Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: dinsdag 9 april 2024.

Jacob Craandijk wandeltocht op 30 december 2023 te Drachten

Qua weer beloofde het een mooie wandeldag te gaan worden, maar we vreesden de zeer natte paden door al het wateroverlast van de afgelopen weken. Op de inschrijftafel lagen al papieren met de melding dat er routewijzigingen zouden zijn.

Vanuit de kantine van de Atletiek Vereniging Impala in Drachten gaan we met zijn drieën op pad, Annie, Klaske en Leneke. Later sluit Fokje zich bij ons aan. Drie Friezen en één Grunneger. Voor en achter ons lopen nog 310 wandelaars. Wij lopen de 25 km route.

Thuis had ik me al afgevraagd waarom de wandeltocht de naam Jacob Craandijk heeft, wie zou dat zijn. Op de FLAL site stond een uitgebreide omschrijving. Jacobus Craandijk was een veelzijdig man, hij was leraar, Doopsgezinde predikant, schrijver en tekenaar. Hij werd ook wel de wandelende dominee genoemd. Het mooiste is dat hij al zijn wandelingen uitvoerig, met potlood, beschreven heeft en met tekeningen er bij. Al zijn wandelingen zijn verzameld in een boek. Vandaag lopen wij dus ook één van zijn wandelingen, hoewel het er in zijn tijd (2e helft 1800) heel anders uit gezien zal hebben.

We lopen Drachten uit via fietspaden en door een drietal parkjes met schelpenpaden en brugjes. Daarna wandelen we De Wilgen in, een dorp iets ten westen van Drachten. Van de wilgen die hier vroeger stonden en waar het dorp naar genoemd is, zien we niet heel veel terug.

Op tien kilometer hebben we de eerste rust in het doarpshûs ’t Bynt in Boornbergum. De koffie/thee met cake smaakt goed en na even gezellig te hebben gezeten gaan we toch maar weer verder. Via een smal graspad en een mountainbike pad lopen we een stukje langs de A7, het tunneltje onder de A7 door, waar aan de andere kant het MTB pad doorgaat richting Beetsterzwaag. Eerst een stuk door de mooie natuur en bossen rond Beetsterzwaag. Hier treffen we een paar keer een route wijziging. Later op de foto’s zag ik dat een routewijziging echt nodig is geweest. Tot je enkels door het water lopen is geen pretje, wel jammer dat we een mooi stukje natuur gemist hebben.

In het altijd levendige Beetsterzwaag hebben we de tweede rust in ’t Snack Bearske. Volgens de routebeschrijving hebben we dan 19,8 km afgelegd, maar mijn Strava geeft 17,5 km aan. Zal wel door de routewijzigingen komen.

In ’t Bearske bestellen we een kop groentesoep, wat een enorme kom blijkt te zijn.

Over het Kerkepad lopen we Beetsterzwaag uit richting Drachten. Komen we toch nog op een echt FLAL pad, een beetje bij de kanten langs manoeuvreren en proberen niet uit te glijden.

Door Korte Hemmen over It Sud en onder het viaduct door. We komen voor het Karmelklooster in Drachten uit. En dan wacht ons nog een verrassing, we mogen een glibberige heuvel beklimmen en weer afdalen. Ook dit hebben we zonder uitglijden overleeft en met droge voeten mogen we gezellig nazitten in de kantine van Impala. Een mooie en gezellige tocht, de uitzetters worden weer bedankt.

Leneke Struiksma