Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: dinsdag 9 april 2024.

Verslag Fivelingo wandeltocht Appingedam.

 Als redacteur/webmaster ben ik gewend om bij de start van een wandeltocht een ‘verslaggeefster’ of ‘verslaggever’ te zoeken om voor ons verenigingsblad en de website een verslagje van de tocht te schrijven. Voor de Fivelingo wandeltocht vanuit Appingedam was ik dat vergeten. Daarom heb ik mijzelf maar aangewezen als verslaggever van dienst.

Voor de start waren we te gast in manege ‘Veenhoeve’ aan de Woldweg. Terwijl wij aan de koffie zaten liepen er in de ruimte naast de kantine een aantal paarden rustig rond. Na de koffie begon ik met een aantal wandelmaatjes aan de 35 kilometer route door Fivelingo. Na een rondje stad, waarbij de hangende keukens niet werden vergeten, voerde de route ons naar Oosterwijtwerd.
In eetcafé ‘De Boerderij’ was de eerste rust van deze dag. Deze rust kwam voor ons wat aan de vroege kant en wij liepen door. Tot Oosterwijtwerd liepen de wandelaars van de 25 km-route met ons op. Vanaf de rust wandelden wij het ‘extra’ lusje van 10 kilometer om daarna terug te keren in Oosterwijtwerd. Van daar trokken we weer samen op naar de finish.

Dat lusje bracht ons in een aantal prachtige Groninger dorpjes zoals Leermens, Zeerijp en Eenum. Deze dorpjes hebben voor een groot deel hun oude dorpsgezicht kunnen behouden waardoor je als het ware historie van deze dorpjes ervaart. Wat mij als Drent altijd opvalt in het Groningse is: nagenoeg ieder dorpje heeft een kerk. Je zou deze wandeltocht dan ook wel haast een ‘Kerkenpad’ kunnen noemen. In Drenthe zijn de kerken veel minder dik gezaaid.

Na het passeren van Eenum kwamen we weer in Oosterwijtwerd waar we in ‘De Eetboerderij’ van een heerlijk kopje koffie ‘met iets erbij’ genoten.
Na de rust wandelden we door Arwerd en Krewerd naar Holwierde. Wij verlieten Holwierde langs de Nansumerweg en zo naar Marsum te wandelen. Langs de Nansumerweg passeerden we diverse radarbunkers uit de tweede wereldoorlog. En natuurlijk heeft ook Marsum haar eigen kerk met de naam: Mauritiuskerk.

Na passage van Marsum komt al vrij snel Appingedam weer in zicht. Maar ook nu leiden de ‘uitzetters’ ons nog weer door de stad en het stadsdeel Opwierde. En jawel, ook dit voormalige dorpje onder de rook van Appingedam heeft haar kerkje!
Na Opwierde komt de finishlocatie in zicht en melden we ons af bij het finishburo.
Het was de laatste FLAL-tocht van 2022 en hij was prachtig! Uitzetters hartelijk dank.

Uw verslaggever,
Tom van der Velde