Laatste wijziging: maandag 17 januari 2022

Fokje in gesprek met ….

Cella Wegter 01Cella Wegter (1954). Ze woont in Assen, is getrouwd met Klaas en samen hebben ze een dochter. Cella is lid van de wandelvereniging Eendracht in Assen.

Heb je altijd in Assen gewoond?
Ik ben in Emmen geboren en heb daar gewoond totdat ik in Assen ging werken bij Hendrik van Boeijen-Oord, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Het eerste jaar dat ik daar werkte, heb ik intern gewoond, dat was verplicht. Daarna ben ik op kamers gegaan en diverse keren van woonruimte veranderd, tot ik op een bepaald moment een flat kreeg. Daar heb ik ook met Klaas gewoond. Na een aantal verhuizingen wonen we nu al jaren in de wijk Marsdijk, wat ons goed bevalt. Mijn werk is in Assen, dat is wat mij hier bindt, maar ik zou na mijn pensionering ook wel ergens anders willen wonen.

Je werkt in de gehandicaptenzorg, bij Vanboeijen. Wil je hier iets over vertellen?
Vanboeijen is een instelling waar mensen wonen met een verstandelijke en soms ook een lichamelijke beperking. Ze krijgen dagbesteding aangeboden. In 1972 ben ik naar Hendrik van Boeijen-Oord gegaan om vakantiewerk te doen. Hierdoor kon ik op een mooie manier ervaren of ik er definitief wilde werken. Het beviel goed en ik ben daar met de opleiding gestart. Het was een tijd waarin veel gebeurde: werken, leren en uitgaan. Als ik nu terugkijk op die periode, heb ik veel geleerd en tot op de dag van vandaag heb ik daar nog altijd profijt van. In de loop der jaren zijn er natuurlijk veel veranderingen geweest. Toen ik bij Hendrik van Boeijen-Oord begon, was het verplicht om op de afdeling waar ik werkte, een uniform te dragen. Veel bewoners droegen destijds dezelfde kleren, want er was 1 kledingwinkel op het terrein, de keuze was gering. Dit alles is verdwenen, er wordt meer gebruik gemaakt van faciliteiten buiten de instelling. Ook voor wat het wonen en werken van de bewoners betreft, is dat gebeurd. Van Boeijen heeft momenteel ruim 100 woon-, werk- en dagbestedingslocaties.

Wat is jouw werk binnen deze organisatie?
Ik ben begonnen met een fulltimebaan en heb intern de Z-opleiding gevolgd. Na 6 jaar ben ik bij Beileroord in Beilen gaan werken, dit is een psychiatrisch ziekenhuis. Na 9 jaar ben ik weer teruggegaan naar Hendrik van Boeijen-Oord om daar als pedicure te gaan werken. Na een aantal jaren verdween deze functie vanwege een veranderde visie binnen de organisatie. Ik moest wat anders gaan doen en ben omgeschoold om vervolgens de bewoners binnen de dagbesteding te kunnen begeleiden. Dat doe ik tot op de dag van vandaag, maar inmiddels wel in een parttimefunctie.

Wat doet dit werk met je. Heeft het invloed op de manier waarop jij tegen “het leven” aan kijkt?
Ook mensen met een verstandelijke beperking hebben recht op een goed en waardevol leven. Ik vind dat een belangrijk uitgangspunt. Een glimlach die je krijgt, is voor mij het grootste compliment. In mijn ervaring bij de diverse niveaus waarmee ik heb gewerkt, is dat een terugkerend iets. Empathie is ook een hele goede leermeester om elkaar te begrijpen. Respect en elkaar in je waarde laten, het zijn allemaal begrippen die in elke omgangsvorm van wezenlijk belang zijn. Met dit alles in je achterhoofd kom je heel ver.

Ik zie je vaak bij verschillende wandeltochten. Waarom wandel je?
Het is op mijn pad gekomen. Toen ik nog in Emmen woonde speelde ik handbal, helaas was dit niet te combineren met mijn wisselende diensten. Daarom koos ik voor badminton, maar ik raakte geblesseerd en moest opnieuw op zoek naar wat anders. Via een loopgroep kwam ik terecht bij de wandelvereniging Eendracht. Dit bleek een hele goede keuze te zijn en ik kon mijn ei kwijt in het wandelen over langere afstanden. Dat ik zo veel nieuwe mensen heb leren kennen en zulke mooie en waardevolle “voetpadgesprekken” heb en heb gehad, is mij zeer dierbaar. Dit had ik niet verwacht toen ik lid werd en de wandelwereld ging ontdekken.

Wanneer ben je er mee begonnen?
Om precies te zijn in 2004.Dat is het leuke van wandelboekjes waar je dit allemaal in kwijt kunt. Het is net een poëzie album. Je krijgt na afloop van een wandeling als beloning een stempel en een plaatje voor in het boekje. Vanaf de eerste tocht heb ik dat trouw ingevuld. Regelmatig blader ik er even in en beleef ik de tochten een beetje opnieuw.

