Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

De website is op donderdag 15 september 2022 voor het laatst bijgewekt.

Parkstad wandeltocht

parkstadtocht
Categorie
Wandeltocht
Datum
26 november 2022 08:00 - 17:00
Locatie
Borgerswoldhoeve, Flora 2, 9642 LW Veendam - Flora 2
Veendam, Nederland

Veendam ligt in de zogenaamde oude Veenkoloniën. Tot de 17e eeuw was het gebied maar kleinschalig bewoond. Het gebied was vooral belangrijk voor de turf in de grond. Door het winnen van het turf ontstond een nieuw landschap. Dit zie je onder andere terug in de kaarsrechte kanalen. Langs deze wateren werd het turf vervoerd naar fabrieken en afnemers. Turf is gedroogd veen, dus dat verklaart ook de naam "Veendam", ontstaan in 1655.

Veendam staat bekend als de Parkstad. Hier past het Borgerswold goed bij. Het is namelijk een gebied waar niet alleen ruimte is voor watersporters en fietsers. Ook voor wandelaars is het een aantrekkelijk gebied. Je krijgt het gevoel dat je in het bos loopt, maar een paar meter verderop zit je tussen de recreanten.

Het recreatiepark Borgerswold beslaat een oppervlakte van 450 hectare. In 1971 is het begonnen met een zandafgravingen, waardoor de waterpartijen zijn ontstaan. In de loop der jaren is het gebied doorontwikkeld tot en recreatiegebied met bezoekers uit de ruime omgeving van Veendam. Vooral de ruime opzet spreekt het publiek aan.
In 1973 werd een veenkoloniale boerderij 'her'bouwd als huisvesting van een veenkoloniaal openlucht museum. Het is nu bekend als de Borgerswoldhoeve en in gebruik als horecagelegenheid en startlokatie van de Parkstadwandeltocht.

Na de start van de Parkstadwandeltocht gaan alle afstanden een stuk door Borgerswold. Na een stukje Borgercompagnie gaat de route via een onverhard pad naar Wildervank
De naam Wildervank is ontstaan doordat een vervener (veenarbeider)Adriaan Geerts zich Wildervanck liet noemen en gaf daarmee het dorp, dat hij liet vervenen, zijn naam. In de gereformeerde kerk van Wildervank ligt de grafzerk van Adriaan Geerts.

Van Wildervank gaan we weer terug naar de Borgerswoldhoeve waar de eerste rust is op 11 km. Dit is het eindpunt voor de wandelaars die mee doen aan de 10 km.

Na de rust gaan de 25 en 35 km een lus maken via Veendam Noord richting Muntendam. Hier gaan we o.a. door de polder Wiede Natuurreservaat.

De Wiede en Tusschendiepen is een voormalig waterschap.
De polder lag bijna geheel in de huidige bebouwde kom van Veendam. Het lag tussen het Wester- en het Oosterdiep. De noordgrens lag bij het Meedenerdiep (bij Geertsema het Meedemer- of Dwarsdiep). Het stoomgemaal van de polder stond op de hoek van de Bredeweg en het Oude Verlaat in Muntendam en sloeg zijn water uit op het Westerdiep. Midden door de polder liep de beek de Munte die plaatselijk de Oude Ae wordt genoemd. De polder besloeg feitelijk het beekdal van dit riviertje. Het Benedendwarsdiep verbond halverwege de polder het Wester met het Oosterdiep. Onder dit kanaal lag een grondpomp (onderleider).
In 1963 werd de naam van het waterschap gewijzigd in Wiede.

Na een stukje door het dorp Muntendam is er rust in de Menterne, er is nu 18,5 km gewandeld.
Na de rust wordt de route vervolgd via de Heemtuin.

De Heemtuin en natuurpark Tussen de Venen beslaan ongeveer 50 hectare en
bestaan feitelijk uit 4 te onderscheiden gebieden, die ieder hun eigen geschiedenis en karakter hebben.

Na de Heemtuin gaat de route terug naar Veendam en gaat hier o.a. een klein stukje over landgoed "Boerenbos de Lange" en een stukje over de golfbaan. Na 26 km te hebben afgelegd komt de Borgerswoldhoeve weer in beeld. Het eindpunt van de 25 km route en rustpunt voor de 35 km.

De laatste lus van 10 km gaat via Borgerswold naar Borgercompagnie, een karakteristiek veenkoloniaal lintdorp.
Borgercompagnie is in de 17e eeuw ontstaan toen borgers (burgers) uit de stad Groningen hier een veenkolonie stichtten. In 1647 werd het diep (Gronings: daip = kanaal) gegraven.
Na de vervening werd het Borgercompagniesterdiep niet goed onderhouden zodat het rond 1880 onbevaarbaar was geworden. Daarom werd in dat jaar een speciaal waterschap opgericht, genaamd Kanaalwaterschap voor Borger- en Tripscompagnie voor het onderhoud van sluizen, bruggen en kanaalpanden.
Langs het oorspronkelijke diep staan aan weerszijden boerderijen en huizen. De nummering begint bij 1 in Sappemeer (Borgercompagnie-Noord) en loopt op tot ruim 250 in het vroegere Wildervank (Borgercompagnie-Zuid). Vlak voor de kruising met de Veendammerweg is er aan de oneven kant een uitloper richting de Langeleegte.

Na een tijdje door dit lintdorp te hebben gelopen gaat de route via de golfbaan terug naar Veendam. Met nog een rondje visvijver te gaan komt de finish in zicht, totaal is dan 36 km afgelegd.


Parkeren:
Bezoekers uit de richting Groningen / Hoogezand kunnen op de eerste rotonde op de Veendammerweg rechtsaf slaan naar Borgerswold. Het is dan nog 500 meter lopen naar de Borgerswoldhoeve, het scheelt 3 km rijden met de auto.
Bij de Borgerswoldhoeve is een kleine parkeerplaats, op 300 meter afstand is een grote parkeerplaats.
Niet parkeren bij The Range, dit is een commerciële instelling en heeft niets aan een volle parkeerplaats met wandelaars zodat eigen bezoekers nergens kunnen parkeren.

 
 

Alle datums

  • 26 november 2022 08:00 - 17:00