Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: donderdag 9 november 2023.

De Vrijbuiterwandeltocht van 12 januari.

Plakplaatje RodenNooit onvoorbereid op reis gaan placht mijn ouwe steevast te melden als ik mijn schoenen weer eens aan deed.
Dus wel eerst even de route nagaan: van Roden via Leutingewolde, langs de Rodervaart naar de Onlanden en Roderwolde, de eerste rust. Daarna Foxwolde richting Lieveren voor de tweede rust en vervolgens door het bos terug naar Roden. De route van 25 km kon niet veel problemen opleveren, zo liet het zich aanzien.

We wandelen veel en ook steeds meer, zo weten Stichting Wandelnet en de KWBN te melden. Vooral en bij voorkeur in het bos en in de natuur. En dat klopte ook nu weer bij deze FLAL- tocht vanuit Roden. Water, ook niets mis mee. Als het bij de Rodervaart, het Lieversche Diep, het Leekstermeer en wat vennetjes her en der was gebleven, dan was ook dat prima geweest. Maar er was meer water, veel meer, te veel eigenlijk tot een uur of twaalf. Veel foto’s zal deze tocht het niet opgeleverd hebben tot de middag.

We raakten wat later op pad, de route kwam ons zo nu en dan bekend voor maar dat is niet erg als eens per paar jaar een gedeelte van een route weer op het programma staat. De dijken rond de waterbergingen waren glad maar verder goed begaanbaar, onverhard, dus de FLAL waardig. Verslag Roden 003Bij de eerste rust in Roderwolde was er plaats genoeg geweest als maar niet velen langer waren blijven plakken. Logisch was dat blijven zitten wel: wachten op droog weer en dat zou komen rond twaalf uur, meldde de telefoon. De koffie was koud en dus werd het thee.

Droog werd het vrijwel direct na de rust, bij de Kleibos in Foxwolde kon de regenkleding uit. Na een uurtje flink doorstappen, werd het Lieversche Diep overgestoken, de vistrappen waren er gelukkig nog en bij droog weer was dat voor velen een mooie gelegenheid voor een foto, zoveel vistrappen zijn er nu ook weer niet. Geen vis gezien, daar was het wellicht te koud en te nat voor. De route liep verder grotendeels door het bos naar de tweede rust met gelukkig wel voldoende zitplaatsen en warme koffie, een prima plek dus.

Verslag Roden 012De laatste etappe was de kortste. Ook hier was de route weer oké, door het Sterrenbos, langs de velden van de vv Roden en Havezate Mensinge.
Niets mis met deze wandeltocht, gelukkig toch nog deels bij droog weer.

De startlocatie was ook de plek voor het afmelden en ook die voldeed goed. Nabespreking van de tocht in een skihut, niet te ver van de bar, met zicht op de skiërs. En “der hoegden wy net iens foar troch de snie en yn de file”. Mooi toch?

Een wandelaar.

Met dank aan Jifke Jeeninga voor de foto's.

Bekijk hier de hele serie foto's van Jifke. »»

Verslag Roden 001

Verslag Roden 002

Verslag Roden 004

Verslag Roden 005

Verslag Roden 006

Verslag Roden 007

Verslag Roden 009