Hoe vaak wandel je en welke afstanden loop je?
Ik loop in principe elk weekend en meestal 25 km.

Heb je meerdaagse tochten gelopen? Zo ja, welke en waar?
Als kind liep ik de avondvierdaagse in Emmen en later in Assen. Ik heb tijdens de 4-daagses in Diever en in Odoorn wel eens meer dan 1 dag gelopen, echter geen 4 dagen. De “Tocht om de Noord”, een 2-daagse wandeltocht, heb ik 6 x gelopen. De Nijmeegse 4-daagse heb ik 12 x gelopen. Zowel 4x40 km als 4x30 km. Dit jaar hoop ik weer mee te doen. In de loop der jaren heb ik daar veel mensen leren kennen, waar waardevolle contacten uit zijn ontstaan. Het is net een reünie. Op mijn bucketlist staat om een keer het Pieterpad of het Westerborkpad te gaan lopen. Er zijn nog wel meer mooie tochten, maar dromen moeten en mogen er blijven.

Wat betekent het wandelen voor jou?
Wandelen is voor mij ontspanning; op een goede manier sportief bezig zijn; fijne mensen ontmoeten; genieten van de mooie omgeving met soms hele leerzame elementen en mijn hoofd “leeg lopen”. Omdat ik lid was geworden van wandelvereniging Eendracht, bezocht ik de ledenvergaderingen. Zo raakte ik bekend binnen de club, wat ertoe heeft geleid dat ik nu als voorzitter mag fungeren.

Hoe lang ben je al voorzitter van wandelvereniging Eendracht?
In 2014 werd ik benaderd of ik voorzitter wilde worden. Daar heb ik wel even over moeten nadenken, voor ik ja zei. Ik had geen ervaring in het voorzitterschap en wist niet wat mij te wachten stond. Na diverse gesprekken met deze en gene heb ik er mee ingestemd. Ik zie het als een verrijking van mijn kennis in alle opzichten. Mijn uitdaging is om alles binnen de vereniging in goede banen te leiden en de belangen van de wandelaar voorop te laten staan.

Kun je iets vertellen over de vereniging?
We zijn geen grote vereniging, we hebben 54 leden. Het jongste lid is 14 jaar en de oudste is 88 jaar. Bij de Eendracht worden geen specifieke, op jongeren gerichte activiteiten aangeboden, maar ik heb wel ideeën hierover. Om jongeren te interesseren voor het wandelen is het wellicht een idee om activiteiten te organiseren waarmee ze tijdens de tochten bezig kunnen zijn, bv geocaching. Daarnaast kun je d.m.v. je mobiel en de mogelijkheden daarmee ook tochten organiseren, wat misschien een jongere doelgroep aanspreekt. Ik denk dat alleen wandelen te suf is voor de jongeren.

Welke werkzaamheden komen op jouw schouders?
Onlangs kwam de privacywetgeving om de hoek kijken. Dan moet je als bestuur een keuze maken hoe hier mee om te gaan. Op zulke momenten is het fijn dat je samen tot een besluit kunt komen. Verder ben ik als voorzitter het eerste aanspreekpunt bij vragen van buitenaf of bij calamiteiten.

Hoeveel tijd ben je er mee kwijt?
Naast de wandeltochten en de voorbereidingen daarvoor, zijn er gedurende het jaar natuurlijk de vergaderingen Als voorzitter heb ik intensief contact met de overige bestuursleden. Samen stellen we de agenda op. Daarnaast kun je de bondsvergaderingen bezoeken. Ook zijn er contacten buiten de vereniging. Het geheel is moeilijk in tijd te benoemen.

Welke tochten en/of activiteiten organiseert de Eendracht?Cella Wegter 02
De Eendracht organiseert al vele jaren in april een wandeltocht met diverse afstanden, van 40 km tot 5 km. Voor 2019 is dat op 6 april.
Daarnaast is er van oktober tot en met maart 1x per maand op woensdagmiddag een wandeling. Deze wandeling is + 10 km lang, met elke keer een andere startplaats. De start is altijd om exact 13:45 uur en deelname kost €1,-.
Het Klaverblad van Borger is ook een van onze activiteiten. Het is een vaste route die je het hele jaar door kunt lopen. Het zijn 4 lussen van 25 km. of 8 lussen van 12,5 km. Hiervoor zijn routebeschrijvingen beschikbaar. We hebben een leuke website - https://eendrachtassen.nl - waar meer info is te vinden.

Heb je nog meer hobby’s of liefhebberijen?
Ik vind het leuk om te naaien; ben graag creatief bezig; ik houd ervan om in de tuin te wroeten; ik klus graag en ga graag naar het theater.