Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: dinsdag 9 april 2024.

Zaterdag 4 februari 2023

Vandaag een goede wandeldag voor de boeg, de 50km vanuit Wilhelminaoord in Drenthe.

Ik vertrek om 6uur vanuit Enkhuizen en tref weinig verkeer deze donkere maar droge zaterdagmorgen en parkeer dus ruim op tijd voor de start om 8uur vanuit “Ons Dorpshuis”.

Na het inschrijven kom ik veel bekenden tegen en voor ik het weet worden de jassen aangetrokken, tassen gepakt en laatste slokken koffiegedronken. Een soort van onrust en klaar voor de start sfeer laait op en ieder spurt naar de uitgang voor het ontvangen van de route. Zoals altijd lijkt iedereen ineens haast te hebben.

Ik tref wandelvriendin Nicole en samen beginnen we aan de 50km route van vandaag. Meteen al scheiden onze wegen met de 40km wandelaars. Wij zullen deze medewandelaars niet meer tegenkomen, want de lus van 10km extra zit meteen in het begin.

Wij volgen de pijlen en worden al snel op de voet gevolgd door Jan en Piet. Grappend en grollend verhalen à la Garmiggelt uit eigen werk. We lopen met flinke vaart de eerste kilometers weg in prachtig oud bos en over prut en zandpaden met betoverende luchten bij de zonsopgang. De spechten maken een enorm geluid in de oude holle bomen, vogels zingen het hoogste lied en de natuur om ons heen lijkt de lente te ruiken deze morgen. Krokussen, sneeuwklokjes alles ontwaakt.

De eerste rust is terug bij het startpunt in “Ons Dorpshuis” op ± 10.5 km maar is ons te vroeg om al te rusten. Vlug een slok water en weer verder. De route loopt nu gelijk met de route met de 40km en 25km. En dus veel wandelaars op het pad die wij in willen halen. Bos, weiland, zandpaden alles komen we tegen. Ook de volgende rust op 17.5 km bij Buitengoed Fredeshiem, waar wij spontaan zin krijgen in het huren van zo`n leuk vakantiehuis slaan wij over. We lopen zo lekker!

Op naar de voetbalkantine van Voetbalvereniging Steenwijk – ‘De Nieuwe Gagels’ op 22.5km waar wij een heerlijke grote beker koffie nemen en op een bankje aan de zijlijn gaan zitten naast een wat oudere man die het wandelvirus nog maar net te pakken heeft. Hij loopt vandaag de 25km met het idee zijn rugzak uit te proberen. Op het veldje waaraan wij zitten is een groepje jonge goden (vinden zijzelf) aan het trainen. Een vermakelijk schouwspel voor ons, sportieve vrouwen, die het sporten iets serieuzer lijken te nemen als deze mannen. Maar na wat aanmoediging en commentaar onzerzijds worden de sprintjes die zij in opdracht van hun trainer moeten uitvoeren toch iets sneller. Graag gaan zij voor ons op de foto.

Wat een prachtige dag om te wandelen vandaag. De jas kan bijna uit en dat op 4 februari!

Na de rust is de splitsing met de 25 km en vervolgen wij de route via de woonwijken. We komen nog een stel wandelaars tegen die zich verbazen op de 40/50 km route te lopen terwijl zij de 25km doen. Alle routes zijn juist zo goed gepijld en omschreven! Voor hen geen andere keuze dan de eigen GPS te raadplegen naar de finish.

Richting Steenwijk lopend worden we weer ingehaald door Piet, Jan, Bart en Siek die zoals gewoonlijk flink de vaart erin hebben. Wij sluiten bij hen aan en zo maken ook wij een fijne wandelspurt. Ik denk dat het wandeltempo mensen opvalt, want deze dag horen wij meerdere keren van voorbijgangers: “rustig aan hoor, de dag komt wel om”, of zelfs: “ze hebben hem al!” wordt naar ons geroepen.

Op ± 36km is er weer rust gelegenheid bij de voetbalkantine waar Nicole en ik besluiten om door te lopen. De route loopt met een stukje pad van weldadigheid, letterlijk en figuurlijk, heerlijk door het oude bos richting het buitengoed Fredeshiem.

Bij het restaurant van het buitengoed op 42.5km nemen wij even een kleine rust, zittend op het hekje, ons opmakend voor de laatste 8km.

We zijn nog geen 10min verder aan het lopen en daar horen wij achter ons de stemmen alweer van onze snelle wandelmaatjes. We proberen ze nog voor te blijven maar zij komen weer bij. Pratend, lachend en vooral gezellig maken we de tocht samen af. Met het einde in zicht volgt een ware eindspurt en echt rennend worden de laatste 100 meter afgelegd.

Wie er het eerste binnen was??

Wat een top wandeldag vandaag! De eerste 50km dit jaar is in de pocket! De prachtige route, het weer, fijne mensen om ons heen, alles zat mee!

Na nog wat samen te hebben gedronken stap ik om 16.45uur voldaan in de auto terug naar huis.

Ingrid de Vries, Enkhuizen

Foto`s: Nicole