Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

De website is op donderdag 2 februari 2023 voor het laatst bijgewekt.

Verslag Stellingwerf wandeltocht op 23 maart 2019

Plakplaatje OosterwoldeEnige weken geleden attendeerde ik Linda en Peter op de laatste Flal-wandeling uit de winterserie 2018-2019. Misschien hadden ze weer zin om naar Friesland te komen? Voor deze laatste wandeling moeten ze naar Oosterwolde. Maar ze hoeven er niet lang over na te denken en het wandel plan wordt gesmeed. Het is de bedoeling om de afstand van 60 km te gaan wandelen, we hebben er 11 uur voor, dat is waarschijnlijk net voldoende tijd….

Als zaterdag morgen de wekker om 06.00 uur afloopt, stap ik uit en begin met het ontbijt klaar te zetten. Als Appie ondertussen ook beneden is en op de klok in de kamer kijkt, hoor ik hem zeggen vijf uur? Hij vraagt mij, staat die klok stil??? Maar nee hoor het is echt vijf uur, mijn schuld foutje bedankt zullen we maar zeggen. Terug naar bed is geen optie, dus maar wat langer ontbijten.

Tegen 07.00 uur vertrekken we naar Oosterwolde. Bij aankomst zijn Linda en Peter er al, een hartelijk welkom volgt. Appie schrijft ons ondertussen alvast in net als de andere wandelaars. Ondanks de concurrentie van Klarenbeek zijn er nog best veel wandelaars voor deze 60 km afstand.
De start om 08.00 uur verloopt rustig, alleen de wandelaars van 60 km gaan van start, onze schatting is dat er ongeveer 30 man/vrouw mee lopen. Henk Jorritsma verteld tijdens het uitdelen van de route dat er op 10 km gelegenheid is om naar het toilet te gaan.

Appie gaat zijn eigen gang deze keer, hij wil zijn knie testen die in Ooltgensplaat voor problemen zorgde. Gelukkig is deze in de afgelopen twee weken goed hersteld en hij verwacht geen pijn of ander ongemak.

En tijdens en na deze 60 km blijkt dat de knie inderdaad geen problemen meer heeft gegeven.

Titia sluit zich de eerste 20 km bij ons aan en dat is leuk, want ook de eerste Flal wandeling in Heerenveen liepen we gedrieën. Het weer is gelukkig na 2 weken bijna non stop regen, een stuk opgeknapt. Het is droog en het blijft droog deze keer.
De eerste 10 km verlopen vlot en ja hoor er is toilet gelegenheid bij een kampeer plaats. We maken gebruik van deze mogelijkheid en ik laat 50 eurocent achter als bedankje. De volgende toilet gelegenheid is op 20 km daar is dan ook onze eerste rust.Oosterwolde 001

Ik moet zeggen dat ik de afstanden tussen de rusten wel erg groot vind, 20 km is best veel. Maar de omgeving maakt veel goed, ik spot nog 5 reeën in de verte. En het lukt om deze op de foto te krijgen!

Wanneer we bij de eerste rust aan komen, gaat Titia alleen verder, zij loopt liever rustig door en dat is natuurlijk ok. Linda en ik zijn wel even aan een rustpauze toe en zeker na 20 km wandelen.
De rust is Makkinga zit vol met wandelaars, maar gelukkig is er nog plaats aan de bar. Wanneer Linda van het toilet komt, blijkt er net een tafeltje vrij te komen, zodat we toch nog iets lekkerder kunnen zitten. Anne Molenaar houdt ons daar ook even gezelschap.
Ik hoor later van andere 60 km wandelaars dat ze hier zijn doorgelopen omdat het zo druk was.

Dat komt natuurlijk omdat deze rust gedeeld wordt met de 40 en 25 km wandelaars.

Na een korte rustpauze gaan we weer verder, we moeten nu nog 40 km. Als we net onderweg zijn, zie ik ineens een bekend gezicht voor een raam en ja hoor een collega waarmee ik jaren heb gewerkt, Jenny! Wat leuk, ze komt even naar buiten zodat we even kunnen kletsen, maar niet té lang natuurlijk want er moet gewandeld worden.
Oosterwolde 005We worden vlak daarna door Mark getrakteerd op een dropje, wat lief. Ik vraag hem of hij het goed vindt als ik een foto van hem maak en dat is goed.

