Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

De website is op donderdag 2 februari 2023 voor het laatst bijgewekt.

PlaatjeHeege Bult wandeltocht op 18 februari 2017 Kootstertille

Omstreeks 8 uur arriveer ik op het parkeerterrein van het MFC Tillehûs in Kootstertille waar vrijwilliger Roelof als parkeerwacht aan het werk is. Zijn wandelmaatje, Anke, zit achter de inschrijftafel.
Na het inschrijven is het tijd voor koffie. Inmiddels komen veel bekende wandelaars voorbij, waaronder Romke. Romke en ik gaan deze 25 km. samen wandelen. Vandaag zonder Roelof en Anke. Zij starten later vanwege het ophalen van de pijlen. Dat wordt voor ons te laat.

Om kwart over negen worden de routes uit de handen gegraaid van de uitdelers. Heeft men tegenwoordig geen geduld meer om netjes op hun beurt te wachten? Het is toch geen wedstrijd?

Vanuit het dorpshuis door enkele straten van Kootstertille. Stukje langs het Margrietkanaal (Knillesdjip) via trap over de brug en weer naar beneden langs de andere kant van het kanaal. Langs de bosrand van het “Hossebos” gaan we via survivalroute de Heege Bult op.kootstertille 2

Via smalle paadjes en een schelpenpad bereiken we De Ham (Drogeham). Door dit pittoreske dorpje lopen we langs prachtige grote boerderijen naar Eastermar.
Na 7 km. is er een mobiele verzorgingspost bij een boerderij aan de Bosweg.

Wij vervolgen onze weg langs de houtwallen richting Heechsan. Na het passeren van het gasstation gaan we weer over leuke smalle paadjes waarna wij uitkomen op het fabrieksterrein van VBI. Indrukwekkend om te zien wat hier allemaal aan betonmateriaal ligt.
We lopen weer langs het Margrietkanaal en onder de brug door gaan we via trap over de brug en dalen aan de andere van het kanaal weer af. Over het industrieterrein gaan wij richting Skûlenboarch. Na Skûlenboarch lopen we langs het kanaal en een jachthaventje. Over een bruggetje bereiken we een asfaltweg, de Marwei.
Naast deze weg ligt een natuurgebied met daarachter het Bergumermeer. In de verte zien we ook nog de elektriciteitscentrale van Burgum. Na enkele kilometers zijn wij bij onze tweede rust in hotel Phoenix in Jistrum. Na het nuttigen van koffie en thee kunnen wij weer verder met onze tocht. We passeren een prachtige kerk en we verlaten, via de dorpskom, Jistrum. Over een fietspad en een graspad komen wij uit op de parallelweg van de N355. Door het buurtschap Opperkoaten wandelen Jistrum nu van een andere kant weer binnen. Halverwege passeren wij het gedenkteken het “Poepekruis” waar een Duitse Hannekemaaier vermoord werd.

Op Hemelvaartsdag en de vrijdag en zaterdag erna is de Hannekemaaiers wandeltocht. Een 3 daagse tocht van 105 km.

Vanaf Jistrum wandelen langs een zandweg (modderpad) richting Kootstertille. De laatste kilometers naar de finish in Kootstertille zijn weer verhard.

Het was een wat trieste dag, het zonnetje liet het afweten. Super wandelweer en we hebben weer erg genoten van deze FLAL-tocht.

Groeten van Romke van der Veen en Getsje Postma.

 Foto's: Elmy de Vries-Scheltens

 kootstertille 3          kootstertille 1