Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: dinsdag 9 april 2024.

Laatste FLAL-tocht, een topper!

Activiteitencentrum “De Miente” in Oosterwolde barstte zaterdag 15 maart jongstleden bijna uit zijn voegen van de vele wandelaars die afgekomen Ellywaren op de start van de Tjongervallei wandeltocht. 739 wandelaars gingen die dag op pad voor een zeer geslaagde tocht met veel afwisseling van bos, landerijen en kleine dorpjes. De naam van de tocht gaf al aan dat er gewandeld werd in het stroomdalgebied van de Tjonger. De 60 km. wandelaars maakten een lus door het buurtschap De Weper voordat zij zich aansloten bij de wandelaars van de 25 en 40 km. Gezamenlijk werd de tocht aan de zuidkant van de N381 voortgezet om via Makkinga en Elsloo weer terug te keren naar de finishlocatie in Oosterwolde.

De laatste FLAL-tocht van het 41e  seizoen zit erop. Het bestuur gaat genieten van een wel verdient zomerreces en hoopt in oktober iedereen weer te zien bij de eerste tocht van het 42e seizoen; de “Turf wandeltocht” in Appelscha.

Sterrenwacht wandeltocht een topper!
spierZaterdag 1 maart gaan 715 wandelaars op pad voor een wandeltocht door de bossen van het Dwingelderveld. De eerste kilometers lopen alle afstanden

 gezamenlijk door o.a. het Lheebroekerzand; hierna splitst de 40 km. zich af en gaat zijn eigen weg, terwijl de 25 en 60 km. nog door een gedeelte van het gebied van de Boswachterij Dwingeloo wandelen. Via het informatiecentrum van Staatsbosbeheer komen zij in het dorp Lhee en vervolgens gaan zij naar Dwingeloo voor een welverdiende rust. Na de rust gaat de 60 km. via het dorp Eemster naar het natuurgebied Vorrelveen. Halverwege heeft de 40 km zich bij hen aangesloten. Beide afstanden gaan dan naar het Blauwe Meer, ten zuiden van Hoogersmilde. Na het Blauwe Meer wandelt de 60 km. richting Hoogersmilde en door het gebied van de Boswachterij Smilde. Een volgende rust is in het dorpshuis “De Gowe” in Geeuwenbrug. Hier vindt de hereniging plaats met de wandelaars van de 40 km. route. Samen vervolgen de 40 en 60 km. hun weg terug naar Dwingelo voor een derde rust waarna zij de 25 km. lopers volgen op de terugweg naar Spier. Een tocht met veel afwisseling van bos en open veld en dus voor elk wat wils. Op naar de laatste tocht van dit seizoen op 15 maart in Oosterwolde.

Wandeltocht vanuit Bad NieuweschansBadnieuwe
Op 15 februari organiseerde de F.L.A.L. haar tiende tocht in de 41e winterserie. De 320 wandelaars, die zich hadden ingeschreven, liepen eerst een ronde door Nieuweschans, waarbij de garnizoenskerk en de brede hoofdas, die als exercitieterrein diende, herinneren aan het militaire verleden. Daarna voerde de route hen naar Duitsland, waar de dorpjes Bunde en Weener bezocht werden.
In deze Duitse plaatsen is de Nederlandse invloed door de straat - en achternamen duidelijk merkbaar.
Tijdens de tocht bleef de verwachte regen geheel uit, de zon liet zich zelfs regelmatig zien. Maar de harde wind was wel een punt om rekening mee te houden. Zo werd het gedeelte langs de rivier de Eems door de wind, die pal op de route stond, toch wel een zwaar stuk. Ook de laatste twee kilometers hadden de wandelaars de wind op kop. Toch kwamen de meeste wandelaars tevreden terug in de startlocatie.

Door de kerspelen wandeltocht Surhuizum 1 februari 2014
surhuizum2

Het kan ook niet elke keer feest zijn. Afgaande op de weersvoorspellingen kon je van tevoren al nagaan dat deze tocht geen 800 deelnemers zou trekken. Zoals vorige keer in Roden. Piet Paulusma voorspelde voor deze dag veel regen, harde wind en misschien wel ijzel. Dat hield veel wandelaars thuis, met als gevolg dat de teller van het aantal wandelaars bleef steken op 350. Toch vielen de weersomstandigheden achteraf reuze mee, als men de reacties aan de finish mocht geloven. Echt doornat werd je niet van de miezerregen en na twaalf uur werd het grotendeels droog. De zon deed zelfs zijn best, de wind die er stond namen veel wandelaars voor lief. Kortom, het viel wel mee met het weer. Misschien moeten we het de volgende keer even op een akkoordje gooien met Piet Paulusma. Dat scheelt weer een paar deelnemers. De harde kern van ons ledenbestand blijft echter wel komen, dat hebben we ook op deze tocht wel gezien. Waarvoor dank. 

Tochtuitzetter Jan Drost had een prachtige route voor ons uitgezet. Hij kreeg van veel deelnemers een dikke pluim. Het was een tocht die typisch was voor de Friese Wouden. Met mooie boomwallen en woudhuisjes, veel kleine gehuchtjes en dorpjes (15 in totaal op de route van de 50 km.) en soms lange rechte stukken erin. Vooral het stuk langs het Kolonelsdiep viel bij veel wandelaars in goede aarde. Er zat veel verhard pad/weg in het parcours. Een van de aanwezigen merkte op “het was een tocht met laag FLAL-gehalte (lees: modderpaadjes)”. Dat wandelaars het dan toch nog presteerden om met modderige schoenen en smoezelige broekspijpen te finishen, dat is op zich knap. Men zal wel gedacht hebben: “van een FLAL tocht kun je niet schoon thuiskomen”. 
We kunnen met zijn allen tevreden terugkijken op een goed verlopen FLALwandeltocht.

Er waren deze dag 350 wandelaars.

De 9e alweer, wat gaat het snel! Tot ziens maar weer in Nieuweschans?

Vrijbuiterwandeltocht Roden 18-01-14
rodenVanuit de Vrijbuiter te Roden vond zaterdag 18 januari 2014 de 8ste wandeltocht van de 41ste winterserie plaats. In alle vroegte kwamen de wandelaars opdagen en al snel werd duidelijk dat mogelijk het deelnamerecord aan een FLAL-tocht gebroken zou worden. Een drukte van belang om te kunnen parkeren, alsook om bij de inschrijftafels te kunnen komen. Derhalve mochten de deelnemers aan de 35 km even eerder starten dan de geplande 09.00 uur en de 25 km wandelaars mochten eveneens eerder vertrekken. Snel de deelname tellen en zie daar de bevestiging: 810 wandelaars!!! Secretaris Tineke kan haar jaarboeken weer bijwerken!!!
Even na de start werden de wandelaars nog verrast met een klein regenbuitje maar daarna was het prachtig weer. Half januari, hartje winter en dan een temperatuur van plus 10!!! Wie doet je wat!!! 
Bij terugkeer van de wandelaars in de Vrijbuiter werden veel opmerkingen gemaakt over het mooie weer, maar werd ook aangegeven dat de wsv FLAL er wederom in was geslaagd om een hele mooie route uit te zetten. Ere wie ere toekomt: hulde voor uitzetter Frans Schreuder!!!
Veel wandelaars maakten na terugkeer gebruik van de gelegenheid om nog even wat inkopen te doen in de Vrijbuiter. Al met al een geslaagde wandeltocht en op naar de 9e van het seizoen. Dan op 1 februari 2014 in Surhuizum. Tot dan!!!