Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: dinsdag 30 januari 2024.

Van de Kampeerhal Roden wandeltocht ontving de webmaster drie verslagen. Twee verslagen betreffen de route van de 12 km wandeltocht. 
Het eerste verslag is van de hand van Tjisse Brookman en het tweede van Beno Munneke
Het verslag van de 35 km route is van de hand van Karolien Barkhof.

Verslag 1:
Een klein verslagje van de Kampeerhal Roden Wandeltocht van de Flal

Een klein verslagje van de Kampeerhal Roden Wandeltocht van de Flal13 januari 2024. En dit keer niet van de bekende Flal afstanden van 25km of meer maar van de 10 kilometer.

Zaterdag 13 januari was het zover. Door allerlei omstandigheden hebben we al heel langgeen FLAL tocht meer kunnen lopen. En als je dan de verslagen leest in het clubblad van demensen die 25 km of meer lopen dan is dat jammer en kriebelt het toch elke keer weer omook mee te doen. Alleen soms gaat het zoals het gaat en lukt dat niet. Maar vandaag was hetdan eindelijk weer zover de 10 km in Roden. En om gelijk maar met de deur in huis te vallenhet was top!

De inschrijving ging heel soepel en we konden gelijk starten. Het was een mooie uitstekendbepijlde afwisselende route door 3 Woldes rondom Roden. Verhard, onverhard, vergezichtenen de beschuLng van de boomsingels, een stukje unieke natuur van het Kleibosch enhoewel je het dorp in en uit moest liep je maar weinig door de bebouwing. En met het weerviel het ook best mee. Een paar keer een beetje miezerregen maar grotendeels droog en wehebben zelfs nog een paar keer een waterig zonnetje kunnen zien.

Flal bestuur en vrijwilligers bedankt voor het organiseren van deze tocht we hebbengenoten. Wat ons betreN wordt de 10 (en 15 km) een standaard afstand bij elke tocht. Ennaar het deelnemersaantal kijkende (677) kunnen we ons voorstellen dat er meer mensenzijn die er zo over denken.

Tjisse en Petra.

Verslag 2:
Kampeerhal-wandeltocht 12 km! Roden.

Voor het echte FLAL-gevoel!

Dit wordt een kort verhaaltje. Want het is ook een korte tocht. Dit zijn geen afstanden voor echte Flal-lers! De Friese Lange Afstand Lopers en dan 10 km? of 12 ?

Met plezier schrijf ik echter dit verhaal. Door gezondheidsperikelen kan ik niet meer, zoals eerder, de lange FLAL-tochten lopen. In de goede tijden liep ik alle FLAL-tochten mee, een keer of 6 de Lauwersmeermars van 65 km. Een paar keer een Kennedymars, in Haaksbergen, in Wouterswoude. 17 x aan de start verschenen van de Nijmeegse, 50, 40 en 30 km.

Maar dan komt een moment dat het niet zo goed meer gaat. En dan mis je de FLAL! En daarom heb ik zo genoten van deze tocht. Even weer de sfeer geproefd. Bekende koppen gezien. Ik snap dat het niet elke keer kan, als FLAL, maar zo eens per kwartaal….prachtig! En dat we niet de enigen zijn: van de 677 lopers deden er 177 (!) de 12 km. Nu is Roden altijd een topper, maar dit zijn toch mooie aantallen!

We, zwager Piet Hazekamp en ik, starten om ongeveer 10 uur vanuit de altijd drukke Vrijbuiter-winkel, tegenwoordig Kampeerhal geheten.

Aan de modder hier en daar te zien waren de langere afstanden ons voor. Maar ook dat hoort bij de FLAL, een beetje nattigheid en blubber. In het dorpshuis in Roderwolde was de rust. Ook voor de andere afstanden, dus een drukte van belang. Gelukkig heeft het Heren-toilet niet zo’n lange wachtrij als de Dames

In Roden weer aangekomen maken we nog een mooi rondje, rond de vijver, de Dwazziewegen, de Ekkelkamp en dan weer naar de hal. Waar we ons afmelden en genieten van de koffie!

