Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: dinsdag 30 januari 2024.

AE wandeltocht Harkstede

Het was even spannend  voor de persconferentie van vrijdagavond. Maar premier Rutte zei tegen mij Thea; ga jij morgen maar lekker lopen in Harkstede. Dit mag gewoon. Dus dat heb ik toen maar gedaan. Ook op de Flal website was het aan gegeven. De AE-wandeltocht in Harkstede gaat door!!!

Na een kleine omleiding bij Groningen wisten we gelukkig de start te bereiken.  Op goed geluk links af  achter de Mac langs weer op de goede weg. Easy de peasy dus,geen paniek. Bij aankomst zie je dat het toch maar weer goed geregeld is. Buiten een Coronacheck, inschrijven met gelijk een bonnetje voor koffie. Alles weer mooi verdeelt weg bij de start. 
Vanuit het Grunopark lopen we richting het centrum van het dorp. Het dorp heeft 3.030 inwoners. Zo groot had ik dit niet verwacht. Door het dorp heen alweer richting de eerste rust bij het Schaaphok. Ondertussen erg genoten van de prachtige natuur.  Het Schaaphok  staat midden in het prachtige natuurgebied t’ Roegwold. We lopen weer verder  en genieten weer van al het moois om ons heen.  Ben er inmiddels achter waarom het de AE wandeltocht heet. Allemaal A.E kanaaltjes  om ons heen in het gebied. Dit zijn allemaal afwateringskanaaltjes. Het is fantastisch lopen over het knuppelpad . Een pad dwars door het moeras van t’ Roegwold.  Een vlonderpad met aan beide kanten water, goed kijken waar je loopt, anders is het plons.  Wat is het hier verrassend mooi met veel watervogels echt een schitterend gebied.  We gaan via het Slochterdiep en langs de Scharner AE op naar de rust in Woudbloem.


 In 1904 werd in opdracht van een aantal boeren een aardappelmeelfabriek gebouwd die Woudbloem werd genoemd vandaar de naam van het dorp. Na ongeveer 25 km wel zin in soep of bouillon maar helaas dit ging niet door alleen thee of koffie. Dat viel een beetje tegen. We gaan weer met frisse moed verder tot nu toe prachtige natuur langs al die kanaaltjes  en watergebieden. Het is wel een echte natuurwandeling. Veel onverhard en geploeter door de bagger waardoor de vermoeidheid wat begint toe te slaan en je wat minder let op al het moois om je heen. De rust in Kolham besluiten we over te slaan . Toch maar door lopen om maar zo snel mogelijk van die knollenpaden af te zijn, dit tegen beter weten in want het werd niet veel beter  Ha ha.  Maar toch weer genieten langs de borgmeren richting finish. Langs campingbreak Groningen en de waterskibaan op naar het beginpunt. Blij dat we er waren want het was een zware , maar prachtige wandeltocht. Veel dank aan alle vrijwilligers en de vereniging die dit toch maar weer mogelijk maken. 

Vriendelijk wandelgroeten allemaal van Thea Kamphuis uit Langweer.