Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: dinsdag 9 april 2024.

Lauwersmeer"Lauwersmeermars"

Lauwersmeermars?
Nee, dat klopt, de tocht heet vandaag "Lauwersmeertocht".
Voor mij zal het echter altijd de Lauwersmeermars zijn. Het is hier dat ik, samen met Tom (van der Velde), mijn wandelcarrière begon.

Mijn eerste echte wandeltocht. Toen 65km, vandaag ga ik voor de 60km. Natuurlijk is de route vandaag iets anders, maar het rondje om het Lauwersmeer blijft.

Wat ook anders is, is de startlocatie. Het starten vanuit de kazerne kan niet meer, dat past niet meer binnen de 'kernactiviteiten' van defensie.

We starten vandaag bijna vanaf het strand. Ook hier weer veel oude herinneringen: lekker luieren, zwemmen en luisteren naar de Tour de France met Theo Koomen.

Op de foto uitzicht over het Lauwersmeer op Lauwersoog en de bekende sluizen met op de voorgrond een paar ganzen.

Lauwersoog 01

Alhoewel het weer vandaag niet zomers is, geen strandweer, is het wel perfect wandelweer. Waaide het bij vorige Lauwersmeertocht een windkracht 7 en beleefden de laatkomers diverse stortbuien, vandaag vrijwel geen wind en slechts een klein buitje en af en toe zelfs een zonnetje.

De route liep vandaag langs diverse punten van mijn geschiedenis. Langs 'met de reddingsboot naar Schiermonnikoog', 'pieren steken en zeevissen vanaf de dijk', 'zeilen vanaf Oostmahorn', 'eendenkooien en reigerkolonie bezoeken bij Ee', 'fietsen langs het jaagpad bij Dokkumer-Nieuwe Zijlen' plus diverse 'fietstochten rondom het Lauwersmeer'.

Voor de 60km was er vandaag een uitstapje richting Paesens. Dit betekende dat we ook langs kwelders liepen en niet alleen maar langs een 'kale' zee. Daar was het gezellig druk met diverse soorten eenden en ganzen. In Peasens hadden we vandaag een verplicht rust bij Yke-Moui. Het vinden van goede rust gelegenheden is soms erg lastig, zeker als er niet veel bezoekers worden verwacht. Voor de snelle wandelaars was deze rust eigenlijk iets te vroeg, maar toch heeft iedereen er gebruik van gemaakt. Iedereen begreep de 'verplichting' ook. Ik kan Yke-Moui wel bij iedereen aan bevelen. Ik vond het een leuke en gezellige plek (zie foto).

De 60km lopers werden na Peasens getrakteerd op iets heel bijzonders. Iets van ver voor mijn tijd, iets van de prehistorie. Iets vanuit de ijstijd toen we hier een steppenlandschap hadden. Plotseling stonden we oog-in-oog met een levensgrootte mammoet (zie foto). Gelukkig stond hij aan de andere kant van riviertje de Peazens (ja, nu is het met een 'z') en kon hij niet bij ons komen. Ik probeerde me voor te stellen hoe je, als klein mannetje, zoiets massiefs met een houten speertje zou moeten aanvallen. Ik zou het niet willen proberen. Op veilige afstand zijn we hem gepasseerd en gelukkig liet hij ons met rust. In mijn herinnering zal hij blijven en zoals deze hele tocht. Ik hoop hier nog vaak terug te mogen komen.

Pieter Jousma.

Lauwersoog 02                    Lauwersoog 03