Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

De website is op woensdag 7 december 2022 voor het laatst bijgewekt.

Fivelingo wandeltocht

Appingedam-plaatje
Categorie
Wandeltocht
Datum
17 december 2022 08:00 - 17:00
Locatie
Manege De Veenhoeve, Woldweg 125, 9902 AD Appingedam

Fivelingo wandeltocht Appingedam

Inschrijf- en starttijden: 35 km van 08.30 - 09.00 uur. 25 km van 09.00 - 10.00 uur
Finishbureau sluit om 17.00 uur

Op 17 december vindt vanuit Appingedam de Fivelingo wandeltocht plaats. De start is vanuit de manage aan de Woldweg en gaat o.a. door het historisch centrum van Appingedam, langs de Nicolaikerk en de hangende keukens; het visitekaartje van Appingedam.
De tocht gaat vervolgens het buitengebied van Fivelgo in. Fivelgo betekent go of gouw (streek) van de Fivel en is de oude naam van een riviertje en later verbasterd tot Fivelingo.

Oosterwijtwerd is onze eerste pleisterplaats in het Eetcafé
‘De Boerderij’. Oosterwijtwerd is gebouwd op een wierde. Op de wierde staat de Mariakerk, een van de eerste kerken in de provincie Groningen die geheel gebouwd werden van baksteen. De kerk kan dateren uit de tweede helft van de 12e eeuw of uit omstreeks rond 1237, volgens dendrochronologisch onderzoek aan de kap.
Na de rust gaan we ri. Leermens. Leermens is ook een wierdedorp, ontstaan rondom de jaartelling op een kwelderwal van de Fivelboezem, en de hoogste wierde van de provincie Groningen.

De volgende passage is Eenum, wederom een wierdedorp en reeds vanaf 500 voor Chr. Bewoond.

Na de de 2e rust in Oosterwijtwerd gaan we ri. Holwierde.
We passeren Arwerd, een kleine buurtschap wat ook op een wierde is gebouwd maar die grotendeels is afgegraven.
Daarna volg Krewerd, een klein wierdedorp met een mooie middeleeuwse kerk.

Het vriendelijk ogende gebouw staat op het hoogste punt van de wierde van Krewerd en is omgeven door een kerkhof met enkele grafstenen. Dankzij de Groninger zuinigheid en nuchterheid bleef de Mariakerk vrijwel onaangetast en waan je je eeuwen later nog ‘Midden in de Middeleeuwen.’ De romanogotische Mariakerk van Krewerd werd gebouwd rond 1280. Deze kerk behoort tot het Grootste Museum van Nederland.

Dan volgt Holwierde; is geen wierdedorp maar wel gebouwd op een kwelderwal. Het heeft een schitterende kerk uit de 11e eeuw.

Tot slot passeren we tussen Holwierde en Appingedam; Marsum.
Marsum is wel weer een wierdedorp maar de wierde is inmiddels grotendeels afgegraven.
Op de wierde centraal in het dorp werd in de twaalfde eeuw (mogelijk iets later) de Mauritiuskerk gebouwd. Marsum had zich tot een volwaardig dorp ontwikkelt maar bestaat heden ten dagen nog uit de kerk, het kerkhof en een paar boerderijen.

Als u Marsum passeert moet u ongetwijfeld het kerkje met een bezoek vereren. Er zit een orgel in die bespeelt moet worden door een blaasbalg. Dat betekent dat voor het orgelspel drie personen nodig zijn. Twee op de blaasbalg aan weerszijden van het klavier, en een aan het klavier. Apart en uniek. Het is natuurlijk geen officiële rustpost maar u kom er wel tot rust en u kunt er ook in alle rust uw laatste broodje nuttigen. De kerk is altijd open. En doneer een paar euro’s voor de Groninger kerken, die onze juweeltjes in stand houden.

 
 

Alle datums

  • 17 december 2022 08:00 - 17:00