Logo

Rondje Oldambtmeer wandeltocht

Categorie
Wandeltocht
Datum
5 november 2022 08:00 - 18:00
Locatie
Dorpshuis 'De Schakel' Hoofdweg 170, 9681 AL Midwolda (Oldambt)

Inschrijven, inschrijfgeld en starttijden: zie Nieuws

_________________________________________________________________

Informatie van de routeuitzetters:

Er wordt weleens beweerd dat Oost-Groningen niet het mooiste wandelgebied is en dat het een kaal en saai gebied is om te wandelen.

Niets is minder waar. De route uitzetters hebben voor jullie een mooie en afwisselende route uitgezet, door o.a. oude dorpen, natuurgebieden en natuurlijk ook langs het Oldambtmeer.

Oost-Groningen is ook een gebied waar door de eeuwen heen het landschap enige natuurlijke gedaante wisselingen heeft ondergaan.
Van oorsprong was het een veen gebied en behoort het bij de uitlopers van Bourtangerveen.
Rond 1500 ontstonden er enkele veen nederzettingen, waaronder Beerte (betekent buurtschap) en Finsterwolde.
In 1319 wordt Fynserwald voor het eerst genoemd als vestigingsplaats van de Johannieten commanderijen te Goldhoorn.

Rond het jaar 1564 werd door de fam. Huninga op laag gelegen gebied het Huningameer aangelegd, met als doel het water van het veengebied op te vangen.
Maar als gevolg van de overstromingen van het Dollard werden grote stukken veen van de daar onder liggende kleilaag weg gespoeld waar door er een klei landschap ontstond. Het Huningameer werd werd in 1781 drooggelegd.

In het kader van het Blauwestad project werd in 2005 op de plaats van het Huningameer het Oldambtmeer aangelegd, er werden woon en recreatie projecten ontwikkeld om er een zeer aantrekkelijke gebied van te maken.

Het kernpunt van al deze projecten was het ontwikkeling een mooie haven met in oud Hollandse stijl gebouwde woningen.

Vanuit het centrum van Winschoten werd er langs het rosarium door het park en het kinderboerderij over het Winschoterdiep en de A7 naar de Blauwestad een wandel en fietsroute aangelegd. In de route bevindt zich de langste wandel/fietsbrug van Europa met een lengte van 800 m. de brug is vernoemd naar de oud burgemeester van de gemeente Oldambt Pieter Smit die in 2018 heel onverwachts is overleden.

De route start bij de De Schakel in Midwolda en gaat via het Midwolderbos en dan richting Winschoten, over de Pieter Smitbrug naar De Blauwestad waar de eerste rust is bij de Heerlijke Streken en na de rust is er de splitsing van de 25 en 40 km. op de Nieuweweg in Oostwold.

Beide afstanden gaan via verschillende routes richting Finsterwolde. De 2e rust voor de 25 km. is bij de Hardenberg en voor de 40 km. bij Flonk beiden in Finsterwolde. De route van de 25 km. wandelaars gaan richting Oostwold en de 40 km. wandelaars vervolgen hun route via Reiderwolder naar Finsterwolde en daar hun 3e rust hebben bij het Partij Centrum Finnewold en aansluitend doorgaan naar Oostwold waar de beide afstanden weer samen komen en hun route vervolgen door het bos van Oostwold en dan terug naar het Oldambtmeer en Midwolda.

Wij hopen als routemakers dat jullie gaan genieten van ons mooie gemeente Oldambt en van de natuur die het te bieden heeft.

------------------
Jacob Mook

 
 

Alle datums

  • 5 november 2022 08:00 - 18:00
© 2022 | Friese Lange Afstand Lopers