Logo

Mar en greide kuiertocht.

Plaatje Heeg

Met een groepje wandelaars zitten we in een voetbalkantine ergens diep weggestopt in het Drents-Friese Wold. Tom van der Velde heeft een indringende vraag: ”wie van jullie loopt volgende week in Heeg?”. Dat zijn er toch wel een paar. En “wie van jullie wil een stukje schrijven?”. ”Doe ik wel even” heb ik toen geantwoord. Hoogste tijd dus om mij even aan jullie voor te stellen: ik ben Piet van Gorkum en woon in Sneek. Ik doe elk jaar zo’n 40 wandeltochten en probeer in ieder geval alle FLAL-wandelingen mee te lopen.

De seizoensouverture is deze keer in Heeg, bijna bij mij om de hoek. Door de prachtige ligging aan het Heegermeer en de achterliggende poelen is Heeg in de zomer een bruisend watersportcentrum. Daarna wordt het een oase van rust.

Ik ben vroeg en heb daardoor rustig de tijd voor een bakje koffie. Het is leuk weer oude bekenden te ontmoeten, waarvan je sommigen de gehele zomer niet gezien hebt. 
We zijn vandaag te gast op het weidse en waterrijke platteland van de fusiegemeente Súdwest-Fryslân. SWF telt 6 van de 11 Friese steden binnen haar grenzen en is qua oppervlakte de grootste gemeente van Nederland.

Ik loop 40 km, de start is exact om 9 uur. We beginnen met een rondje door het dorp door de verlaten winkelstraat. Als snel bereiken we het buurtschap Lytshuzen en vervolgen onze tocht in de landerijen richting de poelen. We passeren Idzega. Ik heb geen idee hoe groot het dorpje is, maar heb alleen een boerderij, een minicamping en een idyllische begraafplaats kunnen ontdekken.
De volgende halte is Oudega. Het dorp is gelegen aan de Oudegaster Brekken en lijkt een kleinere uitgave van Heeg.

We nemen een korte pauze en verplaatsen ons naar het Brekkenpaad. Dit is een prachtige stuk natuurgebied en behoort voor mijn gevoel tot de mooiste routes in de provincie.
Al snel ontdekken we Doris Mooltsje. De molen is omstreeks 1790 gebouwd en is de oudste spinnenkopmolen in Friesland. De molen had als taak de achterliggende polder te bemalen. Omstreeks 1934 werd de molen gedeeltelijk gesloopt. Het onderste deel van de molen bleef dienst doen als huisvesting van een gemaal. In 1992 werd deze onderbouw overbodig, omdat elders een nieuw gemaal gebouwd zou worden. Het restant van de eens zo trotse molen zou worden gesloopt. Onder de bezielende leiding van de molenaar van de houtzaagmolen “De Rat” in IJlst is in 1992 een stichting opgericht die de sloop heeft kunnen tegengehouden en de oude molen weer in zijn volle luister heeft kunnen herstellen. Op 13 juni 1998 is de molen weer in gebruik genomen.

We verlaten het Brekkenpaad en gaan onder de spoorlijn door naar Greonterp. In dit dorp heeft de schrijver Gerard Reve een aantal jaren gewoond en gewerkt. Het huisje, waarin hij woonde, staat er nog.
Meteen na het dorp gaan we linksaf en lopen we op een verrassend leuk wandelpad richting Parrega. Vlak voor het dorp buigen we af richting Dedgum. Ook dit dorp bereiken we niet, want we gaan rechtsaf de landerijen in naar de katholieke enclave Blauwhuis. Hier wacht opnieuw een bakje koffie. Beeldbepalend in het dorp is de Sint Vituskerk. De bouw van de kerk is voltooid in 1872, het ontwerp was van de bekende bouwmeester Pierre Cuypers. Het was diens eerste opdracht in Friesland.

Bijna tegen Blauwhuis aangeklemd ligt Westhem, waar we het kerkenpad richting Abbega volgen. Het pad verbindt het prachtige kerkje van Westhem met de grotere editie van Abbega. Kennelijk wordt het pad nog maar weinig gebruikt, want hier en daar is wat achterstallig onderhoud ontstaan.

Het kerkje van Westhem heeft roerige tijden gekend, is in 1708 afgebroken en in zijn huidige vorm nieuw opgebouwd. De wintertoren van kloostermoppen moet vele eeuwen oud zijn. Deze bleef wel bewaard.

Na weer een aantal kilometers op de Hemdijk - de oude zeedijk rond de Middelzee - bereiken we Pikesyl en gaan opnieuw de landerijen in. Bij Oosthem steken we de Bolswardervaart over en spoeden ons via Nijezijl naar IJlst. Na een colaatje in de plaatselijk sporthal, resteert nog de lange wandeling richting Osingahuizen. Via een mooi parkbos, waarvan ik het bestaan niet wist, bereiken we de finish in Heeg.

Het was een prachtige tocht. Ik wil iedereen die daaraan heeft meegewerkt daarvoor hartelijk dank zeggen. Ik weet zeker dat ik dat ook doe namens de 320 andere deelnemers. De thuisblijvers hadden ongelijk.

Piet van Gorcum

Verslag Ten Boer »»

 

© 2024 | Friese Lange Afstand Lopers