Website laatst bijgewerkt op woensdag 18 februari 2020

De Twee Steden wandeltocht

Plaatje-franeker
Categorie
Wandeltocht
Datum
29 februari 2020 08:30 - 18:30
Locatie
Kantine sporthal "De Trije", Jan Rodenhuisplein 3, 8801 ET Franeker

De twee steden wandeltocht

De beide oude stadjes Franeker en Harlingen zijn al sinds jaar en dag met elkaar verbonden over het water, met het spoor en over de weg. Veel wandelaars hebben de tocht van Harlingen naar Franeker gemaakt, hetzij als onderdeel van de klassieke elfstedentocht in de hemelvaartsweek, dan wel als onderdeel van het nieuwe 11-stedenpad.En nu gaan we de beide steden in rondwandelingen met elkaar verbinden.

De 25 km lopers maken kennis met beide steden via een afwisselende route langs de noordwestrand van Franeker, via een paar kleine terpdorpjes (met een eerste rust) en door het centrum van Harlingen naar het keerpunt in de Waddenhal; de terugreis gaat door een ander deel van Harlingen en vervolgens langs het Van Harinxmakanaal terug richting Franeker om over het terrein van een voormalig landgoed (nu terrein van een GGZ-instelling) weer bij de oude binnenstad uit te komen.

franeker 01De 40 en de 50 km lopers gaan “om de Noord”: langs een paar andere, heel karakteristieke terpdorpen (met twee van de drie rustlocaties) en voor een deel ook langs de zeedijk (desgewenst: over de zeedijk). Zij maken gebruik van enerzijds heel oude (kerke-)paden en dijkjes, anderzijds van gloednieuwe paden die zijn aangelegd in de afgelopen jaren: het gebied heeft te maken met bodemdaling (door zoutwinning) en met zeespiegelstijging. Dat betekent dat de akkerbouw last dreigt te krijgen van (meer) zoute kwel, en daartegen zijn maatregelen genomen die de oplettende wandelaars op de 40 en de 50 km kunnen zien. Gelijktijdig met deze maatregelen heeft men ook nieuwe bruggen en hier en daar nieuwe paden aangelegd, en daarvan kunnen wij gebruik maken. Voor alle belangstellende 40 en 50 km lopers ligt er een vouwblad klaar met daarop een korte uitleg van de bijzonderheden die onderweg te zien zijn (en nu maar hopen dat het droog blijft)

Voor de terugreis vanuit Harlingen is het traject van alle drie afstanden hetzelfde.

Naar volgende wandeling »»

 
 

Alle datums

  • 29 februari 2020 08:30 - 18:30