Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

De website is op donderdag 2 februari 2023 voor het laatst bijgewekt.

Ommelander wandeltocht Muntendam.
Zaterdag 10 december 2016

MuntendamAls we om 14.00 uur weer terug zijn bij de sporthal in Muntendam en ons hebben afgemeld worden we aan gesproken door Tom van der Velde. Berend en Francis willen jullie een verslag van deze wandeltocht schrijven over hoe jullie deze tocht hebben beleefd. Nu maken wij van elke wandeltocht een verslag maar dan een fotoverslag wat wij al sinds 2002 doen. De meeste wandelaars weten dan ook onze website www.bpol.nl wel te vinden. Maar een verslag schrijven is toch heel iets anders. Maar we gaan er voor om onze beleving van deze tocht op het digitale papier te zetten.

Zaterdag 10 december 2016. De Ommelander wandeltocht te Muntendam staat op het programma. Om 6.15 uur gaat de telefoon met de melding opstaan het is 6 uur en 15 munten. Na wassen, aankleden en ontbijt vertrekken om 6.45 richting Muntendam. Hoe we moeten rijden wordt ons verteld door bram die werkt bij Tom met de dubbele naam. Ook geeft hij aan dat we om 8 uur in Muntendam zijn. Mooi op tijd om nog even de sociale contacten te onder houden met de mede wandelaars.

Tegen 9 uur komt de onrust en gaan we naar buiten om de wachtende wandelaars even op de foto te zetten. Dan merken we dat het motregent en het wat mistig is. Geen ideale omstandig heden voor foto’s en het fototoestel. Eerst maar even contact zoeken met boven om het waypoint op de gps in te stellen. Kunnen we altijd de weg terug vinden als we verdwalen. Zo ook de app (Geotag photo) op de telefoon voor het registreren waar we straks de foto’s maken. Kunnen we ze later terug vinden waar ze gemaakt zijn.

Na het uitdelen van de route gaan we op pad. Eerst een rondje door Muntendam en daarna via de Heemtuin en natuurpark tussen de venen. We maken niet veel foto’s het regent en de vergezicht zijn grijs. Als we via een hoog brugje de vaart oversteken bij Oude Verlaat is er een fotomoment. Het kippenloopje is glad dus voorzichtig er over geschuifeld. Langs het water met mooie knotwilgen. Daarna richting de golfbaan waar we de 1e rust hebben op 8,5 km in restauratie Golfbaan. De koffie is goed verzorgt.

Na 10 minuten rust gaan we verder door een gebied met allemaal meertje en mooie gladde bospaden. Dan komen we heuveltjes tegen en een pad met aan weerzijden een helling Francis vindt dit niet prettig en is bang om uit te glijden. Maar we komen er goed over heen. Het motregent nog steeds. Het is jammer dat het zicht beperkt is want het had zo mooi kunnen zijn.

Muntendam 04Op een zeker moment krijgen we gezelschap van 5 Basset honden. Ze lopen een stuk met ons mee. Ik probeer ze op de foto te krijgen maar als ik naar grond ga zitten ze al met de neus in mijn fototoestel. Uit eindelijk heb ik een paar redelijke foto’s.

Muntendam 01Via diverse gladde bruggetjes, graspaden en een verharde weg komen uit bij het gemaal Wildervank. Daar moeten we over de sluisdeuren welke aan beide zijden zijn voorzien van hekjes.

Muntendam 05

Weer een mooi foto moment ook voor medewandelaars. Dan houd het op met motregenen en wordt het wat droger. Als we bij de Vijverlaan door het park wandelen worden we getrakteerd op een aantal mooie bomen. Dan komt de 2e rust in zicht in “De Neutrale Hoek.” We hebben dan 18,5 km afgelegd. Ook hier is de verzorging weer heel goed. Na de rust gaat het via Wildervank en Veendam terug naar Muntendam. Waar we tegen 14.00 uur ons kunnen afmelden.

Muntendam 02     Muntendam 03

Ondanks de motregen en het grijze weer hebben we heerlijk gewandeld en van een verrassende natuur genoten. Na afscheid te hebben genomen kunnen we aan de terugreis van 1 uur en 15 minuten beginnen. Maar na Groningen gaat het mis had Bram nog voorspeld dat we om 15,19 uur thuis zouden zijn,…… maar dit werd 16.00 uur door een file!!!. Thuis is het eerst onder de douche en dan de PC aan voor het verwerken van de foto’s deze keer zijn het er 140. Eerst beoordelen, dan de onscherpe eruit en dan selecteren, bewerken en bijsnijden. Tegen 19.30 uur kunnen ze op de website en facebook en kan een ieder er weer van genieten. Dit was zo ongeveer zoals wij deze wandel dag hebben beleefd.

Met een vriendelijke groet, Francis en Berend Pol