Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: dinsdag 9 april 2024.

Verslag wandeltocht : zaterdag 16 november

Plaatje Ternaard

Akke vroeg of ik wel even een stukje wou schrijven over de wandeltocht. Dus hierbij even een verslagje voor de liefhebbers.

62 jaar geleden ben ik geboren in Ternaard en woon nu al weer 40 jaar met veel plezier in Sneek ( Snits) maar het leek me erg leuk weer eens te wandelen in de omgeving van mijn geboorteplaats.

Om kwart voor 9 zat het dorpshuis van Ternaard al aardig vol met wandelaars aan een lekker bakje koffie want Ternaard is voor velen het eind van de wereld en een heel eind rijden! Er waren 347 deelnemers waarvan er 80 personen voor de 40 km kozen. Ik zelf heb ook voor de 40 km gekozen en heb samen met Baukje uit Ternaard de tocht gelopen. Het weer was goed, wel een beetje koud maar dat weet je als je helemaal in het noorden van Friesland loopt.

We liepen via mooie geasfalteerde weggetjes en boerenpaadjes door het land naar Wierum. ( Vanuit deze plaats kun je wadlopen naar Engelsmanplaat) In Wierum moesten we bij de Dijk op en kwamen we bij het monument wat daar staat. Dit is een nagedachtenis aan de vissersramp van 1893 waarbij 22 vissers om het leven kwamen. Wat heb je hier op de Dijk een prachtig uitzicht op het wad. We lopen nu een stuk langs de zeedijk en even later weer een stuk op de zeedijk , wat een rust hier!

Uiteindelijk komen we op de Wjuk in Ternaard uit en lopen nog een blokje door het dorp langs De Waard van Ternaard (waar je lekker kunt eten volgens kenners) weer naar het dorpshuis voor de rust en controle.

Na de rust gaan we richting Fiskbuoren onderweg komen we nog twee zwanen tegen die parmantig op de grote weg lopen en zich van geen kwaad bewust zijn. Daarna vervolgen we onze weg richting Holwerd en steken voorzichtig de grote weg over. We gaan door een klaphekje en lopen richting de zeedijk.

Van verre zien we de twee beelden op de dijk al staan: De dikke en slanke dame : kunstwerk van Jan Ketelaar. Betekenis : wachten op hoog water. 
We lopen verder door het dorp Holwerd en komen via mooie paden uit bij Logeerderij : De Groote Medwert waar weer een rust is en controle. Hier hebben we even een lekker kopje soep gegegeten want het zoutgehalte moet wel op peil blijven.

Helaas moeten we verder en lopen richting Waaxens waar we de Poartepleats : Harinxma Botnia kunnen zien.
We lopen verder via mooie landpaden ; oude kerkpaden uiteindelijk uit bij de Stoepa van Hantum : Dit is een Tibetaans boeddhistische tempel ,geopend in 1991. 
We lopen weer verder en gaan nu richting Hantum en genieten van het mooie ruime landschap. In het dorpshuis : de Aldskoalle nemen we nog effe een kleine rustpauze. Na de rust gaan we voor de laatste kilometers langs boerderijen en op verharde wegen en landpaadjes weer naar Ternaard waar we om half 5 aankomen en nog effe genieten van een drankje.

Frits en Akke bedankt voor het uitzetten van de tocht. Ik ben weer op plekken geweest waarvan ik het bestaan niet wist.
Verder wil ik de FLAL en alle Vrijwilligers bedanken voor de mooie tocht.
Groetnis Neeltsje

Naar verslag Sint Nyk »»