Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: dinsdag 9 april 2024.

Gasbel wandeltocht Slochteren

Slochteren plaatje wandelboekjeLekker vroeg uit de veren deze Zaterdag want naar Slochteren is ook niet bij de achterdeur en je wilt ook niet te laat arriveren. 98 km is niet niks maar je wilt wat en in Groningen en nog verder kom je ook niet elke dag.
Daar kwam onze tom-tom ook achter die stuurde ons de verkeerde kant op. Heb je iets verkeerd ingesteld vroeg ik aan Giny. Nee was het antwoord, maar toch even controleren en ja hoor de Hoofdweg bleek wel over zes verschillende postcodes uitgestrekt. De goeie er uit gefilterd en hup daar gingen we weer. 
Mooi dat je op tijd begint dan kun je een stoot verdragen.

Op de start locatie aangekomen stond er een file voor de scanapparaten,kinderziekte zei men.
Maar ik was nog maar net gescand of ik werd met een zachte hand weg gevoerd door Liane met de mededeling ik moet je even voorstellen. Nog nooit eerder beleefd dus maar gedwee volgen en ja hoor daar kwam ik terecht bij Tom van der Velde is geloof ik ook niet de eerste en de beste. Direct werd mij de vraag voor de voeten geworpen wil jij een verslag maken van deze wandeling. Zonder aarzeling zeg ik ja want je komt toch weinig tegen in dit gebied ,,vergeef mij" deze uitdrukking.

Wegens omstandigheden zijn we vroeger gestart en dus kwamen we in het park van het kasteel als eersten alles in diepe rust nog. De eersten die ons daar verwelkomden waren de eenden die rustig kwakkend verder zwommen. Hier hetzelfde verschijnsel als elders 19 woerden en 4 eenden. Je bent nog maar even op stap en ja hoor bij een half verrotte boom "pas op hoornaars". Wij hebben ze niet gezien en op de elvenbank ook niet. Daar praat je dan over en dar kom je bij de glazen kunstverrassing!
En dan de grote harmonikabus die er gestrand is, de passagiers waren al thuis, maar wij onderweg om vermoedelijk de hoogste berg van deze dag te bedwingen. Dat had ik ook niet verwacht.

Dus de verassingen waren niet van de lucht en vol goede moed op weg de provincie in, nog nadenkend over en pratend over wat we al gezien hadden. Over fietsbruggen en klapbruggen het wijdse land in. In de verte molens aan de horizon. De eerste mooi geschilderd, echt een plaatje. Dit werd nog mooier door een opvliegende fazanthaan. Misschien wel de laatste denk je dan als liefhebber van de jacht. 

Bij de tweede molen werd ik getroffen door het stro dat op het land lag. Wat voor stro is dat toch? Geen tarwe- mais- of bonenstro, maar wat dan wel? Als kenner van de agrarische  sector behoor je dit te weten maar nee, we kwamen ere niet uit. Tot we een man met hond tegen kwamen en deze vraag aan hem stelden, want twee weten meer dan één.  En dit was ook zo. We kregen als antwoord dat zijn twee percelen waar wiet (hennep) op verbouwd is. Dit had ik wel eens gehoord maar wist niet dat dat hier was! 

Dus wandelen is niet alleen bewegen maar ook je kennis vergroten. We hadden weer stof genoeg om over te praten. Al pratend kwamen we bij de rust in de Theaterboerderij aan. Als eersten lekkere koffie met koek. Een mooie rustlokatie.
Maar we moesten verder en al pratend over de wiet, nog steeds, gaan we hier de mist in en de verkeerde kant op. Toen we dat bemerkten en de beschrijving raadpleegden zijn we weer terug gegaan naar de rust en werden we kwaad op ons zelf dat we niet bij de les waren.
Tempo er weer in en verder, het kwaad was al geschied en maar iets anders opzoeken wat onze aandacht verdiend.

Voor dat we er erg in hadden kwamen we in Denemarken uit. Wie had dit kunnen dromen,ik niet met rechts en links natte natuur. 
Een passant gevraagd wat is dit? Roegwold meneer en weer verder over een mooi wandelpad om het Roegwold heen. Daar zagen we een giga lange loopplank. Ik dacht direct waarom is deze niet in het parcours opgenomen? Maar wat we hier ook aantroffen hele bossen bloeiende witte dovenetels ze waren niet meer zoet maar volop in bloei! Dan word ik weer scherp na zo,n ontdekking en komen we nog de wilde margriet tegen volop in bloei en de duizendschoon. Het is niet te geloven wat een weelde en wat is de natuur mooi daarom zeg ik altijd: loop niet doellos ergens voorbij.

Het schildmeer ook zo iets. Wat een stilte, wat een rust en dan kom je ineens zo'n grote fila tegen van een bekende Groninger ondernemer. Die hebben we gewoon rechts laten liggen. Wat een oprijlaan zowel voor als achter, onvoorstelbaar! Geef mij dan maar een tegelpad van 4 meter!

Na de rust bij Peter en Leni in Steendam, weer de bebouwde wereld in. Na zoveel moois weer iets anders b.v. de Kappershuttenweg, wat een lang stuk weg was dat met hier en daar veel drek. Goed voor het schoeisel.

Lekker doorstampend kwamen we in Hellum aan. Dan denk je we zitten hier in het aardbevings gebied. Dus kijk om je heen en gevraagd aan iemand maar die kon ons niks vertellen. Jammer dan maar weer verder lopen.
Schildwolde. Weer een joggende of trimmende jonge dame. Mogen we U iets vragen over de aardbevingsschade? Zij vertelde ons dat het heel verschillend is maar dat de afhandeling ook loopt. Maar dat ook niet alles als schade van de gaswinning aan gemerkt wordt. Maar zei deze dame, je probeert ook wel eens iets.

Zo kwamen we weer op ons vertrekpunt uit na een geweldige mooie wandeldag. In overhemd voor het grootste deel en sommige heren zelfs in korte broek, dat werd mij te gek.

Wat een dag, wat een mooie route. Van mijn kant hulde aan de uitzetters van deze route. Wat hebben jullie ons veel gegeven vandaag alle hulde en compliment!

Jan Terpstra, Rutten (NOP)

Hieronder nog een paar foto's van de tocht.

 005      012      013       015      017      022      026      032      038      041      051      057      071