Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: dinsdag 2 juli 2024.

  Algemeen

De FLAL is, met meer dan 1100 leden, de grootste wandel(sport) vereniging van Nederland die al meer dan 50 jaar in de herfst- en wintermaanden (oktober t/m maart) 12 wandeltochten organiseert in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. Af en toe wordt er zo mogelijk ook een tocht gepland in Noord-Holland en/of in de Noordoostpolder.
Het karakter van de tochten is door deze spreiding zeer divers. Polderlandschap, bos en hei, het Friese platteland met mooie vergezichten. Niet één tocht is gelijk aan de ander.

 

Eind oktober starten we de winterseries met een wandeldag met drie afstanden (25, 40 en 50 km). Daarna volgen twee wandeldagen met de afstanden 25 en 40 km.
In december en begin januari zijn de dagen wat korter. De afstand van 40 km wordt dan teruggebracht tot 35 km met natuurlijk altijd een tocht van 25 km.
Eind januari volgt weer een wandeldag met de afstanden 25 en 40 km.
In februari gaan we weer over naar drie afstanden op een wandeldag en wel 25, 40 en 50 km
De winterseries worden telkens in maart afgesloten met twee wandeldagen met de afstanden: 25, 40 en 60! km. In elke winterserie plannen op drie wandeldagen naast de genoemde afstanden ook nog een wandeltocht van 10 km.
Onze wandeldagen zijn altijd op zaterdag. 

 

Het aantal deelnemers per tocht ligt zo tussen de 300 tot 400, met soms uitschieters tot 900 wandelaars. Niet iedereen is een lange afstand wandelaar. Daarom is de 25 km een prima afstand om een aantal uren in de vrije natuur actief en sociaal bezig te zijn. U hoeft geen lid van onze vereniging te zijn om met ons mee te lopen. U bent van harte welkom.

 

FLAL inschrijftafel

De kracht van onze vereniging komt onder meer voort uit het feit dat wij onze tochten laten uitzetten door leden uit de omgeving waar de tocht gehouden wordt. Juist die aanpak brengt ons vaak op de mooiste paadjes en plekjes. Er wordt naar gestreefd om zoveel mogelijk onverhard pad in de route op te nemen. Waarbij natuurlijk af en toe ook wel wordt uitgeweken naar verharde en grotere wegen, indien dat zo uitkomt.

 

Verder heeft de vereniging service en veiligheid hoog in het vaandel staan, zowel voor als achter de schermen. Zo wordt er bv. veel aandacht besteed aan de routebeschrijving en de bepijling, de verdeling van de rustplaatsen en toiletten onderweg, parkeergelegenheid etc. Ook aan de veiligheid van onze medewerkers en wandelaars wordt gedacht. Maar bovenal danken wij ons succes aan een team van vrijwilligers, dat ons elk seizoen weer bijstaat om de tochten tot een goed einde te brengen. Zonder deze trouwe medewerkers (tochtuitzetters, parkeerwachters, routepijlers, medewerkers startbureau etc.) heeft de FLAL geen bestaansrecht.

 

De sfeer binnen de FLAL wordt gekenmerkt door korte lijntjes, veel gezelligheid en een hoog ons-kent-ons gehalte. Veel leden beschouwen de vereniging als één grote familie. Een club van mensen die, hoe verschillend ook, één ding gemeen hebben: plezier in het wandelen. Lekker in beweging zijn, genieten van de natuur in weer en wind, van pittoreske dorpjes, van het gezelschap(of juist even geen gezelschap). Al keuvelend en genietend van de omgeving bereik je stapje voor stapje de finish.

 

Wandelen doe je stap voor stap.