Website bijgewerkt: zondag 3 november 2024.
Website bijgewerkt: zondag 3 november 2024.
Wandeltocht De Bok van Siddeburen…. 30 november 2024
Een prachtige wandeltocht met als startplaats Siddeburen, en daarna gaan we naar Hellum, Schildwolde, ( de 35 gaat naar Slochteren en Overschild), Steendam en terug naar Siddeburen. Deze dorpen vormen een opmerkelijk bebouwingslint. Naast burgerwoningen staan hier veel grote boerderijen, met kapschuren. Oftewel een tocht door het mooie midden Groningen.
Bok van Siddeburen.
Dit standbeeld is gemaakt ter ere van de dichter Kees Stip die onder het pseudoniem van Trijntje Fop honderden dierenversjes schreef. Waaronder ook één over een bok.
In Siddeburen was een bok
die machtsverhief en worteltrok.
Die bok heeft onlangs onverschrokken
de wortel uit zichzelf getrokken,
waarna hij zonder ongerief
zich weer in het kwadraat verhief.
Maar ‘t feit waardoor hij voort zal leven
is, dat hij achteraf nog even
de massa die hem huldigde
met vijf vermenigvuldigde
Siddeburen is ontstaan in de achtste eeuw als een randveenontginning. Onze startplaats is sporthal de Springbok. We verlaten het dorp meteen over graspaden, bossingels en een schouw pad langs de Haansvaart om vervolgens Hellum binnen te wandelen. Het kanaal werd tussen 1866 en 1867 aangelegd door Hendrik de Haan (1827-1899) ter verbetering van de bestaande Hellumer Schipsloot om vruchtbare wierdegrond door de Schildjerpolder te vervoeren naar de landbouwgronden bij zijn boerderij ten zuiden van Hellum en arm zand vanaf zijn landerijen terug door de sluis. Hiertoe liet De Haan ook een zwaaikom aanleggen en kademuren opmetselen bij de Hoofdweg in Hellum. In Hellum lopen we langs de Walfriduskerk. Deze kerk dateert uit het einde van de 11e eeuw en is 1 van de oudste kerken van de provincie Groningen. Vanuit Hellum lopen we door naar Schildwolde, onderweg zijn nog prachtige huizen en boerderijen te zien en in Schildwolde gaan we langs de Juffertoren die bekend staat om zijn “Kloksmeern”. Kloksmeern is van oorsprong een heidense traditie en komt voort uit het idee dat de lucht tijdens de jaarwisseling, in deze donkere dagen, bevolkt werd met boze geesten die in het nieuwe jaar ongeluk zullen brengen. Ze zouden het huis en hof onvruchtbaar kunnen maken, zodat er geen kinderen of vee in het nieuwe jaar geboren zouden worden.Ook zouden er geen vruchten en gewassen willen groeien. De geesten, die bang voor lawaai zijn, worden geweerd door de klok van de plaatselijke kerk twaalf uur lang, van 8 uur op oudjaarsavond tot 8 uur op nieuwjaarsmorgen, onafgebroken te luiden. Op oudejaarsdag gaan de vrijgezelle mannen het dorp rond om kloksmeergeld op te halen. Men brengt de klokkenluiders nieuwjaarswensen en biedt daarbij een glas zonder voet met alcoholische inhoud aan om ervoor te zorgen dat het klokluiden gesmeerd liep. De klokkenluider kan dan de bezoeker uitnodigen het klokkentouw even over te nemen. Het is wel van groot belang dat de regelmaat van het luiden niet verstoord wordt, want dat zal ongeluk brengen (er is nog een andere bedenking, maar die wordt geheim gehouden).
In Schildwolde is ook een splitsing voor de 25 en 35 km. De 25 km. kan na 8 km. rusten in MFC Schildwolde. Daarna gaat de 25 km. over smalle bospaadjes, schelpenpaadjes naar het ’t Roegwold een gebied met oude natuur én steeds meer nieuwe natuur. Landbouwgronden tussen de al bestaande natuurgebieden worden hier heringericht, langs het Dannemeer om vervolgens door te lopen langs het Schildmeer over het strand naar “Restaurant de Kaap” in Steendam voor de 2e rust op 16 km. De 35 km. gaat vanuit Schildwolde nog een stukje door naar Slochteren, bekend om zijn gaswinning om daar de 1e rust te pakken na 10 km. in MFC “de Houtstek “ om vervolgens weer naar Schildwolde te lopen om daar de zelfde route weer te vervolgen als de 25 km. Voordat de 35 km. in Steendam komt maken deze nog weer een lus naar Overschild voor de 2e rust na 20 km. in “dorpshuis de Pompel”. We gaan weer richting het Schildmeer ( de 35 km. komt er helemaal omheen) om vervolgens langs natuurgebied “Tetjehorn”, een begin 2000 ingericht natuurgebied en het meest noordelijke deelgebied van ‘t Roegwold. Het is het grootste rietmoeras van Groningen en huisvest een veelvoud aan vogels, waaronder roerdomp, baardmannetje en porseleinhoen. De bruine kiekendief voelt zich in het rietmoeras thuis en zo nu en dan wordt hier zelfs de imposante zeearend gezien. Hierna gaan we door het “Steendamsterbos” richting “restaurant de Kaap” in Steendam”. De 35 km. heeft er nu 28 km. op zitten. Hier komen we weer samen met de 25 km. Voor de laatste kilometers volgen we het pad langs het afwateringskanaal van Duurswold, over een schelpenpad langs het “Huisweersterbos” en een gaswinningslocatie die wordt verwijderd en de gasputten permanent worden gesloten. We komen Siddeburen weer binnen via het Noorderwold waar U nog Schotse hooglanders en Soay schapen tegen kunt komen. Maar voordat U bij de finish komt loopt U nog langs de naamgever van deze tocht: De Bok van Siddeburen.
De uitzetters van deze tocht Ubo Hes, Jacob Mook, Jaap v/d Molen en tekstschrijver Gert Kwant hopen dat U een mooie tocht mag beleven door het mooie midden Groningen.
Moi, tot 30 november