Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: dinsdag 30 januari 2024.

Vrijetijdsboulevard Roden Wandeltocht

FLAL-winterserietocht 11 januari 2020

Plaatje RodenOp zaterdag 11 januari 2020 staat alweer de zevende editie van de FLAL-winterserie seizoen 2019-2020 op het programma. Evenals in 2019 gaat de eerste winterserietocht van het nieuwe jaar van start in Roden. Waar na het afleggen van de kilometers ook weer de finish is, indien je geen pijlen hebt gemist, of geen fouten hebt gemaakt bij de interpretatie van de routebeschrijving.
Vorig jaar was het ook de bedoeling om in Roden deel te nemen. Maar bij het betreden van Groningen op vrijdagmiddag kwam er een telefoontje binnen dat aanleiding gaf zaterdagochtend te besluiten naar Amersfoort af te reizen en me daar af te reageren tijdens een schaaktoernooi door mijn zeskampgroep te winnen.
Inmiddels toch wel een stuk fitter dan een jaar geleden gaat het er dan toch van komen: wandelen vanuit het Drentse Roden. Een plaats met een inwoner die mij als voorzitter van de Haagse Schaakbond aanstelde voor de vrijwilligersfunctie Medewerker Werkgroep Communicatie. Een functie die me inspireerde aan de slag te gaan met werken met html-broncode, om op die wijze webpagina’s op te bouwen.
Onderweg naar Roden laat de zonsopkomst evenals op de ochtend van Beilen weer een fraai plaatje zien. Deze keer tijdens het wachten op de bus op busstation Hoogkerk. Bus 4 is gevuld met een kwartet wandelaars op weg naar de mooie Indoor Skihal Snow&Go.
Het is er vol, maar het inschrijven, veroveren van een beker koffie en een zitplaats gaan vlot. In conversatie wordt duidelijk dat ik niet de enige vanuit de FLAL ben, die over twee weken mee gaat doen in Egmond. Waar een 2-daagse wandeltocht georganiseerd wordt door Le Champion.
Weer buiten om te gaan wandelen merk je dat de temperatuur alweer in de lift zit. Maar het is wel prettig om de dag in de buitenlucht aan te vangen met lage temperatuur. De eerste rust is op bijna elf kilometer. Die wordt bereikt door een grote boog om Golfbaan Holthuizen te maken om afwisselend via bos, heide en grasweide te wandelen. Het Groote Diep kenmerkt de heide-vlakte met de nodige drassigheid. Op drie plaatsen zijn er klaphekjes waar je niet met zijn allen tegelijk kunt passeren, waardoor er even een file ontstaat. Een file waarbij het fraaie uitzicht het wachten compenseert.
Het karakteristieke dorpje Langelo wordt bereikt en niet lang daarna volgt café Langelo. Ik geef er mijn nummer door en kies ervoor verder te wandelen. De twee langste afstanden splitsen zich hier, waarna de 25 kilometer het terrein van de gasopslag Langelo opzoekt. Om via de Langelose Stukken het gebied rond het Groote Diep weer te betreden en over te steken.
Opvallende plaatsnamen op de paddenstoelen zijn Een, Steenbergen en Zevenhuizen. In het tv-programma Slimste Mens werd eerder deze week nog besproken dat Zevenhuizen het meest voorkomende Nederlandse plaatsnaam is. In Steenbergen staan twee hunebedden die op de route liggen.
In Roderesch wordt Rust en Controlepunt De Zwerfsteen bereikt, waar de groentesoep zich goed doet smaken. Het slotstuk van de tocht voert door het parkachtige Nieuw-Roden om het Natuurschoonbos te bereiken en om vervolgens na iets meer dan 25 kilometer de wandeltocht af te sluiten in de Indoor Skihal. Waar de echte snert er deze dag goed in is gegaan. Want toen ik die wilde bestellen wist men mij te vertellen dat die helemaal op was. Maar de gehaktbal smaakte ook prima.
Op de terugweg was het tot aan busstation Hoogkerk nog gezellig nakaarten met Henri Floor en een dame die ik in ochtend ook in de bus gezien heb.
Het kiezen voor de 25 kilometer bracht met zich mee dat ik op tijd was om de 5.000 meter van de EK afstanden nog helemaal te kunnen zien. Wat extra leuk is om te kijken, wanneer je zelf goed bent wezen sporten.
Paul Koks