Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: dinsdag 9 april 2024.

Verslag “Rondje Siegerswoude” 2 december 2017

FLAL plak 04Start van deze tocht is in Marum.
Als ik ‘s ochtends de auto start, staat de temperatuurmeter op -3° C. De wereld is klein om me heen, het is mistig en een beetje glad. Voorzichtig ga ik op pad, op de carpool ontmoet ik de rest van ons groepje en we gaan richting Marum.

Daar aangekomen treffen we nog net de pijlers. Het is 8 uur en ze gaan op de fiets op pad. Zij zullen er vandaag voor zorgen dat we onze weg in de mist kunnen vinden. Want mistig is het.marum 01

Al vroeg loopt het zaaltje van “Ons Centrum” in Marum vol. Geroezemoes, gelach, gegroet, het is al snel gezellig. Inschrijven met het nieuwe gedigitaliseerde systeem verloopt vlot. Een bakje koffie of thee en we kunnen op pad ten minste….

Op de melodie van: “Zachtjes gaan de paardenvoetjes”……

"In de hal staan wandelaars"
"Trippel trappel trippel trap"
"Ze staan netjes te wachten"
"Stippel stappen stippel stap"
"Deel die route nou maar uit"
"Want we willen graag vooruit"(2x)

We gaan op pad. De mist is nog niet opgetrokken. De kleine wereld om ons heen ziet er anders uit. Regelmatig waarschuwen we elkaar voor gladde stukjes. We passeren “Jonkersvaart” en lopen langs “Nanninga’s Bos”. Het is tijd voor onze wandeltocht-poll, “Hoeveel wandelaars lopen er mee vandaag?” 397?/427?/450? en 425? gokken we.

marum 02Van dichtbij zien we veel rijp op de bomen. De schapen trekken sporen in hun wei. In de lucht trekken ganzen over, “Ik hoor je wel, maar ik zie je niet”. Friese paarden stampen op een stukje ijs. Onder een heg zit een heus huiskonijn. marum 03

Het prikkeldraad is bijna niet herkenbaar onder de witte rijp. Ook de wandelaars ontkomen niet aan de rijp. Aangekomen bij de rust in “Siegerswoude” heeft menigeen een witte (rijp)kuif. Controle en rust bij dorpshuis ’t Uthof. Hier staat alles prima klaar, de koffie wordt vlot geschonken. Lang stilzitten willen we niet met deze kou. En als we dan na de rust weer buiten komen sluit diezelfde kou ons weer in. Even flink doorstappen en we komen weer op temperatuur.

De tocht gaat verder richting De Wilp. We lopen op schitterende kleine paadjes achter de sportvelden langs. Het lijkt erop alsof de temperatuur nu net boven het vriespunt uitkomt. Maar het blijft koud. In het Haarsterbos voelen we ons als “FLAL-ers” helemaal thuis. In plaats van over ijs, glijden we nu door de modder. Als uit het bos komen, staan we voor het bord “Marum”. In het letterlijk Bruine Café “De Vlieger” hebben we de tweede rust. De soep laat zich lekker smaken. We zitten op 18,5 km en moeten dus nog een slag om Marum.

marum 04Rondom Marum lopen we door landelijk gebied met mooie doorsteekjes. Harde en zachte ondergrond wordt regelmatig afgewisseld. We komen de dorpskern weer binnen en lopen langs een tuincentrum. Daar staat alles al in het teken van de kerst.
Al van ver zien we de torenspits van de Protestantse “Ontmoetingskerk”. De finish is in zicht. Het is nog steeds koud. Maar in het zalencomplex “Ons centrum” worden we warm onthaald.
We schrijven ons uit.

We kijken tevreden terug op een mooie wandeltocht. Het was weliswaar koud, maar heerlijk wandelweer. Met dank aan de routemakers: Joke de Vlugt en ???.

Trouwens, er waren 470 deelnemers. (zonder voorlopers en pijlers).

Verslag: Anke Rijpkema. Foto’s: Romke van de Veen.