Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

De website is op woensdag 7 december 2022 voor het laatst bijgewekt.

 Fokje in gesprek met .....

Minet Dijkstra 002aMinet Horst-Dijkstra (1969), woont in Heerde, Gelderland, aan de rand van de Veluwe. Ze is getrouwd met Arjan. Samen hebben ze 2 zonen. Ze is lid van de FLAL sinds 2016.

Je woont in Heerde, waarom ben je lid geworden van de FLAL?
Ik wilde lid worden van de KWBN. Omdat mijn moeder lid is van de FLAL, heb ik daarvoor gekozen. Dit waren twee vliegen in één klap.

Van oorsprong ben je een Friezin, hoe ben je in Heerde terecht gekomen?
Mijn ouders hebben al sinds 1980 een vaste standplaats op een camping in Heerde. We waren daar regelmatig, ik had daar mijn vriendinnen. We gingen naar het strand en naar de disco. Daar heb ik Arjan ontmoet. Hij woonde in Heerde. We zijn daar in 1991 gaan samenwonen. In 1994 zijn wij getrouwd

Je bent een wandelaar, sinds wanneer wandel je?
Als kind liep ik altijd al de avondvierdaagse in Heerenveen. In 2002 liepen mijn ouders en broer de “Kuiertocht van Wolvega”. Ik zorgde die dag voor de koffie. Ik vond het zo gezellig dat ik in augustus 2002 ook ben gaan wandelen. In 2003 wilden mijn moeder en ik graag de Nijmeegse 4-daagse lopen. Vanaf de winter van 2002 zijn we daarvoor gaan trainen.
Ik heb van 2003 t/m 2007 elk jaar de 4-daagse van Nijmegen gelopen. De jaren daarna hebben mijn moeder en ik heel wat tochten samen gelopen, zoals de Tocht om de Noord: de Marathon van Egmond; de Heuvelland 4-daagse en nog veel andere tochten. In 2016 heb ik weer meegedaan aan de 100e 4-daagse van Nijmegen. In 2017 heb ik samen met mijn moeder de 11 Stedentocht gelopen. Als Friezin moet je toch een 11 stedenkruisje behalen.

Dit zijn allemaal mooie, bijzondere tochten. Ik mis in je opsomming de regelmaat van een wekelijkse wandeltocht. Loop je ook regelmatig op zaterdag of een andere dag om je conditie op peil te houden?
Daar heb ik helaas geen tijd voor, ik werk 5 dagen in de week, totaal 25 uur. Dus op zaterdag komt het er niet van om een wandeltocht te lopen. Wel erg jammer, daardoor mis ik de gezelligheid van de wandeltochten

Hoe behoud je dan je wandelconditie?
Ik werk bij Post NL als voorbereider en al bijna 8 jaar als postbezorger. Ik vind het een super baan. Ik ben altijd buiten aan het wandelen en aan het fietsen. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt. Mijn conditie blijft hierdoor prima.

Heb je, behalve het wandelen, nog meer hobby’s?
Mijn andere hobby’s zijn skeeleren en handwerken (borduren , haken enz.)
Als ik tijd heb, help ik op de skeelerbaan in Heerde. Mijn jongste zoon doet ook aan skeeleren. Ik maak voor deze vereniging het clubblad, zit in de kledingcommissie en sta in de kantine. Het is een heel gezellige vereniging.

Wat leuk, je maakt óók een clubblad. Kun je hier iets over vertellen?
Wij maken met zijn 2-en het clubblad voor de skeelervereniging. Het is een online blad, in A4 formaat en het bestaat uit 40 pagina's. Het komt 5 keer per jaar uit. Wij krijgen altijd goede reacties van de mensen van de club.

Wat betekent het wandelen voor jou?
Wandelen betekent veel voor mij. Ik vind het geweldig om dit samen met mijn moeder te kunnen doen. Ik heb sinds een paar jaar ook mijn vriendinnen aan de wandel gekregen. Daar loop ik af en toe wandeltochten mee.

Welk soort tochten loop je met hen?
Wij hebben een wandelgroepje van 8 vriendinnen. Meestal lopen we in Heerde en omgeving. Af en toe lopen wij klompenpaden die op de Veluwe veel voorkomen of een georganiseerde tocht. In 2017 hebben we de 30 van Zandvoort en de Amsterdam City Walk gelopen. We maken er altijd een gezellig weekend van.

Heb je suggesties voor wandelverenigingen, waardoor ook werkende (vaak jongere) mensen kunnen meedoen aan de wekelijkse wandeltochten? 
(Bv. als er tochten op zondag worden gepland? / Er kortere afstanden kunnen worden gelopen? / Als er andere (misschien flexibele) starttijden zijn?)
Er zijn hier genoeg tochten op zondag. Verder heb ik geen suggesties. Het is denk ik toch voornamelijk een kwestie van tijdgebrek dat jongeren niet zo veel wandelen als mensen die wat ouder zijn en geen kinderen meer thuis hebben of niet meer werken.

Minet Dijkstra 001a