Gaasterland wandeltocht

Categorie
Wandeltocht
Datum
14 december 2019 09:00 - 16:30
Locatie
Zalencentrum 'De Treemte, Bogermanstraat 3, 8561 BK, Balk

Gaasterlandwandeltocht

Start en eindpunt : Zalencentrum de Treemster, Bogermanstraat 3, 8561 BK Balk.

Op 14 december kunt u gaan wandelen in het mooie Gaasterland. De tocht start in Balk. De plaats is ontstaan bij een eenvoudige balkbrug over de Luts; vandaar de plaatsnaam. Later werd deze houten balkbrug vervangen. De plaats komt in 1491 voor het eerst voor als Balc. Aanvankelijk hoorde Balk bij Harich, een plaatsje waar we ook doorheen komen. Centraal punt in de tocht is de Luts. De Elfstedentocht op de schaats gaat ook over de Luts; dit deel van het traject is traditioneel een van de zwakke plekken.

Balk 01Naast Balk en Harich lopen we ook naar Ruigahuizen waar we langs de klokkenstoel lopen. De kerk die hier heeft gestaan is al in de 18e eeuw gesloopt. In 1920 werd de voormalige klokkenstoel afgebroken om plaats te maken voor de huidige. In 1975 is de klok uit deze klokkenstoel gestolen. In 1979 is de klokkenstoel door de Gemeente Gaasterlân - Sleat overgenomen en vernieuwd. Toen is ook een klokje van 54 kg in Leeuwarden aangekocht.


Aan mooie natuur geen gebrek bij deze tocht, want we lopen langs het Slotermeer, maar ook door de Bremer wildernis, welke haar naam dankt aan de brem, die hier vroeger volop groeide. Het gebied behoort sinds 1976 tot de terreinen van Staatsbosbeheer. In het gebied huizen reeën en dassen.
Via Sondel, loop je verder naar buurtschap de Bargebek(varkensbek) in Wyckel. Dit buurtschap is op het einde van de19e en begin van de twintigste eeuw ontstaan. Het buurtschap is ontstaan bij de buitenplaats Jagtlust, in een gebied dat al Bargebek werd genoemd. Deze veldnaam verwees naar het feit dat het gebied in de vorm van een varkenssnuit liep.Balk 02


Balk 03In Wyckel lopen we ook langs de mooie kerk van Wyckel, waar Menno van Coehoorn begraven ligt, een bekende militair en vestingbouwkundige die zijn sporen heeft nagelaten. Deze geboren Fries stierf in 1704 en bij zijn graf is een groot monument.

Vanuit Wyckel loopt de 35 kilometer nog even een lusje naar Sloten en dan via het Wyckeler bos en Slotermeer terug naar de finish in Balk. 

Naar volgende wandeling »»

Balk 04

 

 

 
 

Alle datums

  • 14 december 2019 09:00 - 16:30
   
© wsv F.L.A.L. Alle rechten voorbehouden.