Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: dinsdag 9 april 2024.

Verslag van de Flal Holtingerveld-wandeltocht op 18 maart 2023

Je moet er wat voor over hebben om een heerlijk stuk te wandelen. Het was vanmorgen 5.30 uur dat de wekker ging. Om even over zessen zat ik in de auto om mijn mede wandelaars op te halen en dan richting Darp. Op het terrein van de Johannes Post kazerne staat Echo’s Home, onze start locatie van vandaag. Na ons te hebben aangemeld eerst nog even een kopje thee en nog even bij kletsen met andere wandelaars. Dan word het tegen 8 uur toch tijd om in de benen te gaan. Als we buiten komen, de route beschrijving hebben ontvangen gaan we direct richting de naamgever van deze tocht Het Holtingerveld. Een prachtig natuurgebied dat bestaat uit verschillende landschappen. Helaas regent het een beetje maar dat mag de pret niet drukken. De regenjas kan in de rugzak blijven. Ik vind het geweldig om door dit soort natuurgebieden te lopen. Het ene moment loop je door smalle paadjes, brede zandpaden, schelpenpaadjes of sta je bijna oog in oog met een Schotse Hooglander. Langzamerhand probeert de zon er ook door te komen en om mij heen zie al een enkele wandelaar in t shirt lopen. We naderen zo langzamerhand Wapse na 13 km. en dat betekent tijd voor een pauze in de Wapser Herberg. Het weer word steeds aangenamer en het ziet er prima uit voor de rest van de dag. We lopen nu wel een beetje door een andere omgeving. Iets minder bos, meer weilanden en akkerland. En dan je opeens zie ik weer iets wat ik even aandachtig ga bekijken. Het word ook steeds moderner, je eigen melk tappen bij de boerderij. Een bekertje of een fles vol. Je kan geld in de Tap machine gooien of overmaken via QR code. En het allermooiste is even later staat er tegen een huis nog een rek met melkbussen. Dat is dus echt Nieuw en Oud. Zo langzamerhand naderen we Uffelte, maar eerst nog even genieten van schapen en lammetjes in de wei. De lente is in aantocht.

In Uffelte zitten we al over de helft (25,6 km) en dus weer tijd voor een rust in cafe restaurant “Frederikshaven”. Tijd voor een lekker kop met soep. Nu word het langzamerhand weer tijd om weer richting Darp te gaan. Nog een mooi rondje door Uffelte waar ik verschillende  mooie oude boerderijen zie. De ene nog origineel, de ander gerestaureerd. Als we Uffelte weer verlaten gaan we door het Uffelter Binnenveld. Weer een mooi bosrijk gebied met prachtige vennetjes. We krijgen de Sint Clemenskerk van Havelte dan al in zicht en maken nog korte pauze in Havelte in cafe restaurant “Hartenlust”. Hier hebben ze nog een prachtige collectie oude lampen radio’s staan. We gaan weer richting de kerk, nu langs de andere kant en komen op Domineespaadje. Het pad dateert uit 1672 toen de pastorie gebouwd werd, het vormde een directe verbinding met de kerk. Na dit paadje komen we nog langs openlucht theater “De Speulkoele” en gaan onder de “Vergroeide dubbele linde” door. We lopen nog weer Havelte binnen waar het mooie standbeeld staat van “Havelte de Parel van Drenthe” en weer zijn we nog een paar fraaie oude boerderijen. Nog een klein stukje door het veld waar ik nog een herdenkingssteen tegenkom voor een neergeschoten Amerikaanse bommenwerper in mei 1944. Nog een klein stukje, het begint net weer een klein beetje te regenen maar geen probleem, ik zie Echo’s Home weer. Afmelden, krijg nog een mooie certificaat mee, een beetje drinken en weer terug naar Oost Groningen.

Het was weer een prachtige tocht om te lopen, veel natuur en anders moois gezien. Heerlijk wandelweer ondanks de kleine regen buitjes. Terug naar huis hebben we nog wel een paar heftige buien gehad maar we zaten gelukkig droog in de auto. Helaas was dit alweer de laatste tocht van seizoen 2022/2023, maar gelukkig is er op 1 april nog een toegift. De FLAL jubileum tocht.

Tot de volgende wandeling,

Moi.
Gert Kwant