Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

De website is op donderdag 2 februari 2023 voor het laatst bijgewekt.

Workum plaatje wandelboekje

Nyefurd wandeltocht Workum

De 3e FLAL-tocht van dit wandelseizoen. Deze keer te Workum (o.a. beroemd als pleisterplaats tijdens de Elfstedentocht en het Jopie Huismanmuseum) waar wij gastvrij werden ontvangen in het multiculturele centrum waar ook het stadhuis en de bibliotheek zijn gehuisvest.

Inschrijving via onze FLAL lidmaatschapskaart verloopt inmiddels lekker vlot en om 09.00 uur vertrekken geheel volgens planning de 40 km. lopers. Zelf loop ik de 25 km. dus veel over de 40 km. heb ik niet te melden!

Om 9.15 uur vertrek en werden wij meteen getrakteerd op een buitje, het bleek niet de laatste te zijn! Via een mini-ommetje door de stad en door een klein steegje werden we gelijk ‘in het diepe’ gegooid. Een heel smal bruggetje en tegelpaadje loodste ons rechtstreeks de weilanden in en liepen we recht op de dijk van het IJsselmeer af. Gelukkig bleven we onder aan de dijk lopen waardoor de wind enigszins meeviel. Tijdens de hele tocht hadden wij zo wie zo geluk met de wind want deze kwam grotendeels van de zij- of achterkant!

We kwamen door Ferwoude waar een alleraardigst kerkje ‘de Hoekstien’ (bouwjaar 1767) stond en liepen  naar onze wagenrust bij FLAL-lid Klaas van der Heide.

Nu, Klaas houdt van oude vervoermiddelen want in zijn garage, waar wij koffie of bouillon kregen, stonden twee prachtige oude exemplaren, een grote tractor en een heel mooie oude Ford. Echte pronkstukken! Gelukkig was het tijdens de wagenrust droog want veel wandelaars pasten er niet in de garage. Er stond zowel een fikse rij voor de mobiele toiletten als voor de versnaperingen, maar dit hoort zo langzamerhand bij de FLAL, altijd lekker druk. Inmiddels hadden wij er ca. 8 km. opzitten. Op naar de 2e rust, dit werd een fikse tippel want deze was op ongeveer 19 km. te Parrega.

Onderweg smalle paadjes, blubberige lange graspaden langs kanalen en zo nu en dan heftige regen/hagelbuien met véél wind.

In dorpshuis De Gearhing was het gezellig druk en stond koffie/soep reeds op ons te wachten. Iedereen was blij even lekker te kunnen zitten want we hadden een bar stuk achter de kiezen!

Weer opgedroogd en voldaan verder, nog 6 km. richting Workum. Je zag al snel de mooie kerktorens van Workum dus het einde van de tocht was in zicht. Onderweg nog een enkele bui moeten trotseren maar we kwamen redelijk droog aan in Kultuerhûs De Klameare. Inmiddels was ook Sint Nicolaas bezig met zijn intocht in Workum en heerste er een erg plezierige sfeer in deze leuke en mooie stad!

Kortom een geslaagde tocht, mede dankzij de inzet van alle vrijwilligers die deze wandeling weer tot een succes hebben gemaakt!

Verslag: Marianne Koops, Groningen

Foto's: Tom van der Velde

 010 011 012 017 032 035