Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: dinsdag 9 april 2024.

Swalkje om Bolsward wandeltocht op zaterdag 2 december 2023.

We zijn te gast op het sportveldencomplex in Bolsward, één van de 6 steden, die de gemeente Súdwest-Fryslân rijk is. Volgens de overlevering is de stad ontstaan in het jaar 714 en kreeg het stadsrechten in 1455. Bolsward is ontstaan op 3 terpen, waarvan de oudste dateert van vóór de jaartelling. Het is een oude Hanzestad.

Ik heb gekozen voor de afstand van 35 km en we vertrekken rond half 9. Al gauw verlaten we de bebouwing, op weg naar de omliggende landerijen, in de omgeving van de Hartwerdervaart. En eerlijk is eerlijk, ik wist niet dat die bestond.

Het belooft een prachtige dag te worden. Het is windstil en de opkomende zon boven de winterse landerijen zorgt voor een prachtig vergezicht. Kortom, Friesland op zijn allermooist!

We verlaten de weilanden, lopen een korte afstand over de verharde weg en bereiken een parkbos in de buurt van Nijland. We doorkruisen het dorp, op weg naar Tirns voor een eerste pauze in het dorpshuis “Ús Boppeslach”, dat gelegen is aan de Franekervaart.

We hervatten de route en gaan op weg naar Reahûs”. Het pad, waar we lopen, is voor mij bekend terrein. Ik wandel er vrijwel dagelijks. In Reahûs slaan we rechtsaf en bevinden we ons op het traject van de Slachtemarathon. Het is misschien wel leuk om te weten, dat in de plaatselijke café het originele Slachtebier wordt gebrouwen. Ik heb het mogen proeven op het terras van de nabij gelegen camping “de Finne” en vond het best wel in te nemen.

Een aantal kilometers verderop gaan we linksaf en bereiken via de boerderij Greate Wierum het schildersachtige dorpje Lytsewierrum, voorheen Lutkewierum. We passeren Rien en gaan linksaf richting het buurtschap Meilahuizen. Hier zijn de bermen speciaal ingericht om voor bijen en andere insecten een goede verblijfplaats te kunnen zijn.

We hebben een tweede pauze in Easterein en vervolgen onze tocht door het Skrok, een natuurgebied richting Wommels. We bezoeken het dorp deze keer niet, maar gaan linksaf weer richting Easterein. En na korte tijd vervolgens rechtsaf. Dat was een weg, die ik niet kende, een soort ontdekkingsreis dus.

We naderen opnieuw het traject van de Slachtemarathon, nu richting Hidaard en de Kliew. Eertijds was bij de Kliew een café gevestigd met dezelfde naam. Over dit etablissement doen vele spannende en wonderbaarlijke verhalen de ronde, maar of ze allemaal waar zijn, zullen we nooit weten.

Bij de Kliew gaan we rechtsaf richting Hartwerd, waar de mogelijkheid wordt geboden voor een derde pauze. Het laatste deel van de wandeling voert ons over een deel van het St. Odolphuspad, weer terug naar Bolsward.

Onderweg passeren we de boerderij, waar pater Titus Brandsma het levenslicht zag. Hij verzette zich tijdens de 2e Wereldoorlog in woord en gebaar tegen de bezetter en is gedeporteerd naar het concentratiekamp Dachau, waar hij in 1942 na zware mishandelingen is vermoord. Hij is in 2022 door de paus heilig verklaard.

Nog een enkele kilometer in Bolsward, op weg naar de sportvelden, waar eertijds de roemruchte clubs als CAB, RES en Bolswardia hun thuisbasis hadden. Ze vormen nu SC Bolsward.

We hebben een prachtige wandeldag mogen beleven, onder ideale omstandigheden, met een heel mooie route. Ik weet zeker, dat ik namens alle 338 deelnemers spreek, als ik iedereen, die daaraan heeft bijgedragen, daarvoor hartelijk wil bedanken.

Piet van Gorkum