Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

De website is op donderdag 15 september 2022 voor het laatst bijgewekt.

Duurswoude wandeltocht

bakkeveen
Categorie
Wandeltocht
Datum
22 oktober 2022 08:00 - 18:30
Locatie
Recreatiecentrum Dúndelle. Mjûmsterwei 16, 9243 SK Bakkeveen

Duurswoude wandeltocht

Een nieuw seizoen met nieuwe kansen. Een tocht die al voor het corona tijdperk gepland was, maar dan nu wel op een nieuwe startlocatie. Een nieuwe route en ook een nieuwe naam.

Vandaag starten we met een lus van 10km voor de 50km route. Deze gaat over de Bakkeveense Duinen en It Mandefjild om vervolgens weer langs de startlocatie te gaan voor het vervolg. Qua landschap wandelen we door bos, langs bosranden en over heide en zandverstuivingen. Ook wandelen we langs de Poepedobbe, een pingo restant uit het Würm Glaciaal. Een periode van 115.000 tot 10.000 jaar geleden. Deze heideplas is een toevluchtsoord voor waterwild en omgeven door heide en naaldhout bos. Het overgrote deel wandelen we over onverharde paden en valt er ook te genieten van zandpaden.

De 40- en 50km wandelen vanuit de startlocatie naar de rustlocatie in Donkerbroek. Eerst een stukje dorp en vervolgens een route door het landgoed van De Slotplaats. Naast brede zandpaden, bruggetjes ook een aantal smalle paadjes. Het is een oud landgoed dat werd aangelegd in 1668. Sommige bomen zijn bijna 300 jaar oud.

Na landgoed De Slotplaats steken we de weg (Duerswâld) over, lopen langs De Stripe en bezoeken we de Duurswouderheide voor de eerst keer. Dit is het grootst overgebleven heideveld van Friesland, ongeveer 150ha. Ook hier zien we diverse pingoruïnes. We blijven aan de rand van het gebied en gaan langs diverse bosranden richting Moskou en Petersburg. Via de Moskoureed gaan we onder de N381 door naar de rustlocatie.

In Donkerbroek zien we de Laurenstsjerke. De kerk (rijksmonument), een eenvoudige zaalkerk met een driezijdige koorsluiting, is herbouwd in 1714, mogelijk op dezelfde plaats als een eerdere kerk. De huidige kerk is opgetrokken uit bouwmaterialen van de afgebroken “oude” kerk. Rond 1850 is er een toren op het dak van de kerk geplaatst, mogelijk zonder luidklok. De klokkenstoel naast de kerk is enige malen vernieuwd, maar de klokken zijn uit de 14-de en 16-de eeuw. Op de gaanderij is een orgel geplaatst dat in 1879 werd aangekocht, waarschijnlijk vervaardigd door de Brabantse orgelbouwer Matthias Verhofstadt. Het huidige kerkgebouw bestaat ruim 300 jaar.

Na de rust maken we een lus naar Oosterwolde om vervolgens langs de Tsjonger en het Wandelbos Ontwijk, terug te keren naar Donkerbroek waarbij we onze rustlocatie weer kunnen bezoeken.

Voor het laatste stuk gaan we weer terug naar de Duurswouderheide. Als we vanuit het bos het heidegebied oplopen, zien we links aan de bosrand een uitkijkpunt. Dit is een plateau dat bestaat uit een plaggenbult van circa 10m hoog. Vanuit hier heb je een mooi uitzicht over de heide (zie foto).

Nadat we de heide zijn overgestoken, gaan we rechtdoor door het laatste stukje bos voor vandaag. Het laatste stuk van de route betreft een landschap langs weilanden.

 
 

Alle datums

  • 22 oktober 2022 08:00 - 18:30