Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: dinsdag 9 april 2024.

Kampeerhal Roden-wandeltocht op zaterdag 7 januari 2023.


Wat hebben we geluk vandaag. De weersverwachtingen zijn prima. En inderdaad, het is niet koud, ca. 10 graden, en het blijft een droge wandeldag.
We kunnen weer starten vanuit de Kampeerhal Roden, een fijne en ruime locatie. Er melden zich 593 deelnemers aan voor deze wandeltocht. Op de 35 km lopen 128 doorzetters; de 25 km wordt het meest gelopen, hiervoor melden zich 375 wandelaars; op de 10 km genieten 90 mensen van deze wandeltocht. Het is merkbaar dat na de corona-periode meer mensen er voor kiezen om niet meer en masse te starten. De ruime starttijden zijn prettig. Ik heb de 25 km gelopen en kan dus niet oordelen over de overige afstanden, maar route-uitzetter Tom van der Velde heeft zich uitstekend gekweten van zijn taak. Het is duidelijk merkbaar dat hij zeer bekend is in Roden en wijde omgeving. Heel knap hoe het Tom is gelukt om zoveel mogelijk de randen van de diverse dorpen op te zoeken. Waar we wel door een dorp gaan, lopen we op rustige en vaak landelijke paden.


Vanuit de Kampeerhal lopen we uiteraard eerst een klein stukje door de bebouwde kom. Al gauw wandelen we aan de noordkant van het dorp, een groene en parkachtige omgeving. We steken de hoofdweg naar Leek over en lopen al snel in het gebied Natuurschoon Nietap. Via de Vagevuurselaan belanden we in de buurtschappen Terheijl en Oostindië, daarna lopen we door de nieuwste woonwijk van Leek. Nog volop in aanbouw en met idyllische namen als Sneeuwklokje, Hyacint, Krokus enz. Via de Tolbertervaart, een onverharde weg, lopen we richting Tolbert. De eerste rust is hier bij restaurant en partycentrum “De Postwagen”, een begrip in de wijde omgeving. Een mooie locatie voor zo’n grote groep mensen. Ook hier blijkt weer het voordeel van gespreid starten. De rijen voor het bestellen van koffie zijn niet extreem lang. De 25 km-lopers hebben er hier 9,2 km op zitten.


Na de 1e rust lopen we langs de randen van Tolbert en Leek weer naar de buurtschap Oostindië. In Nieuw Roden kunnen we de voor de 2e rust terecht in dorpshuis “Nij Roon”. De 25 km lopers hebben dan ca. 20 km afgelegd. Na de pauze lopen we door het bos van Nieuw Roden, langs de begraafplaats en het hertenkamp en belanden al snel weer in Roden. Via een mooi schelpenpad, en soms een graspad, langs het water en via het kerkhof, steken we de Norgerweg over en lopen langs de voetbalvelden het Rônerbos in. Dan nog een klein stukje door de bebouwing van Roden en we zijn weer bij de Kampeerhal aanbeland. Met de bon die bij de inschrijving is uitgereikt, kunnen we een consumptie bestellen. Nog even zitten en gezellig na-kletsen met medewandelaars over de zeer geslaagde tocht.


Alle vrijwilligers die hebben bijgedragen aan het slagen van deze wandeldag: BEDANKT.
Fokje Duursma