Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: donderdag 14 september 2023.

Groninger Hunebed Wandeltocht zaterdag 9 maart 2019

Verslag Eelde 007De wekker gaat af. Wassen, eten, brood smeren voor onderweg en naar de snelweg A7 op de afgesproken plek. Daar pikken mijn zus en zwager mij 7.45 uur op. Dan naar Joure rijden; 8.00 uur bij de McDonald’s zijn. Daar staat onze andere zus te wachten en op naar Eelde.

Inschrijven met gepast geld. Als het 9 uur is, is de start van 40/25 km. Wij wachten bewust nog wat langer. Dan is het rustiger, vinden wij veel relaxter wandelen.

Vanuit het startbureau wandelen wij door het hek en lopen langs een kanaal. Mooi stukje natuur met onverharde paden, trapje klimmen en over een spoorbrug. Genietend van de rust, vloog er brullend een vliegtuig over.

Hierna krijgen wij wederom een mooi stukje natuur met een onverhard pad. Plotseling duikt er een monument op: meistaking 1943. Daar gingen we stilstaan en lezen. Verslag Eelde 005
Waar gaat het eigenlijk over? De bekendmaking op 29 april 1943 dat Nederlandse oud-militairen die gevochten hadden in 1940, zich moesten melden om te gaan werken in Duitsland voor de Arbeitseinsatz. Door de vele Duitse doden tijdens de slag om Stalingrad waren er extra mankrachten nodig om de Duitse oorlogsindustrie draaiende te houden. Een belangrijke rol ligt bij de telefoniste van Machinefabriek Stork waar de staking was begonnen. Zij belde andere bedrijven op met het verzoek om mee te staken. Meer dan 500.000 mensen deden mee. De Duitse bezetter reageerde op de staking met harde hand. Tachtig stakers werden in ons land geëxecuteerd.

Klein stukje verder wandelen en daar is de eerste pauze.

Na de pauze via de golfbaan langs de rivier de Aa. Dan door Vijftig Bunder en het Noordlaarder bos. Prachtig stuk bos en het slingerde heerlijk. De kans om een zwarte specht te horen was groot. Helaas niet gehoord.

We komen langs het Groninger Hunebed. Het blijft iets bijzonder om te zien. Wij wandelen verder over het schelpenpad en komen in het dorp Noordlaren.

Verslag Eelde 008Ik vraag aan mijn zus Helena: “herken je deze schaatsbaan?”. Zij kijkt mij aan en vraagt "wat is er dan?". Ik reageer: "dit is de schaatsbaan waar de natuur marathonwedstrijden zijn". "Ik wil een foto” riep ze en op de ijsbaan - zonder ijs - hebben we een foto genomen. Daarna zijn we verder gaan wandelen en kwamen we langs een kei met daarop de tekst:

Tijd

Ik droomde dat ik langzaam leefde
langzamer dan de oudste steen

Een dikke km verder hebben we de volgende pauze. Na de rust hadden wij pech. Het begon namelijk na 500 meter te regenen. Snel regenpak aan gedaan, het kwam met bakken uit de lucht. Wij lopen over onverharde paden en door een stukje natuur verder. Door het dorp Glimmen. Langs een vijver en een bankje. Langs een snelweg gewandeld, over de Noord Willemskanaalbrug. Die brug ligt er ook niet zomaar. Daar is goed over nagedacht: om naar de overkant te komen!

Het is wel goed opletten met regen. Bijna een pijl gemist, linksaf en door het hek en afmelden.

Uitzetter bedankt voor deze prachtige route met historische informatie.

Groet, Afke IJdema

Foto's op ware grootte bekijken? Klik HIER»»

Verslag Eelde 001

Verslag Eelde 002

Verslag Eelde 003

Verslag Eelde 004

Verslag Eelde 006

Verslag Eelde 009

Verslag Eelde 010