Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: dinsdag 2 juli 2024.

 Hoogelandster wandeltocht vanuit Winsum.

 012Voor zaterdag 4 november staat deze wandeling op de FLAL wandelagenda.
Het weer van de afgelopen week, (veel) regen en wind voorspelde niet veel goeds voor deze dag. Ik ging op weg naar Winsum met in mijn achterhoofd: als het een ‘echte’ FLAL-tocht wordt dan kan het nog wel eens zwaar worden op het Groninger Hoogeland. De nacht was niet geheel droog verlopen maar bij aankomst in Winsum was het nog steeds droog!

Om acht uur krijgen de wandelaars van de 40 kilometer het vetreksein. We vertrekken onder een grijze en nevelige lucht. Vanuit de startlocatie aan het Winsumerdiep maken we een omtrekkende beweging langs Schilligeham en Oldenzijl naar het Winsumerbos. Langs het Joodse kerkhof komen we op de Bosweg richting Onderdendam. In Onderdendam is in het Dorpshuis de eerste rust van deze dag.
Onderdendam is een klein dorp met ruim 500 inwoners. In het verleden was het dorp echter centrumplaats van het Hoogeland met een kantongerecht, een gevangenis en bestuurszetel van het Waterschap Hunsingo. Veel gebouwen herinneren nog aan deze tijd. Onderdendam licht op een kruising van waterwegen (Boterdiep – Winsumerdiep - Delthe). Met name het Boterdiep was een belangrijke vaarverbinding tussen Groningen-stad en Uithuizen.
Vanuit Onderdendam volgen we de Trekweg langs het Boterdiep tot aan het gemaal ‘Den Deel’. Na het oversteken van het Boterdiep wandelen we richting Stitswerd om halverwege af te slaan naar Kantens.
Kantens is een Groninger wierdendorp met ongeveer 600 inwoners en ligt eveneens aan het Boterdiep. De kerk staat dan ook letterlijk in het midden van het dorp op het hoogste punt van de wierde.
Na Kantens wandelen we langs het Boterdiep naar Middelstum. In Middelstum is voor ons de tweede rust in ‘Herberg In De Valk’, gevestigd in een prachtig historisch pand. We hebben er nu 18 kilometer opzitten en zijn wel toe aan bakkie koffie met ‘iets erbij’.
Na de koffie beginnen we aan het traject naar Bedum. Via Fraamklap lopen we het weidse Groninger land in. Mooie uitzichten en weinig bewoning. Er is nog ruimte in ons land! We passeren de streek Ter Laan en over het Zevenbruggetjespad (we hebben er maar drie gezien!) bereiken we Bedum. In Bedum lopen we langs de Walfriduskerk met zijn scheve toren. De toren is schever dan de bekende scheve toren van Pisa. In het Friese Miedum staat een kerktoren die nog schever is dan de toren in Bedum. We vangen in Bedum nog een glimp op van de intocht van ‘goedheilig’ man met zijn gevolg.
In Bedum is de derde en laatste rust van deze tocht in de kantine bij het voetbalveld.
Als we verder wandelen naar Westerdijkshorn en de Winsumer Meeden begint het te regenen en moet uiteindelijk de regencape nog uit de tas worden gehaald.
Na iets meer dan zeven uur wandelen we Winsum weer binnen en melden we ons af bij de organisatie.
Enigszins tot mijn opluchting werd deze tocht op geen enkel moment een moddertocht over onverharde paden. Met de regenval van de voorbije week was dat waarschijnlijk erg zwaar geworden in de ‘vette’ Groninger klei. Desondanks waren de schoenen toch wel doorweekt van de nattigheid.
Ik heb erg genoten van deze tocht en wil de familie Groendijk hartelijk bedanken voor het uitzetten van deze prachtige tocht door het Groninger land.

De verslaggever, Tom van der Velde