Noardeast Fryslân wandeltocht

Categorie
Wandeltocht
Datum
16 november 2019 09:00 - 18:00
Locatie
Dorpshuis 'Tunawerth', Albuorren 13, 9145 SE, Ternaard

Noardeast-Fryslântocht:

Ternaard info 02Naamgever van deze tocht is de nieuwe gemeente Noardeast- Fryslân, ontstaan sinds de herindeling van 01-01-2019 door samenvoeging van de voormalige gemeenten Ferwerderadiel, Dongeradeel en Kollumerland en Nieuw- Kruisland c.a.

De 40km start vanuit Dorpshuis “Tunawerth” met een lus rondom Ternaard, waar men de vele boerderijen met kolossale aardappelbewaarschuren kan zien liggen waar de “pûrbêste borgers” en andere beroemde aardappelrassen worden geteeld, verwerkt en vervolgens over de gehele wereld verhandeld. Vervolgens gaan we oostwaarts via ’t Skoar richting Wierum, het kleine dorp in de holte van de zeedijk, waar we op de dijk het monument passeren waarop de namen zijn gegraveerd van de omgekomen vissers bij de ramp op 1 december 1893 en de in latere jaren in zee gebleven vissers.Ternaard info 03
Via het Wad (UNESCO Werelderfgoed) gaan we weer naar Ternaard voor de eerste rust, wederom in Dorpshuis “Tunawerth”.

Hierna volgt de route van 25km:
Deze gaat in westelijke richting naar de zeedijk, richting Holwerd, waar we het beeld “Wachten op hoog water” passeren; een culturele uiting van het project Sense of Place in het kader van LF2018.
In Holwerd gaan we via de Willibrorduskerk naar de Hegebuorren. Let op de hoge stoepen die in 2018 allemaal zijn gerestaureerd om dit specifieke karakter van Holwerd voor de toekomst veilig te stellen. Via de molen gaat de route naar de eerste rust en controle bij “Logeerderij De Groote Medwert” onder Holwerd.
We passeren vervolgens de terpdorpjes Waaxens, Brantgum en Foudgum. In Foudgum heeft de beroemde dominee Francois Haverschmidt, alias Piet Paaltjens (1835-1894) gewoond en gewerkt en hij zal in vroegere jaren hetzelfde kerkenpad hebben bewandeld als u vandaag tijdens deze tocht doet. Via Hiaure gaan we richting Hantum:
Ternaard info 04Hier passeren we het in 1991 geopende Boeddhistisch Centrum, het bevat de eerste Tibetaanse tempel met de vooralsnog enige stoepa in Nederland, een element wat je totaal niet zou verwachten in deze omgeving, maar wat zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld tot een blijvende oase van rust en vastenretraite voor velen.
In Hantum is de tweede rust in dorpshuis “D’ âld Skoalle” en via dit gedeeltelijk afgegraven terpdorp, gaan we weer richting finish in Ternaard.

De uitzetters,
Frits en Akke Seepma

 

Naar volgende wandeltocht »»

 
 

Alle datums

  • 16 november 2019 09:00 - 18:00
   
© wsv F.L.A.L. Alle rechten voorbehouden.