Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: dinsdag 9 april 2024.

Lodewijk van Nassau wandeltocht, Winschoten op 21 januari 2017.

winschotenStart en Finish: Harbour Jazz Club te Winschoten.

De naamgeving van de tocht geeft al aan dat we vandaag de kans krijgen om onze geschiedenislessen van de lagere school weer op te frissen met allerhande feitenmateriaal en jaartallen van de Slag bij Heiligerlee en de 80 jarige oorlog (1568-1648).

Een van de bekendste veldslagen hier te lande uitgevoerd was wel die te Heiligerlee in 1568 tussen de Spanjaarden onder aanvoering van graaf Jan van Linge en de Staatse legers onder aanvoering van de graven Adolf en Lodewijk van Nassau (broers van Willem van Oranje die op 10 juli 1584 door Balthasar Gerards in Delft werd vermoord).

De slag werd door de graven Nassau gewonnen. Graaf Adolf sneuvelde echter in deze veldslag en dit kan als een van de voorlopers worden beschouwd van de latere inrichting van ons staatsbestel met een koningshuis van Oranje en een Staten-Generaal (zijnde de volksvertegenwoordiging en de wetgevende macht).

Tot zover een klein stukje geschiedschrijving.

Om half negen komen Kea (mijn egaa) en ik de Jazzclub binnen waar het al redelijk vol zit met de FLAL familie die gaan voor de 40 of 25 kilometer rondom Winschoten. Voor ons is het wel wat speciaals omdat Kea uit de regio komt en ik 8 jaar lang in Winschoten heb gewoond bij mijn ouders destijds, dus genoeg herinneringen aan deze plaats en zijn omliggende plaatsen.

Om even over 9 de routebeschrijving opgehaald en op naar de Langestraat de winkelstraat van Winschoten, via Jozef Israëlplein met Joods gedenkteken naar winkelcentrum ’t Rond, via de Venne ws 001(vroeger een riviertje) naar de Engelstilstraat met zijn vele kleine winkels. Op naar het Sterrebos met zijn sterrensofa in mozaïek uitgevoerd. We komen langs de pijp van de oude melkfabriek (OZMI), waar Kea 9 jaar lang op de financiële administratie heeft gewerkt en ik als vakantiehulp menig zweetdruppel heb achtergelaten in de poedermakerij, botermakerij, melkinrichting, melkontvangst etc. etc. Via de Garst en speeltuinlaantje rechtsaf naar beneden (lekker glad van de sneeuwresten) komen we bij de splitsing met de 40 kilometer. Hier passeren wij het oorlogsmonument aan het Zuiderveen. De 40-ers gaan rechtdoor naar Oude Pekela voor het extra rondje (15 Kilometer) en wij gaan als 25 km-ers via het Sint Vitusholt naar de Ontsluitingsweg en komen via een aantal zoutwinning locaties van de AKZO uit in het dorp Westerlee. Tegenover het hotel “Landgoed Westerlee” gaan we de belevingsroute van de slag bij Heiligerlee volgen, hier wordt in allerlei vormen de slag weergegeven, voor de fotograven en filmmakers onder ons een unieke kans om fraaie plaatjes te schieten in een mooi winters landschap. Op 12 km komen we bij de eerste rust in het Dorpshuis “De Tille”. In Westerlee. Na de pauze gaan we de belevingsroute vervolgen. Ook komen we een leerpad tegen over de turfwinning. Na het Winschoterdiep te zijn overgestoken via de Graaf Adolfbrug komen we in de verte de Strokarton Fabriek “De Toekomst” tegen.

ws 004Via de tunnel onder de A7 komen we bij de tweede rust bij de manege Avinia Staete.

Het laatste stukje van de tocht gaat door het Midwolderbos behorend bij het landgoed “de Ennemaborg”. Via een graspad langs het water komen we bij de Verlengde Kloosterlaan uit en via de oversteek (viaduct over de A7) en het Winschoterdiep via de Kloosterbrug en het fietspad langs het Winschoterdiep komen we via een rondje door het Rosarium met kinderboerderij en tennishal weer op de Mr. D.U. Stikkerlaan. Vervolgens via politiebureau en van Goghstaete naar de finish in de Harbour Jazz Club, waar we de startkaart inleveren en we ons afmelden bij het startbureau.

We hebben weer genoten van een mooie afwisselende wandeltocht. Na 45 jaar weer terug door een wandeltocht van de FLAL, die bij ons tweeën vele emotionele herinneringen heeft opgeroepen.

Onze oprechte dank gaat uit naar de uitzetters van deze mooie tocht die onder goede condities kon worden gelopen bij een temperatuur van een paar graden boven het vriespunt, eerst grijs en later brekende bewolking.

Verslag: Jan en Kea Meems

(Foto's: Tom van der Velde)

ws 002          ws 003