Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: dinsdag 30 januari 2024.

Roden plaatje wandelboekjeVerslag Vrijbuiter wandeltocht Roden op 13 januari 2018.

Ik ben met de auto onderweg naar Drachten waar mijn wandelmaten staan te wachten. Ik denk aan een jaar geleden, het was toen glad met sneeuw en ijzel, ik ben toen niet gegaan. Vandaag is het droog maar een beetje mistig. Aangekomen bij de Vrijbuiter in Roden worden we gastvrij onthaald door het personeel. Na het inschrijven gaan we naar boven naar het kampeercafé er wordt ons daar thee, koffie of zelfs warme chocolademelk met slagroom aangeboden.
Dan starten we om 9 uur voor de 35 kilometer. In het begin van de wandeltocht is het een beetje heiig. De zon zullen we tijdens de wandeltocht helaas net niet zien. We wandelen via een schelpenpad, bospad en asfaltweg naar Oostindië. Vervolgens over de brug “De twee Jonkers” naar Jonkersvaart. Daarna naar Zevenhuizen waar we de eerste rust hebben in het verenigingsgebouw van de protestantse gemeente. Tijd voor een kopje thee of koffie en een broodje. We vervolgen onze weg, bij de splitsing nemen we afscheid van de 25 km wandelaars. We gaan richting Ronostrand en dan naar Amerika. In Een wacht ons de tweede rust in Dorpshuis “De Schans”. We laten ons de soep daar goed smaken. Vanuit de rust gaan we via onverharde wegen naar het natuurgebied de Zuursche Duinen. Wat een schitterend natuurgebied! We komen langs een zandvlakte met verstuivingen.
Bij groepsaccommodatie “De Zwerfsteen” in Roderesch is de laatste rust. We hebben dan 30 km afgelegd. Het was rustig toen we daar aankwamen de 25 kilometer wandelaars waren al geweest.
Na een kopje thee gaan we weer op pad. Dan lopen we over een bospad en schelpenpad weer richting Roden. We lopen nog een stukje door het dorp Roden waar we langs het beeld van “Ot en Sien” wandelen. Dit wordt vast het plaatje voor het wandelboekje, zeggen we tegen elkaar. (we hebben gelijk ) Even later zien we kampeerhal de Vrijbuiter weer in zicht. We melden ons af.
Het was een mooie gevarieerde route door schitterende natuur en een stukje van Roden. Er waren 709 wandelaars. Onze complimenten voor Tom van der Velde die de route heeft uitgezet. Wij willen ook alle vrijwilligers bedanken voor het slagen van deze wandeltocht.

Romke van der Veen.
Foto’s Anke Rijpkema

 

IMG 20180113 WA0005

 IMG 20180113 WA0008

IMG 20180113 WA0009

 IMG 20180113 WA0012

IMG 20180113 WA0013