Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: dinsdag 9 april 2024.

Rondje Vliegveld Eelde
Zaterdag 19 november 2016

EeldeklTerwijl ik achter de computer zit om een verslag te schrijven over de wandeltocht van gisteren, klettert de regen tegen de ramen en staat er een stevige storm. De eerste herfststorm van dit jaar met flinke windstoten. Een groot contrast met het weer van gisteren. En zoals ik al eens eerder memoreerde: weer op zaterdag, onze wandeldag, zijn de weergoden ons gunstig gezind! Wat is dat toch vaak het geval!
Op naar Eelde dus, waar de parkeerterreinen rond het veilingrestaurant "Flora Holland" echt vol staan met auto's. Nou, als die allemaal aan de wandeltocht mee gaan doen, dan wordt het vandaag ècht een record! Maar .......er is ook vlooienmarkt in de veilinghallen en die trekt altijd veel bezoekers. Toch is het in het restaurant een drukte van belang.

 

 

 

 

Eelde 001

Na vertrek van de 40 km.-lopers wordt het wat rustiger en kunnen we zittend genieten van koffie en een door een wandelmaatje meegenomen stuk appelkruimeltaart! Er moet iets gevierd worden. Is me dat even een verrassing! We zijn zo ongeveer de laatsten, die aan de wandeltocht gaan beginnen. Het wordt voor ons groepje een bijzondere dag, waarin we afscheid nemen van en samen met Elly terugdenken aan Anne Leemburg, die met zó veel plezier en enthousiasme jarenlang aan héél veel FLAL-tochten heeft deelgenomen (in de 6 jaar voor Anne ziek werd heeft hij maar één van de 72 tochten gemist!). En hóe kun je dat beter doen dan tijdens een FLAL-tocht? Wandelend met elkaar van gedachten wisselen, waarbij het ene moment een serieus gesprek wordt gevoerd en het andere moment een vrolijk stemmend onderwerp de revue passeert.

We vertrekken zo rond de klok van 10 uur, laat dus. Het is nog droog en de zon schijnt, maar vóór ons pakken donkere wolken samen en verschijnt er boven de grote waterplas waar we langskomen, een schitterende regenboog. En het kán niet missen, er volgt dus een regenbui. Niet van lange duur gelukkig! We passeren het Yderholt, de vindplaats van het lijkje van een circa 16-jarig meisje, dat tussen 50 voor Chr. en 50 na Chr. heeft geleefd. Ze is een onnatuurlijke dood gestorven. In 1897 werd ze tijdens het afgraven van het veen door 2 veenarbeiders uit Yde blootgelegd. Ze is dan ook bekend geworden als: "het meisje van Yde". Ze behoort tot de bekendste mummies ter wereld. Het veenlijk en de reconstructie zijn te zien in het museum in Assen.

Eelde 002

Na deze bijzondere plek gaan we weer verder. We zien gelukkig weer wat mooie paddenstoelen, die vereeuwigd moeten worden en lopen na enige tijd pál langs het vliegveld Eelde. Geen dalende of stijgende vliegtuigen om te spotten, hoewel een daar aanwezige heuvel een fraai uitzicht biedt op het omringende land. Even later arriveren we bij de eerste rust in 't Loughoes in Eelde, tegenover de prachtige, eeuwenoude dorpskerk, die uit de 14e eeuw stamt. Apart is de klok, die boven de dakgoot van de absis is geplaatst. Zie je vrijwel nooit. Na de koffie, die heerlijk smaakte, weer verder door het dorp. Langs het bijzonder vormgegeven museum voor figuratieve kunst en het fleurig geschilderde klompenmuseum het dorp uit.

Dan volgt het landgoed Vennebroek met het prachtige landhuis "Vennebroek", ooit in de 19e eeuw gebouwd als buitenhuis voor een koopmansfamilie uit de stad Groningen. Het landhuis wordt nog bewoond, het landgoed is nu eigendom van Natuurmonumenten.Eelde 003

Direct hierachter ligt het natuurgebied Frieseveen, waar we doorheen lopen. Prachtig zijn de kleuren van de nog aan de bomen zittende bladeren en de weerspiegelingen in de waterpartijen. Alles overstraald door de schijnende zon. Wat is het toch weer genieten vandaag. De laatste kilometers krijgen onze benen en knieën het zwaar te verduren vanwege de glibberige modderpaden. Net als bij het lopen door de sneeuw er veel onder de klompen blijft zitten, zo zitten er nu dikke klonten modder onder de schoenen en daar zal het personeel van de rustpost café "Friescheveen" niet erg blij mee zijn geweest. Bovendien "verbouwen" we de tent nog een beetje om bij elkaar te kunnen zitten.

Eelde 004

Na de koffie beginnen we aan de laatste 8 kilometer. Als iemand zegt, dat dit ook nog modderige kilometers zullen worden, denk ik: "oh, dat is een geintje". Niet dus. Weer is het uitkijken geblazen om niet weg te glijden. Bijna gaat het mis, maar gelukkig blijf ik overeind. Langs het Noordwillemskanaal gaan we naar en door de Polder Glimmen om een tijdje later de bossen van het landgoed Vosbergen te bereiken. We blijven aan de rand van het bos en ook hier weer prachtige herfstkleuren, zowel aan de bomen als op de grond. Het begint al een beetje te schemeren als we langs het vliegveld lopen. De lampen van de landingsbaan branden, een helikopter stijgt op. Jammer genoeg ben ik net te laat om een laag overvliegend en dalend vliegtuig van Transavia op de foto te zetten. Nu nog het hek door en we zijn terug bij de startlocatie van vandaag.

Afmelden natuurlijk en dan de "derde" rust met een drankje en een praatje, waarbij we het er over eens zijn, dat het een prachtige tocht was, hoewel af en toe een beetje zwaar. Dan nemen we afscheid na een mooie, maar ook bewogen dag. Weer zijn alle FLAL-vrijwilligers erin geslaagd om ons een prachtige wandeldag te bezorgen, waar maar liefst 511 wandelaars aan hebben deelgenomen.
Hier past dan ook een welgemeend: Bedankt!

Elly Koopman