Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: dinsdag 9 april 2024.

Het is vandaag zaterdag 8 februari. De Eems-Dollard Wandeltocht, alweer 9de FLAL tocht, staat in mijn agenda. Het is voor mij niet nodig dit keer om vroeg op pad te gaan. Ik stap tegen 10 voor 8 in de auto om 20 minuten later verwelkomt te worden door de verkeersregelaars die mij zoals bij iedere FLAL tocht weer keurig naar een parkeerplaats sturen.
Goedemorgen Woldendorp.

Voor dat ik begin met wandelen is er natuurlijk eerst een kopje koffie. Het is al gezellig druk in Sporthal de Vennen. Iedereen is altijd mooi op tijd om eerst even lekker bij te kletsen. Om even voor 9 staan Jacob en Ubo al buiten met de routepapieren. Vandaag heb ik voor de 25 kilometer gekozen, anders krijg ik ruzie met mijn wandelmaatje van vandaag. Eerst een rondje van ongeveer 5 kilometer door Woldendorp waar wij rond de in de 3e kwart van de 1300 eeuw gebouwde Petruskerk lopen.
Hierna lopen we nog een stukje door het Parkbos waarna we weer terugkomen bij de sporthal voor een eventuele rust.
Wij besluiten om door te lopen en nu verlaten we Woldendorp en gaan de Reiderwolderpolder in. Dit is voor mij echt Noordoost Groningen, de weidse akkers. Hierna komt de Johannes Kerkhovenpolder waarna we richting de buitendijk gaan met het zonnetje in onze rug om langs de kwelders en de Dollard te lopen. Aan de overkant zien we Duitsland liggen. Als we ongeveer 2 km. langs de dijk hebben gelopen komen we bij Punt van Reide.
We gaan weer over de dijk ( in het voorjaar en zomers kun je op dit punt trouwens heel mooi zeehonden kijken) richting bezoekerscentrum De Dollard van stichting het Groninger Landschap waar we even lekker buiten gaan zitten en genieten van ons kopje koffie.
We zijn al over de helft, 14 kilometer hebben we al gelopen. Het zit hier lekker maar het word toch tijd om verder te gaan richting Termunten.
Op Fiemel staan nog een paar oude bunkers met luchtafweergeschut die in de 2e wereld oorlog door de Duitsers zijn gebouwd voor de luchtverdediging van Emden.
Nog even weer een stukje over de dijk zodat we mooi over het water kunnen kijken om vervolgens de dijk af te lopen om een rondje door Termunten te lopen met zijn mooie smalle straatjes. Uiteraard gaan we over het Kerkpad richting de kerk voor het spreekwoordelijke rondje om de kerk. Dit is de Ursuskerk, gebouwd in 1275, de vaste toren is er na de 2e wereld oorlog aangebouwd.
We werden nog aangesproken door een paar Termunters die graag wilden weten wat voor wandeling we liepen. Het was hun al opgevallen dat het erg druk was om de kerk. Nu op naar Termunterzijl waar we voor het Rozema gemaal langslopen en achter Museumgemaal Cremer langslopen richting de haven van Termunterzijl. Hier zien we heel veel wandelaars een visje eten. Ben niet z`n visje eter dus we lopen maar door over de Boog van Termunterzijl (de sluis) om vervolgens achter de huizen langs, langs het Termunterzijl diep te lopen. Het is nu gedaan met de bebouwde kom en gaan langs de camping richting Borgsweer.
We komen nog door een mooi gebied alvorens we nog weer een stukje langs het Termunterzijldiep lopen voor nog een laatste rust in Lalleweer bij de aardappelboerderij van de fam. Noordam waar het heel gezellig is.
Nog 3 kilometer en we zijn weer in Woldendorp. Maar eerst nog even over een prachtige Hoogholtje waar ook de splitsing is van de 40 en 50 km die nog richting Wagenborg, `t Waar en Nieuwolda gaat. Voor mij niet vandaag, ik ga naar Woldendorp om mij af te melden en dan naar huis. Onderweg richting Nieuwolda-Oost nog even toeteren naar de wandelaars van de 40 en 50 km. Deze tocht is uitgezet door Klaas, Feiko en Heiko. Heren jullie hebben er een mooie tocht van gemaakt, maar ook dit mag geschreven worden. Mijn complimenten voor de leden van de FLAL die alle prachtige routes uitzetten. Maar ook voor alle mensen die elke tocht weer aan de inschrijftafel zitten of die de tochten op een andere manier mogelijk maken. Ben nog maar 2 jaar lid van de FLAL maar ik hoop nog heel veel tochten van jullie te kunnen wandelen.

Tot over 3 week in Franeker.
Gert Kwant