Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: dinsdag 9 april 2024.

Tennaxx wandeltocht Wedde

Aan de dood ontsnapt!

De wsv FLAL stuurde ons direct na de start ver in de tijd terug. We kwamen in een gebied met allerlei soorten dinosaurussen, wiens gebrul en gekrijs angstaanjagend was. Ik heb achteraf begrepen dat alle deelnemers het hebben overleefd. De route voerde ons door een deel van het mooie Westerwol, zoals Alex Vissering lyrisch bezingt. En hij heeft gelijk het is een prachtig A- typisch landschap in de provincie Groningen. Het is een coulissen landschap met stromende beekjes, bossen en heidevelden.

 

Dit alles ingeklemd tussen de vruchtbare kleipolders en de veenkoloniën. De wandeling leidde ons langs dorpen en gehuchten als Alteveer, Onstwedde, Smeerling, Ter Wupping, Wessinghuizen, Wedde, Wedderbergen, Blijham en Oude Pekela. Ook in Ontswedde stapte we iets in de tijd terug in het museum restaurant Slaait’n Hoes. Dit museum ligt en hangt vol met allerlei gebruiksvoorwerpen uit de periode van rond 1900 tot 1960. Bij het gehucht Smeerling met haar Saksische boerderijen (noordelijker dan dit zijn ze er niet) liepen we door het stroomdallandschap van de Westerwoldse Aa. Deze rivier stond ver buiten haar oevers en dit betekende dat de route iets moest worden aangepast. Ook na Wessinghuizen moest de route worden aangepast omwille van het doordrenkte landschap. We passeerden zelfs nog percelen met aardappelen die vanwege de hoge waterstand niet meer kunnen worden gerooid.

 

Door deze aanpassingen misten we ook de Burcht te Wedde (Ik ben er zelf nog wel naar toe gewandeld om enkele foto’s te maken. Vanuit Wedde liepen we in een golvend landschap naar de Wedderbergen, een recreatiegebied met een strandplas, restaurants, een villapark en een camping. Op de rand van het dorp Blijham liepen we richting Oude Pekela dit is weer een heel open landschap met een paar lange rechte stukken. Dan door Oude Pekela langs de watertoren en een nieuwbouwwijk en het centrum (we misten het beeld van Fré Mijs, bekende stakingsleider en lid van de CPN) om aan de overzijde van het kanaal door het Pekelderbos richting de finish te wandelen. Direct buiten het bos liepen we door de veeschuur van de melkveehouderij van de familie Slot-Keizers om vervolgens door het weiland terug te lopen naar de finish. Voor mij was dit 40 km.

 

Het was een mooie afwisselende wandeling met aan het einde wat lange rechte stukken, bij een temperatuur boven normaal en dus te warm gekleed.

 

Bé Ruben