Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: dinsdag 30 januari 2024.

Pingo wandeltocht

12-Burgum
Categorie
Wandeltocht
Datum
23 maart 2024 08:00 - 19:00
Locatie
Sporthal 'Nije Westermar', Elingsloane 67, 9251 MN Burgum
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website

Pingo-wandeltocht Burgum op zaterdag 23 maart 2024 

FLAL BurgumDe routes van deze wandeltocht gaan vanuit sporthal “Nije Westermar” in Burgum in Oost Noordoostelijke richting. Het verste punt voor de 60 km route is Westergeest. Het gebied bestaat uit twee landschap types: De noordelijke rand van de Friese zandgronden, als grens van het oude stroomdallandschap.

Op deze zandgronden liggen de dorpen Noardburgum, Feanwâlden, Falom, De Westereen, Sweagerbosk, Twijzelerheid, Kollumersweach, De Trieme, Westergeast, Aldwâld, en Kollum.

Het stroomdallandschap is een moerasgebied met petgaten, ontstaan door turfwinning. Het strekt zich uit van Hardegarijp naar het Lauwersmeer. De delen die onderdeel van de route uitmaken hebben de namen: Het Bûtefjild, de Houtwiel en de Zwagermieden.

Een pingo is een opvallend verschijnsel in het zandgronden landschap in Friesland, Drenthe en Groningen. In omvang zijn ze klein en groot. Ze zijn ontstaan in de laatste ijstijd (Weichselien). De bovengrond was volledig bevroren Aan de onderkant borrelde water omhoog dat bevroor. Daardoor ontstond een ijsbal. Deze zijn bij het opwarmen van de grond gesmolten. De smeltaarde vormde een aardenwal om de plas die ontstond. In het landschap is dit het verschil tussen de pingo en een dobbe of ven. Dobben en vennen hebben geen wal, maar zijn door zandverstuivingen ontstaan. Veel kleinere pingo’s zijn dichtgegroeide moerasjes geworden.

Ten noorden van de bebouwing van Burgum gaan de routes langs een paar kleine pingo’s het waterwingebied in. Vooral op de 40 en 60 km routes, zijn meerdere grotere pingo’s.

Noardburgum is de splitsing en de rust van de 10 km. De 25, 40 en 60 km gaan, na een rust in Feanwâlden, door het Bûtefjild. De 25 km gaat dan rechtsaf via de Goddeloaze Singel weer naar Noardburgum. De 40 en 60 km gaan via De Westereen en Sweagerbosk naar de rust in Twijzelerheide. Op het Wyldpaed gaat de 40 km terug richting Twijzelerheide. De 60 km maakt nu een lus via Kollumersweach, De Trieme en Westergeast naar de rust in Aldwâld. Daarna langs Kollum en door het bosgebied bij Feankleaster, de rand van Kollumersweach naar de rust in Twijzelerheide. Na Twijzelerheide gaan de routes van de 40 en 60 km vanaf Kûkherne samen met de route van de 25 km naar Noardburgum en langs het waterwingebied naar de finish in Burgum.

 
 

Alle datums

  • 23 maart 2024 08:00 - 19:00