Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: donderdag 14 september 2023.

Verslag Arm en Rijk wandeltocht Beetsterzwaag op 21 oktober 2017

FLAL plak 01De start van de 44e winterserie van de FLAL is dit jaar vanuit Beetsterzwaag, de wandelaars zijn er allemaal weer aan toe om aan de volgende serie van 12 wandelingen te beginnen. De beloofde parkeerplaats in het weiland die ons vooraf toegezegd was heeft de organisatie na rijp beraad weer veranderd in het parkeren in de bebouwde kom, niet zo’n slecht besluit na al de nattigheid van de afgelopen dagen. We zijn als eens eerder bij een wandeling met een trekker van het veld gehaald.

verslag klein 001De 426 wandelaars gaan vandaag voor de 25, 40 en 50 km, Otto en ik schrijven ons in voor de 50km, aangezien er nogal wat water is gevallen de laatste dagen is de verwachting dat het parcours niet al te goed begaanbaar is, we worden aan de inschrijftafel vooraf gewaarschuwd dat het op sommige plekken slecht toeven is. We zullen het wel zien denken we bij ons zelf. De start is om half negen precies en samen met ±29 andere wandelaars gaan we van start, eerst maar een stukje op onze routebeschrijving kijken, want het eerste gedeelte is niet meer gepijld. Door de hoofdstraat (vroeger Hooiweg) lopen we langs een aantal statige gebouwen. Dit waren de buitenverblijven van de schatrijke adellijke families van Lynden, van Eysinga, Lycklama a Nijeholt (uit Den Haag), van Harinxma thoe Slooten (uit Leeuwarden) Na de bebouwde kom van Beetsterzwaag gaan we over een kerkpad richting Oud Beets waar we langs een kerkhof komen met een prachtige klokkenstoel, vroeger stond hier een kerk die in 1984 is afgebroken.

Nadat we de tunnel onder de A7 zijn gepasseerd passeren we ook de scheidslijn tussen “Arm en Rijk” en komen we langs een afgraving waar de lucht van compost duidelijk te ruiken is. Even later lopen we de Ald Polder in en komen langs de P.W. Janssenstichting, deze stichting hield zich bezig met het ontwikkelen van de Veenlanden, het verschaffen van bouwland aan landarbeiders en het stichten van kleine boerderijtjes. Als de pachters van de boerderijen hun bedrijfjes goed beheerden, kregen zij de gelegenheid elders een groter bedrijf van de Stichting te pachten. Wanneer we de Krûme Swynswei en het “Koningsdiep achter ons gelaten hebben komen we bij de eerste modder, we gaan rechtsaf het weiland in en lopen zo al soppend naar onze eerste rust bij het openluchtmuseum ’t Damhûs.verslag klein 002

verslag klein 003Hier drinken we een bak koffie en om dat het behoorlijk was gaan regenen, schieten we snel onze regenkleding aan. Na de koffie lopen we via de Geawei richting De Veenhoop. Inmiddels lopen we langs het natuurgebied en petgatenlandschap De Kraanlanden. Inmiddels hebben zijn we al diverse oranje draden gepasseerd en ons al een tijdlang afgevraagd waar dit eigenlijk voor diende, de eerste gedachte was dat ze Friesland aan het elektriciteit netwerk aan het aansluiten waren, maar dit bleek later een geologisch onderzoek te zijn bedoeld om te kijken of er e.v.t ook gas in de onderste lagen aanwezig is, het is te hopen dat ze niets vinden. Als dit landschap dan ook nog eens ontsierd zou worden met boortorens!!! Inmiddels is er van onze medewandelaars in geen velden of wegen meer iets te bekennen, uiteraard zijn er een aantal die als een speer gaan en al ver vooruit zijn, ook lopen er nog enkele wandelaars ver achter ons. Na de rust in Veenhoop, waar we een lekkere bak hete choc genuttigd hebben en even hebben gesproken met Gerrit, gaan we verder over de polderdijk langs de Wijde Ee, hier hebben we een mooi zicht over het landschap en de Petgatten De Feanhoop, we passeren de prachtige molen de Hercules een markant geheel in de omgeving, na het uitstapje door de “skriuwersarke” lopen we langs de Smalle Ee, inmiddels beginnen we ons af te vragen of we wel in Friesland zijn, en dit, omdat we hele kuddes Lakenvelders tegenkomen, we missen de Friese Holsteiners. We lopen langs het dorpje De Wilgen, bij ons staat de auto op de oprit bij het huis, hier ligt de boot in de achtertuin. Na De Wilgen lopen we richting Boornbergum, inmiddels heeft Bonne ons ingehaald en via een route wijziging komen we met z’n drieen aan bij de rust in het dorpshuis ’t Bint, hier zitten de pijl ophalers Jannie en ? klaar om ons laatste gedeelte mee te pikken. Na een uitgebreide rust met een glas cola gaan we op pad voor ons laatste stuk, samen met de 25 km waar we na een aantal km weer afscheid van nemen en al fotograferend gaan we richting Olterterp, ik neem nu ook wat meer tijd om te fotograferen vlak voor het Witte Huis komen we langs een kerk met begraafplaats waar we niet voorbij kunnen zonder even een kijkje te nemen, hier is genoeg te zien, en we nemen dan ook ruim de tijd om een aantal foto’s te maken.verslag klein 004

Na het Witte Huis, waar we even op het bankje voor het restaurant de laatste pakjes choc leeg drinken, duiken we het bos gebied in en komen langs de Grote Vijver, deze is ook ontstaan door turfwinning. In deze bossen volop paddenstoelen en een mooie gelegenheid om mijn rolletje vol te schieten, zeker met iemand als Otto in mijn bijzijn, die een enorme kennis van planten en paddenstoelen heeft. Hier heb ik dankbaar gebruik van gemaakt.

verslag klein 005Al laverende door het bosgebied komen we via het golfterrein Lauswolt weer terug in Beetsterzwaag, wanneer we weer aankomen bij de hoofdstraat gaan we naar rechts en even later denken we recht toe recht aan naar de start te lopen, maar hier hebben ze nog een extra rondje voor ons in het zin, dit was voor ons niet nodig geweest, maar goed we hadden al wat afgesneden, nu nog maar een keer de route aanhouden. Wanneer we om ± half vijf aan komen hebben we een mooie wandeling achter de rug, goed gepijld en goed beschreven. Op de beschrijving staat dat we bij aankomst de startkaart weer moeten inleveren, maar dit doen we lekker niet, en dit is ook niet meer nodig met het nieuwe systeem, wat volgens mij vandaag voor het eerst in bedrijf was en goed heeft gewerkt. Ook de wandelaars gaan met hun tijd mee.

Als dank voor het vele werk wat verricht wordt door het bestuur en helpers achter de tafel heeft een wandelaar uit Kampen een prachtige en volgens kenners een fantastische lekker taart gebakken, deze werd door hem na de wandeling overhandigd aan het bestuur, een zeer terechte daad, bedankt Siemen voor deze geste. Ik weet zeker dat dit gewaardeerd is.verslag klein 006

Op naar de volgende Gasbel en Fraeylemaborg wandeling in Slochteren. Niet te hopen dat het in de toekomst een Gasbel wandeling in Beetsterzwaag wordt.

Nog meer foto’s bekijken? Ga dan naar: https://photos.app.goo.gl/7tVYrFebkRHfooqD2

Jan de Vries, Dronten