Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: dinsdag 30 januari 2024.

St. Gertrudis Wandeltocht Workum

Even een hernieuwde kennismaking. Ik ben Piet van Gorkum uit Sneek en mag weer even een wandelverslag voor jullie schrijven. Het is 27 november en we zijn vandaag te gast op het weidse en waterrijke platteland van de fusiegemeente Súdwest-Fryslân. SWF telt 6 van de 11 Friese steden binnen haar grenzen en is qua oppervlakte de grootste gemeente van Nederland.  Voor vandaag staat er een wandeling in de nabijheid van het IJsselmeer op het programma, met de start en finish in Workum.

Beeldbepalend voor de stad zijn de contouren van de St. Gertrudiskerk en de naastgelegen klokkentoren. De St. Gertudiskerk is de grootste laat gotische kerk in Friesland. Wie de architect of bouwmeester is geweest is niet bekend. De huidige kerk dateert van ongeveer 1480. Daarna heeft de bouw, met onderbrekingen, geduurd tot 1616. Deze onderbrekingen waren het gevolg van geldgebrek en oorlogshandelingen. De klokkentoren heeft in het verleden dienst gedaan als vuurtoren voor de scheepvaart op de Zuiderzee. Hij was toen een stuk hoger dan nu en de lichten konden worden waargenomen tot achter Texel. Er zijn aanwijzingen, dat het ooit de bedoeling was de kerk tot aan de toren door te trekken. Door geldgebrek is dat niet gelukt.

Ik start om half negen voor een wandeling van 35 kilometer. Het eerste deel van de route brengt ons naar het sluizencomplex Séburg, in de zomer een bruisend watersportcentrum. Daarna wordt het een oase van rust.

We beginnen aan een opwarmronde van 11 km, richting It Heidenskip. We besluiten het zendingswerk te laten voor wat het is en het dorp niet te bezoeken. We lopen verder richting Workum en hopen op een passende afsluiting in café Spoorzicht. Hier zou dampende koffie klaar moeten staan, maar dat was niet helemaal gelukt. Door de coronamaatregelen was de temperatuur wat aan de zuinige kant.

Vervolgens brengt de route ons richting Parrega. Dat is een mooi wandelgebied met prachtige vergezichten. Ik fiets hier heel veel. We slaan het plaatsje over en spoeden ons richting Ferwoude. Onderweg is er wagenrust bij FLAL-lid Klaas van der Heide, waar we door de familie gastvrij worden ontvangen. Een prachtig gebaar! We naderen Ferwoude en ik ben onder de indruk van het prachtige kerkje in de plaatsje. Het is een rijksmonument en dateert van 1767.

Na een korte pauze in het gebouw “Oer de Toer”, waar we de tocht ook zijn begonnen,  gaan we door een steeg en over 8 bruggetjes tot aan de zeedijk. Voor ons ligt de Workumer Waard. Een paar kilometer verderop arriveren we weer bij Séburg, nog steeds een oase van rust. We maken ons klaar voor het laatste stukje naar de finish, maar de organisatie had nog een verrassing voor ons in gedachten, we moesten nog een rondje.

Vol goede moed herpakken we ons en een kwartiertje later staan we zowaar weer in de buurt van de imposante kerk en de bijbehorende klokkentoren. Even daarvoor zijn de langs de Fontein gelopen, die daar geplaatst is, toen Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa was. Nu wil het toeval, dat ik in zekere zin een cultuurbarbaar ben. Ik vind het ding erg lelijk vanwege de leeuwen en hun geblondeerde manen.

Samen met mijn wandelmaatjes bereik ik de finish, waar ik opteken, dat er 196 deelnemers waren. Een bescheiden aantal dus, maar daaraan zal het miezerige weer ongetwijfeld debet aan zijn geweest.

Namens de wandelaars, die wel aanwezig waren, wil ik iedereen, die deze tocht heeft mogelijk gemaakt, daarvoor hartelijk dank zeggen.

Piet van Gorkum