Mar & Greide wandeltocht

Categorie
Wandeltocht
Datum
19 oktober 2019 08:30 - 18:30
Locatie
It Heechhûs, It Eilan 67, 8621 CT Heeg

Mar en Greide Wandeltocht

Heeg is een prachtig dorp aan de rand van het Heegermeer en bestaat al sinds begin 1100.
De bewoners waren destijds vooral boeren, vissers en schippers. Omdat er in deze waterrijke omgeving bijna geen wegen waren, werd alles over het water vervoerd met bootjes, pramen, skûtsjes en aken. Door zijn gunstige ligging aan open vaarverbindingen ontwikkelde zich, vanaf ca. 1690, een levendige handel in vooral paling.Heeg 01
De paling werd vervoerd met palingaken, vrachtschepen met een bun waarin de levende paling werd vervoerd, zelfs over de Noordzee naar Engeland. Legendarisch is het privilege van een vrije ligplaats in de Theems, verleend aan de palingaak schippers door de Engelse koning. Voorwaarde was wel dat er altijd minstens één aak met paling moest liggen. Net voor de Tweede Wereldoorlog is de laatste aak verkocht en hiermee verviel het privilege van de vrije ligplaats. Een replica van de palingaak is afgelopen zomer zeilend naar London gevaren. Speciaal was het dat de Tower Bridge, met toestemming van de Burgemeester, voor het schip open ging.

De wandeltocht start met de route door het oude dorp waarbij u in het centrum de replica van de palingaak ziet liggen. Na het centrum ziet u het Heegermeer en via de randweg om het dorp heeft u vergezichten over de weilanden en poelen achter dorp.
De tocht gaat verder via het buurtschap Lytshuizen en door de landerijen langs de Idzegaasterpoel naar het buurtschap Idzega vanwaar we verder lopen naar het mooie dorp Oudega, met zijn karakteristieke kerktoren, gelegen aan de Oudegaasterbrekken.
Hier is de eerste rust en de scheiding van de 25 km lopers met de 40/50 km lopers.

De 25 km lopers gaan via een mooi wandelpad, langs een natuurgebied met uitkijktoren, verder richting Nijesyl en dan naar de stad IJlst met zijn “overtuinen” die de status beschermd stadsgezicht hebben. Vlakbij de oude houtzaagmolen “De Rat” is een rust.

De 40/50 km lopers vervolgen de tocht door het centrum van Oudega en nemen buiten het dorp het veel gebruikte wandel-/fietspad langs de “Brekken”. De 40 km lopers gaan via Greonterp, waar Gerard Reve gewoond heeft, door de landerijen langs Parrega en Dedgum naar Blauwhuis, waar de tweede rust is.
De 50 km lopers vervolgen het pad langs de”Brekken” en gaan via Nijhuizum naar Parrega waar ze met de andere lopers ook in Blauwhuis uitkomen. Na de rust gaat het gezamenlijk verder naar Westhem, via een zeer oud kerkpad naar Abbega, daarna Pikesyl en slingerend door de weilanden langs sloten naar Oosthem.
Na Oosthem splitsen de 40 en 50 km lopers. De 40 km lopers gaan richting IJlst en dan gezamenlijk met de 25 km lopers door de stad naar de rust vlakbij de molen.
De 50 km lopers gaan via de Hemdyk (dit is een oude zeekering van de Middelzee) richting Sneek en vervolgens via het mooie “schelpenpad” langs de Geeuw naar de rust in IJlst.

Iedereen vervolgd de route lopend langs de fierljepschansen door de polders terug naar Heeg.

 
 

Alle datums

  • 19 oktober 2019 08:30 - 18:30
   
© wsv F.L.A.L. Alle rechten voorbehouden.