Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: donderdag 9 november 2023.

Bourtange 16 februari 2019.

Bourtange 01Het beloofde een mooie dag te worden, dus vroeg opstaan om tijdig in Bourtange te arriveren.

Even na 8 uur aangekomen heb ik mij aangemeld voor de 50 km. Het is lang geleden dat ik een 50 km heb gelopen, dat was op 12 juli 2014 en de laatste 50 km daarvoor op 21 februari 2009 een FLAL-tocht vanuit Assen. Vandaag begon ik aan de 376ste wandeling van de FLAL. De eerste FLAL-tocht die ik liep was op 27 oktober 1973 vanuit Lekkum; de Friese Terpen wandeltocht.

Bourtange, als vesting opgericht in de 16e eeuw in opdracht van Willen van Oranje, is in de jaren 70-80 van de vorige eeuw teruggebracht naar de toestand van 1742. Het is nu dan ook een toeristische trekpleister geworden. Vanuit het “Landhuys” wandelen we al vrij snel richting Duitsland door het gebied in Landkreis Emsland. Het eerste deel is vrij open van oorsprong veengebied en leidt ons naar de eerste rustplaats in Rhede-Ems (Ems als toevoeging is nodig, omdat de naam Rhede meerdere keren voor komt in Duitsland). Ook komen we langs de fraaie St. Nicolaus Pfarrkirche en het centrum en later nog langs de oude St. Nicolauskirche, ook wel de Gedächtniskirche genoemd. Dit, omdat er jaarlijks de herdenking van oorlogsslachtoffers plaats vindt. Vervolgens gaan we richting de Ems en steken we deze over. We wandelen vervolgens door de uitwaarden van de Ems en lopen dan door een fraai stukje natuur langs de Trunxdorfer Waldsee. Hier is de splitsing van de 40 en 50 km. Vervolgens gaan we naar de 2e rustgelegenheid nabij de Meyer Werft in Papenburg. Vanuit deze rust hebben we een mooi uitzicht op de grote sluis en de scheepswerf. De Meyer Werft is bekend om de bouw van grote luxueuze cruiseschepen. Na deze rust lopen we langs de haven en over het industriegebied van Papenburg. Helaas niet even door de mooie stad langs het Hauptkanal, de oude Meyer Werft en door het stadspark. De geschiedenis van Papenburg, de zuidelijkste zeehavenstad van Duitsland, is gevormd door de scheepsbouw: sinds jaar en dag fascineren vooral de luxueuze cruiseschepen van de MEYER WERFT de bezoekers van Papenburg. Bij een rondleiding in het bezoekerscentrum van de werft kunt u met deze reuzen oog in oog komen te staan en de moderne scheepsbouw der superlatieven ervaren! Zelf de zeelucht opsnuiven kan men tijdens een spannende en amusante havenrondvaart. De kanalen in de stad Papenburg verlokken met een eenmalige scheepsvaart-openluchtmuseum, dat op ware grootte nagebouwde oude zeilschepen toont.

We verlaten Papenburg weer en passeren het Seitenkanal Gleesen – Papenburg en voegen ons daarna weer bij de 40 km route. We komen door Aschendorf waar de 3e rustmogelijkheid is en komen daarna uit bij de schutsluizen van het Dortmund – Emskanal. We steken dit kanaal en later ook de Ems over, passeren daarna nog enkele oude meanders van de Ems, het zweefvliegveld Alte Ems en komen aan bij de laatste rustmogelijkheid in Borsum tegenover de dorpskerk. We lopen nog door een mooi stukje heuvelend bosgebied om vervolgens langs de windmolens de A31 over te steken. We komen daarna langs het Neuheeder Moor en komen daarna Nederland weer binnen via een oude “tange” (toegangsweg door het moeras) en komen weer aan in Bourtange.Bourtange 11

Deze mooie wandeldag zit er weer op en brengt mij op een totaalstand van 15.130 FLAL-kilometers.

Overigens was deze dag met zijn 14 graden de warmste 16 februari ooit gemeten. Met deze toenemende opwarming is er eigenlijk geen sprake meer van een winterwandeling.

Bé Ruben.

Klik op afbeeldingen voor vergroting

 

Bourtange 02

Bourtange 03Bourtange 04

Bourtange 05Bourtange 06

Bourtange 07Bourtange 08

Bourtange 09Bourtange 10