De route is trouwens weer erg mooi, bospaden en verharde paden wisselen elkaar af zodat er echt voor iedereen te genieten valt. De regen van de afgelopen tijd heeft hier en daar wat sporen nagelaten in de vorm van sompige paden maar ja dat vinden wij dan weer leuk. Ook aan het nodige klim en klauterwerk ontkomen we niet.
De wandeling ging vandaag via het Drents Friese Wold, Makkinga, het Diaconieveen, Donkerbroek en weer via het Blauwe Bos en de Haule weer terug naar Oosterwolde.

Alleen weer jammer dat er geen rust is tussen km 20 en km 38, deze keer moeten we 18 km lopen tot de volgende rust. Misschien moet de Flal weer wagenrusten in het leven roepen als er geen andere rustmogelijkheid is?
Ik wil best wel bij een wagenrust als vrijwilliger ingedeeld worden.

Als we langs de Tjonger lopen is daar een bankje met tafel zodat we daar maar een bankjesrust van maken. We zitten hier beschermd tegen de wind en er is een lekker zonnetje. Na deze rust lopen we weer verder naar de officiële rust op 38 km in Donkerbroek.
Gelukkig is het bij deze rust niet druk, het is er zelfs zo rustig dat het personeel meer aandacht heeft voor het opruimen en schoonmaken dan voor ons. Maar er is nog wel gebak en dat laat ik natuurlijk niet aan mij voorbij gaan!

Na deze welverdiende rust resten ons nog 8 tot de laatste rust van deze wandeling en de waarheid gebied mij te vertellen dat wij die rust geen succes vonden. Was het er druk? Wel nee alleen de EHBO, Peter en stamgasten zaten hier. Deze stamgasten genieten van hun weekend met een lekker pilsje en een sigaretje! Tja, we gunnen iedereen zijn verslaving maar als je de hele dag in de frisse lucht bezig bent zit je niet te wachten op die ongezonde stinklucht! Ik dacht dat roken in openbare gebouwen niet meer mocht? Jammer maar we zijn maar snel weer weggegaan weer terug in de frisse lucht.

Na een tijdje, komen we aan bij het liefdesbrugje. We hoopten dat we hier verrast zouden worden met een chocolade hartje of zo iets, tenminste dat fantaseerden we onderweg. Maar helaas, niets van dat alles. Erg leuk die slotjes aan de reling van de brug.Oosterwolde 009

Linda en ik houden onderweg de tijd die we hebben voor deze wandeling goed in de gaten. We hebben er 11 uur voor maar we willen wel op tijd binnen zijn. Dat laatste lukt redelijk want we hebben ruim 20 minuten over bij de finish terug in Oosterwolde. Ik feliciteer Linda met haar 60 km, dat was voor haar wel een jaar geleden, maar ze wandelt iedere week, dus getraind is ze en dat blijkt maar weer. Linda bedankt dat je er vandaag bij kon zijn ik vond het weer super gezellig. Leuk dat Peter een bezoek kon brengen aan de dierentuin in Emmen.

Annie van der Meer kreeg vandaag haar Flal speldje voor 15.000 gelopen km bij de Flal, gefeliciteerd Annie!
We feliciteren Liana met deze mooie wandeling die ze samen met Henk van Veen heeft gemaakt.
Er kwamen totaal 656 wandelaars op af en dat was zeker terecht, na al die regen die de Flal deze winterserie een beetje dwars heeft gezeten.
Met deze Stellingwerf wandeling sluit dus deze winterserie en ik heb er nog nooit zoveel van gewandeld als deze keer, ik kon 11 keer mee lopen en dat is een record.
Appie en ik heb genoten van iedere wandeling zeker weten en ik hoop dat we op 19 oktober van dit jaar weer aanwezig kunnen zijn.

Het Flal bestuur en alle vrijwilligers bedankt voor deze prachtige winterserie, geniet van de lente en zomer en tot ziens maar weer bij de volgende winterserie.
Oant sjen mar wer.

Jannie Bos

Bekijk hier alle foto's die Jannie van deze tocht heeft gemaakt »»