Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: zondag 29 september2024.

Dwingeler Havezaten wandeltocht

Dwingeloo
Categorie
Wandeltocht
Datum
25 januari 2025 08:00 - 17:30
Locatie
Dorpshuis 'Over Entinghe', Entingerweg 13, 7991 CB Dwingeloo

Dwingeloo is een van de groenste dorpen van Europa. Dit authentieke brinkdorp ligt naast Nationaal Park Dwingelderveld, een groot en prachtig bos- en heidegebied.

De start is vandaag vanuit Dorpshuis “Over Entinghe”. Het is in 1954 gebouwd als landbouw-huishoudschool. In 1987 is de school gesloten  Op verschillende plaatsen is in het gebouw die sfeer nog bewaard gebleven. Zo hangt naast de voordeur nog de schoolbel. De naam is afgeleid van één van de vier Havezaten die Dwingeloo kende in de 17e eeuw.  Havezate Westrup, Oldengaerde, Batinge en Entinghe. Havezate Westrup  en Havenzate Oldengaerde zijn er nog over.

Havezate WestrupDe 25 en 40 km lopen tot aan de 1e rust dezelfde route. Als eerste passeren we Havezate Westrup in de kom van Dwingeloo. Havezate Westrup kreeg in 1740 de status van Havezate. Het is een rijksmonument. Het was vroeger een adellijk huis. Daarna deed het meer dan 100 jaar dienst als notariswoning. Het toeval wil dat die traditie ook wordt voortgezet. Na een grondige renovatie wordt het huis nu bewoond door de nieuwe eigenaar. Hij werkte 35 jaar als notaris in Amsterdam.

Aan de rechterkant passeren we de Sint Nicolaaskerk met zijn markante ‘Siepeltoren’ Deze kerk is gebouwd in de 15e eeuw.Sint Nicolaaskerk

Wij verlaten Dwingeloo en wandelen nu richting Lhee. Alle straatnamen in Lhee heten Lhee. Voor de postbezorger wel handig wanneer je uit de buurt komt. We gaan nu door een prachtig stuk bos en komen langs het werkterrein van Staatsbosbeheer. Via een asfaltweg en betonpad komen we langs de schaapskooi van Natuurmonumenten in Lhee. We vervolgen de route om het Smitsveen. Je voelt de grond onder je schoenen bewegen. Met uitzicht op het Dwingelderveld komen we  langs de radiotelescoop. Deze wordt nu niet meer gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Inmiddels is het een rijksmonument. Vrijwilligers beheren de telescoop en mensen kunnen er kennismaken met radioastronomie. Dit pad blijven we een stuk volgen en zien aan de linkerkant de Davidsplassen. Hier staat een vogelobservatiehut. Van hieruit is het uitzicht over de plassen prachtig. Wanneer we de route vervolgen passeren we aan de rechterhand camping de Noordster. Via een mooi vennetje, verrassende bospaadjes gaan we richting de 1e rust. Via de achteringang komen we aan bij camping Torentjeshoek.

Na de rust lopen de 25 en 40 km wandelaars weer een stuk dezelfde route. Via een groot bosgebied met verrassende paadjes komen we aan bij de Dwingeloosche Heide. Dit gebied is 1200 hectare groot met heide, vennen en hoogveen. Hier splitsen de routes. De 40 km gaat richting Ruinen.

De wandelaars van de 40 gaan nu in zuidelijke richting langs de Benderse Heide. Deze wordt begraasd door de Ruiner schaapskudde.Schaapskudde

Dit gebied vormt samen met de Dwingeloosche Heide en de Kraloër Heide een aaneengesloten heidecomplex in het Nederlandse Nationaal Park Dwingelderveld. Hierna komen we in het buitengebied van Ruinen. Met boerderijen, weidegebied en mooie vergezichten komen we aan in Ruinen. Dit dorp is ontstaan in de 12e eeuw na Christus. Het dorpje behoort tot de mooiste en drukst bezochte dorpen in dit deel van Drenthe. Het is een brinkdorp met een beschermd dorpsgezicht. We hebben vandaag rust bij de V.V. Ruinen. Na de rust verlaten we het dorp weer en wandelen nu richting de Anser dennen. Een prachtig bos en heidegebied. Na 15 km zijn we weer terug voor de 3e rust bij camping Torentjeshoek.

De 25 km wandelaars splitsen zich na ca 4 km af van de 40 km en lopen de Dwingeloosche Heide over. Via klinkerwegen, zandpaden en smalle graspaadjes komen we weer uit voor de 2e rust bij camping Torentjeshoek.

Havezate OldengaerdeNa de rust lopen de 25 en 40 km wandelaars dezelfde route tot de finish. We verlaten de camping aan de voorkant en gaan dan linksaf. We volgen het fietspad langs de camping. We gaan nu richting Buurtschap Westeinde. We komen langs Havezate Oldengaerde. Dit landhuis werd al genoemd in het begin van de 15e eeuw. Het huis is vrij gaaf bewaard gebleven. Landgoed Oldengaerde werd in 2013 overgedragen door de toenmalige eigenaren, de familie WIllinge, aan het Drentse Landschap om het veilig te stellen voor de toekomst.

Via een Dwingeler ommetje en langs de hoofdingang van voormalige Havezate Batinge vervolgen we onze route naar Dwingeloo. In de verte zien wij de “Siepel” al boven het landschap uitkomen en is de finish weer in zicht.

 

 

Smitsveen

 
 

Alle datums

  • 25 januari 2025 08:00 - 17:30