Ondanks de in de ogen van velen korte afstand had ik thuisgekomen toch een heerlijk moe FLAL gevoel! Uitzetters, pijlers en bestuur, bedankt!

Beno Munneke, Hoogezand

 

Verslag 3:
Kampeerhal-wandeltocht 35 km! Roden.

Het is zaterdag 13 januari 2024. Om 6.30 gaat de wekker af. Buiten is het nog donker. Na een goed ontbijt en de nodige proviand voor onderweg klaar te hebben gemaakt gaan mijn eega en ik op weg naar Roden. We hebben er zin in. Het is voor ons niet te ver rijden en het is altijd een gezellige drukte op deze tocht van de FLAL. Onderweg slaat er een miezerige regen op de vooruit van de auto neer. We zijn vroeg aanwezig en er is dan ook een prachtige parkeerplek vlak bij de ingang van de hal beschikbaar. Het is nu ook droog geworden zodat we zonder een spatje op te vangen binnen komen. We kunnen meteen al vlot inschrijven voor de 35 km die we vandaag gaan lopen en genieten vooraf van een babbeltje met bekenden en een lekker bakkie koffie in de kampeerhal.

Om 8.30 vertrekken naar het Noorden richting Leekstermeer met de omliggende Onlanden. Het is heerlijk wandelweer en via Leutingewolde zijn we al snel aangekomen in Roderwolde. Voordat we het door hebben blijkt er al 10 km gewandeld te zijn. In het dorpshuis van Roderwolde is er voor wie dat wil gelegenheid voor een eerste rust. Wij vinden het hiervoor nog te vroeg en wandelen verder richting Peize. Hierbij komen we langs een in 1884 in opdracht van de gemeente Peize gebouwd voormalig tolhuis aan de in hetzelfde jaar aangelegde straatweg Roden-Peize- Groningen. Verder gaat het over de Wolddijk, van waaruit je de opvallende uitkijktoren in De Onlanden kunt zien liggen. Rond 1300 liepen hier monniken langs op de route van hun klooster in Aduard naar de kerk in Vries. Het verhaal gaat dat de monniken halt hielden bij “Het beeld”, een zandkop, ontstaan door opgestoven zand die ongeveer een meter boven het landschap uitstak. Men weet het niet zeker, maar waarschijnlijk hadden de monniken hier een heilig beeld neergezet om even te bidden en uit te rusten. Op de plaats waar vroeger het beeld heeft gestaan, staat nu de uitkijktoren.

In Peize aangekomen, staat bij de stand van 20 km een tweede rustpunt in de route gepland. Bij het authentieke café Ensing gaan wij er eens lekker voor zitten en in gezellig wandelgezelschap genieten wij van een lekkere kop koffie.

De route gaat verder door Althena op naar oude stuw bij het Sterrebos, hier is het altijd gezellig druk met wandelaars en hondenuitlaters. Het is dan ook een prachtige plek waar het Lieversche Diep over gaat in het Peizerdiep. Door de aangelegde vistrappen hebben verschillende bedreigde vissoorten een paaigebied in de beek gevonden. In 2014 is een groot gedeelte van het Lieversediepje opnieuw ingericht zodat de beek weer kan meanderen en daarmee meer water kan bergen. in 2018 is bij de oude stuw in het Sterrebos een nieuwe vistrap gemaakt voor kleinere vissen. Onderweg naar het laatste rustpunt op de route komen we nog langs de “Spreekstoel” een bijzondere uitkijktoren met uitzicht over het beekdal van het Lieversche Diep. Wanneer we in Lieveren dar 30 km aantikken is er in café ‘t Hart van Lieveren nog gelegenheid voor een laatste rust tijdens de route. Wij besluiten hier geen gebruik meer van te maken en via het wandelknooppunten netwerk door het Mensingebos terug te keren naar de Kampeerhal in Roden.

Het was een prachtige gevarieerde tocht. We hebben genoten!
Tom van der Velde, hartelijk dank voor het uitzetten.

Graag tot een volgende keer.
Karolien Barkhof