Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: donderdag 14 september 2023.

Hoogelandster wandeltocht

03-Winsum
Categorie
Wandeltocht
Datum
18 november 2023 08:00 - 17:30
Locatie
Camping 'Marenland' , Winsumerdiep 6, 9951 CG Winsum (Gr)
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website

Informatie Hogelandster-wandeltocht vanuit Winsum (Gr) op zaterdag 18 november 2023

Het Groningse Winsum is vroeger gebouwd op een terp en bestond uit drie dorpen, Winsum, Obergum en Bellingeweer, omringd door geulen. Deze geulen zijn later uitgegraven en zo ontstond het Winsumerdiep. Later werden er vijf dorpen aan toegevoegd nl Ranum, Maarhuizen, Schillegeham, Winsumermeeden en Garnwerd.In 1893 kreeg Winsum een station aan de spoorlijn van Sauwerd naar Roodeschool.
Winsum werd in 2020 door de ANWB bekroond als het mooiste dorp van Nederland vanwege de vele monumentale gebouwen en het toerisme.winsum

Zomers is er veel vaarrecreatie en in de winter bij strenge vorst de Noorderrondritten op de schaats en vanuit Bedum de Schaive Torentocht over het Boterdiep en Winsumerdiep. Elk jaar op de derde maandag in oktober is er de Baistemarkt, paarden, pony’s en kleinvee en een grote warenmarkt.

Vanuit het startburo gaan alle wandelaars om de sportvelden heen via de Garnwerderweg en lopen daarna langs het hertenkamp door het Winsumer bos. Via smalle grindpaadjes en over bruggetjes gaat het richting Onderdendam.

De 10 km. wandelaars hebben rust bij de Oude Manege en de 25 en 40 km. wandelaars gaan door naar dorpshuis Zijlvesterhoek in Onderdendam en lopen via een betonpad terug. 
De 25 km. wandelaars gaan via Bedum en de 40 km. wandelaars langs het Boterdiep naar Kantens. Bij de brug in Onderdendam staat het beeld van een Scheepsjoager, dit waren vaak de vrouwen van de schippers die de schepen moesten trekken.
Rechts van de brug is het voormalige Kantongerecht met onderin de uitbouw de gevangenis, in de bovenzaal werd tot 1934 nog recht gesproken. Het Boterdiep werd hier drie meter breder en dieper uitgegraven zodat de gevangenen niet konden ontsnappen.

Via het Kantsterbos lopen de wandelaars naar Middelstum voor de volgende rust, daarna over een wandelpad langs het Boterdiep door het Middelstumerbos en het dorpje Faamklap via een pad langs het spoor naar Bedum. 
walfriduskerkBij de Schaive Toren komt de 25 km. afstand er weer bij, de Walfriduskerk was vroeger een bedevaartskerk en staat 2,61 m. uit het lood. Na een rondje om de kerk lopen de wandelaars door het Geert Reinderspark om zo in het Bedumerbos te komen.

Vervolgens na een mooi stukje Bedum en over de Gele Klap naar de volgende rust in het Wilhelmina Huis, het clubhuis van het muziekkorps Wilhelmina.
Na weer een stukje bos lopen de wandelaars door Westerdijkshorn, een dorpje met een prachtige toren uit 1872, op het kerkhof worden alleen mensen begraven die hier wonen of gewoond hebben.

Via een fietspad door de landerijen gaan we terug naar Winsum en lopen via het Wiepoopad  naar de finish in Winsum.

De uitzetters,
familie Groendijk.

 
 

Alle datums

  • 18 november 2023 08:00 - 17:30