Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: dinsdag 9 april 2024.

21 januari 2023 - Troch de Walden


Startlocatie: Kantine Vv Broekster Boys Damwâld

Op weg naar Damwâld werd ik verrast door de witte ijzige wegen op de Centrale As, op de parkeerplaats was het ook erg glad en oppassen dus! Bij binnenkomst waren mijn wandelmaatjes ook al aanwezig en na een kop koffie, gingen we op pad voor de 40 km. Zoeken naar de minst gladde ondergrond, dit was eerst niet gemakkelijk. Maar al snel wenden we er aan en ging het steeds beter. De zon kwam ook al snel aan de horizon, dit was genieten in de prachtige omgeving van Natuurgebied De Houtwiel. Er liepen enkele paarden in het moerassige gebied en de watertjes waren van een laagje ijs voorzien, prachtig in dit winterse landschap. Ook waren er een kudde hele mooie schapen met krulletjes, die bleven rustig staan en trokken zich weinig aan van de vele wandelaars die passeerden. Langs Sanjes Safari liepen we richting De Falom en door naar Broeksterwald om bij het eerste rustpunt De Pipegael van een heerlijk bakje koffie/thee met gevulde koek te mogen genieten.

Na de rust vervolgden we de goed gepeilde route naar de Oasterloane en werden we rechts een graspad op gestuurd, waar we na een poosje op een survival baan terecht kwamen, geloof niet dat er wandelaars gebruik van de touwen en boomstammen en autobanden hebben gemaakt, maar was wel een leuk sportief aangelegde activiteit voor de liefhebbers. Langs nog een smal weggetje kwamen we wederom in De Falom en kwamen daar de 25 Km wandelaars tegen die later waren gestart en nog naar de 1e rust moesten. Wij gingen verder richting Westereen, maar de route stuurde ons weer noordelijk en gingen stukje langs de Centrale As naar de Achterwei en Broekhûsterpaad, het Spykhernsterpaed tot we in Walterswâld terecht kwamen voor de tweede rust in "De Nije Warf" , daar waar de lekker geurende soep ons tegemoet kwam, dit konden we niet overslaan.

Weer goed gemutst vervolgden wij onze weg, nu op 20,5 km is de splitsing met 25/40 km. Langs het pad tegenover "De Nije Warf" kwamen we richting Dokkum, maar net ervoor gingen we Mids yn`e Wrald dit werd langs een zand/graspad waar het eerste eind wel heel veel modder was door de tractorsporen, werd het zoeken om droog en schoon over te komen, maar dit werd na poosje een heel stuk beter te begaan en was het leuk wandelen daar zo door de weilanden. Tot we langs het erg mooie graspad de Dinzerloane kwamen, vele ganzen te zien in dat gebied. De Trekweg overgestoken en over de lange Terpweg , met een enkele boerderij door de weilanden, met alleen maar schapen en ganzen zo kwamen we naar een aantal km in Keatlingwier een gehuchtje in gem. Noardeast-Fryslân. Zo liepen we Westergeast binnen, waar vele huizen een oude foto van hun huis op een bordje hadden staan, vroeger en nu zo mooi te zien. Door de Zwagermieden een verrassend pad, maar ook een route waar je de richting verliest door het riviertje De Petsleat moet je een heel stuk om eindelijk over het fietsbruggetje te kunnen en daarna langs het riviertje naar de Broekloane die uiteindelijk ons weer naar het welverdiende 3e rustpunt bracht, op 36,9 km wederom "De Nije Warf" even op adem komen, moed verzamelen en weer door, de laatste loodjes voeren ons langs het met lint gemarkeerde pad, langs het huis van de route uitzetter Roelof, mooi plekje in het mooie Damwâld. Nog wat nieuwe huizen gezien en verder door de straten de bordjes volgen om uiteindelijk weer het Parkeerterrein van Vv Broekster Boys te zien, heel blij dat we er waren en in de volle kantine was het best gezellig.

We melden ons af en zien dat er totaal 410 wandelaars hebben meegedaan aan deze fantastische tocht 'Troch de Wâlden' prima uitgezet, onze complimenten daarvoor en prachtig wandelweer eindelijk weer eens geen wind!

Wandel groeten van Bert, Jan, Paulien en Pietsje