Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: zondag 29 september2024.

Wandeling rond het Koningsdiep

lippenhuizen
Categorie
Wandeltocht
Datum
19 oktober 2024 08:00 - 18:30
Locatie
Dorpshuis 'De Mande', Buorsterwyk 38, 8408 JA Lippenhuizen

Wandeling rond het Koningsdiep

Het Koningsdiep voert sinds de laatste ijstijd, meanderend in een moerasachtige vlakte het overtollige regen- en kwelwater af. Voorheen naar de Middelsee en nu naar de Friese boezem.

Het riviertje ontspringt ergens in de buurt van Allardsoog op de grens van de provincie Friesland en Groningen. In het landschap is een laagte te herkennen, die het brongebied moet zijn.

De beek heeft drie namen, kennelijk heeft men in het verleden geen keuze kunnen maken. Het Koningsdiep is ook bekend onder de naam Alddjip en Boorn.

Op een aantal plaatsen zie tijdens de wandeling de wit – rode markering. Deze is van: LAW 1-1 het Friese Woudenpad van Lauwersoog naar Steenwijk vv of van LAW 14 het Groot Frieslandpad van Bergen naar Leer vv.

Onze wandeltocht start in Lippenhuizen. Een dorp in de gemeente Opsterland met als blikvanger een imposante watertoren, die niet meer als zodanig dienst doet. Vanuit de start splitsen de routes zich. De 40 en 50 km routes gaan door en langs Gorredijk. In dat dorp wandelen we langs een aantal “stroffelstenen”, die ons herinneren aan de in de tweede wereldoorlog vermoorde dorpsgenoten. We steken de Opsterlandse Compagnonsvaart over via de Nutsbrug. Naast deze brug staat een beeldje van David van Kampen. De foto van dit beeldje is bij het 25-jarig jubileum van de FLAL gebruikt in het wandelboekje.


Lippenhuizen 01

 

Lippenhuizen 02
Het meanderende Koningsdiep


Na Gorredijk komen alle afstanden samen bij de Opsterlandse Compagnonsvaart. We wandelen langs de vaart richting Hemrik. Een dorp dat net als Lippenhuizen op de hogere zandrug langs het Koningsdiep is ontstaan. In Mfc De Bining is een rust gepland.

We wandelen langs Sparjebird. In dit huidige speelbos en dagrecreatiegebied was in de tweede wereldoorlog een werkkamp gehuisvest kamp Hemrik Zuid.

Vervolgens wandelen we over de Bûtewei, een weg die op de zandrug ligt vanaf Terwispel naar Wijnjewoude.  Deze werd in het verleden samen met de Heawei gebruikt om hooi en vee te vervoeren van en naar de laag gelegen landerijen langs het Koningsdiep.

De 50 km route maakt nog een lus over de voormalige N381, waarvan het asfalt is verwijderd en die nu dienst doet als wandelpad. Het mooie graspad brengt hen naar Wijnjewoude en verder over de Duurswouderheide naar De Stripe. Vervolgens loopt de route door het Oude Bos richting de Freulevijver. Na het bos via de Finne en het Hea- en Bûtewei viaduct naar het natuurgebied het Wijnterperschar.

Alle route komen hier weer samen. We slingeren door het natuurgebied met heide en vennen en blauwgraslanden. Na het Wijnterperschar wandelen we door het Natuurgebied De Poassen. Dit nieuwe natuurgebied is ingericht als waterberging. Hier kan eventueel overtollig water worden vastgehouden om te zorgen dat (een deel van) Drachten droge voeten houdt. 

We passeren het Koningsdiep via de brug in de Poostwei. Vervolgens wandelen we het landgoed Olterterp – Lauswolt in. We komen uit bij het park Huize Olterterp van It Fryske Gea. Wandelen verder langs het adellijke Harinxmastate en komen uit we bij onze rust in De Buorskip in Beetsterzwaag.

Langs het vermaarde sterrenrestaurant Hotel Lauswolt vervolgen we onze weg. In het Koetshuis, waar we langs wandelen, is in 2007 het kabinet Balkenende in elkaar getimmerd. Honderden journalisten hebben drie dagen in de kou en regen op het parkeerterrein gebivakkeerd.

Langs de golfbanen gaan we weer richting Koningsdiep. Over de brug wandelen we het natuurgebied Lippenhuisterheide in.  Aan het einde van het fietspad zien we de watertoren van Lippenhuizen al weer liggen. Nog weer een stukje over de Bûtewei en dan wandelen we door het dorp naar de finish.

Veel natuur in de route en met wat geluk zien we reeën, hazen en ander wild. We passeren wel een aantal wildwissels van dassen, maar de beesten zelf zullen zich overdag niet laten zien.

Voor bloeiende orchideeën en blauwe gentianen en heide is het helaas ook te laat. In de zomer kun je deze wel aantreffen op deze route.

Wel zouden we nog een buizerd kunnen zien en horen of één van de vele soorten spechten, die in de bossen van Olterterp – Lauswolt wonen en geregeld o.a. op de golfbaan te zien zijn. De ooievaars, die in de bomen rond hotel Lauswolt broeden hebben inmiddels ook warmer oorden opgezocht en zullen we niet zien.

Ook voor adders en ringslangen zullen we wel te laat zijn, maar ook die leven op meerdere plaatsen in het gebied waar we door wandelen.

Samengevat kun je zeggen, dat je deze wandeling niet over mag slaan want dan mis je iets.

Henk Pots

 
 

Alle datums

  • 19 oktober 2024 08:00 - 18:30